Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

 

Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα, αναδύεται ως μια σκοτεινή φιγούρα στον κόσμο του κρυφού πολέμου και των μυστικών υπηρεσιών. Γεννημένος στη Βρετανική Ινδία το 1912, ο Harold Adrian Russell Philby, γνωστός ως Κιμ Φίλμπυ, κατέληξε να είναι ένας από τους πιο γνωστούς προδότες στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.


Τα πρώτα χρόνια του Κιμ Φίλμπυ

Ο Κιμ Φίλμπυ, γεννημένος στη Βρετανική Ινδία το 1912, εκπροσωπεί μια από τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της μυστικής υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής και της καριέρας του σημαδεύτηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα, και η άνοδός του στον χώρο των μυστικών υπηρεσιών ήταν εντυπωσιακή.

Ο Φίλμπυ αφοσιώνονταν από νεαρή ηλικία στις περιπέτειες και την εξερεύνηση. Σπούδασε στο Westminster School και στη συνέχεια στο Trinity College του Κέιμπριτζ, όπου ξεκίνησε να αναπτύσσει το ενδιαφέρον του για τις πολιτικές και τις κοινωνικές υποθέσεις. Ο Κιμ γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Σωματείου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και αναλαμβάνει χρέη ταμία.

Η προσχώρησή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 αντικατοπτρίζει την πολιτική του πορεία προς την αριστερά.

Advertisements
Ad 14

Οι πρώτες του δουλειές στον δημοσιογραφικό χώρο δεν αντανακλούν αμέσως το μέλλον του στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Όμως, το 1934, έλαβε πρόσκληση από πράκτορα της MI6, που αναγνώρισε το ταλέντο του για την πληροφοριοδότηση. Αποδείχθηκε γρήγορα αποτελεσματικός και ικανός, γεγονός που τον οδήγησε σε υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία της υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης  Marie Maynard Daly: η πρώτη Αφροαμερικανή Διδάκτωρ στις ΗΠΑ

Η πείρα του στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939) ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της καριέρας του Κιμ Φίλμπυ. Ενώ υπηρετούσε ως δημοσιογράφος για την “The Times,” εργάστηκε υπό κάλυψη για την MI6. Εκεί, είχε την ευκαιρία να ενισχύσει τις δεξιότητές του στον κόσμο της πληροφοριοδότησης.

Η δεκαετία του ’40 ήταν κρίσιμη για το μέλλον του Φίλμπυ. Στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στον Βρετανικό Έλεγχο της Κατασκοπίας (MI6) και ανέλαβε ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η εξειδίκευσή του στα θέματα της Σοβιετικής Ένωσης τον έκανε ανεκτίμητο στον παγκόσμιο αγώνα κατά των αξόνων. Η πορεία του Κιμ Φίλμπυ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν συναρπαστική και υποσχόμενη. Αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν τη βάση για τη μετέπειτα προδοσία που θα αναστάτωνε τη Βρετανία και τις μυστικές υπηρεσίες.


Η διπλή δράση του Κιμ Φίλμπυ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Φίλμπυ υπηρέτησε ως κύριος αναλυτής των σοβιετικών υποθέσεων, αναπτύσσοντας εξαιρετική εμπειρία που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους ειδικούς.

Τα πράγματα άρχισαν να ανατρέπονται το 1951, όταν οι Αμερικανοί συνάδελφοί του, ο Donald Maclean και ο Guy Burgess, εντοπίστηκαν προσπαθώντας να δραπετεύσουν στη Σοβιετική Ένωση. Αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση τον Φίλμπυ, καθώς ήταν στενός φίλος και συνεργάτης τους.

Η δράση του Φίλμπυ γίνεται ιδιαίτερα σημαντική από τη στιγμή που οι υποψίες εκτοξεύονται. Ενώ η εξωτερική πίεση αυξάνεται, ο Κιμ παραιτείται από το ην MI6 το 1951, ισχυριζόμενος ότι οφείλει να αντιμετωπίσει οικογενειακά θέματα. Ωστόσο, οι ερευνητές διατηρούν τις υποψίες τους.

Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/10/01/world/europe/russia-kim-philby-spy-defector.html
Πηγή: https://www.nytimes.com/2017/10/01/world/europe/russia-kim-philby-spy-defector.html

Το 1963, η πραγματική φύση της προδοσίας του Φίλμπυ αποκαλύπτεται. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την προαγωγή του στη Βιέννη, ο Κιμ Φίλμπυ αναγκάζεται να αναχωρήσει για τη Μόσχα προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του.

Διαβάστε επίσης  Το αλατ-άρι του Μπουτ-άρη

Είναι η στιγμή που αποκαλύπτεται ότι εκείνη τη δεκαετία ήταν διπλός πράκτορας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Η αποκάλυψη αυτή επισκίασε την εικόνα του στον διεθνή χώρο και εξόργισε τη Βρετανία.

Πηγή: https://news.cision.com/livewire-pr/i/the-sunday-times-digital-archive-from-cengage---philby-as-spy-for-russia,c1215055
Πηγή: https://news.cision.com/livewire-pr/i/the-sunday-times-digital-archive-from-cengage—philby-as-spy-for-russia,c1215055

Ο Κιμ Φίλμπυ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Μόσχα, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των πράξεών του. Πέθανε το 1988, αφήνοντας πίσω του έναν χαρακτήρα που συνδύασε την επιδοτούμενη ιδεολογία με την αδιανόητη προδοσία.


Το μετέπειτα αποτύπωμα της τέχνης για την ζωή του

O Elvis Costello κυκλοφόρησε το τραγούδι “Kim Philby” στο άλμπουμ του “Imperial Bedroom” το 1982. Το τραγούδι αναφέρεται στον Kim Philby ως έναν συμβολικό χαρακτήρα που αντιπροσωπεύει την προδοσία και τον ριζοσπαστισμό, ενώ οι Minutemen συμπεριέλαβαν το τραγούδι “The Traitor” στο άλμπουμ τους “Double Nickels on the Dime” το 1984. Το τραγούδι αναφέρεται στην προδοσία και έχει πολιτικές σημειώσεις, με πιθανές αναφορές στον Κιμ Φίλμπυ.

Παράλληλα, ο John Osborne, γνωστός Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, έγραψε το έργο “A Patriot for Me” το 1965, το οποίο εξετάζει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις, ενδεχομένως επηρεασμένο από την περίπτωση του Κιμ Φίλμπυ, ενώ ο Henry Porter έγραψε το βιβλίο “A Spy’s Life” το 2001, το οποίο αντλεί έμπνευση από τη ζωή του Κιμ Φίλμπυ. Το μυθιστόρημα είναι ένα θρίλερ κατασκοπίας που εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών.

Η πιο γνωστή αναφορά στο πρόσωπο του Κιμ Φίλμπυ βρίσκεται στο τραγούδι του Rory Gallagher, με τίτλο Philby.


Συνοψίζοντας την προσωπικότητα του Κιμ Φίλμπυ

Η δράση του Κιμ Φίλμπυ, από την πρώιμη καριέρα του ως δημοσιογράφος μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ως προδότης, αποτελεί ένα δυσθεώρητο κεφάλαιο στην ιστορία του κρυφού πολέμου. Η περιπέτεια του υπενθυμίζει την ανεξέλεγκτη φύση της πληροφοριοδότησης και τη συνεχή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μυστικές υπηρεσίες σε έναν επικίνδυνο κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Πύλη του Βρανδεμβούργου: Το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου

 


Για το συγκεκριμένο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

Πώς ο Κιμ Φίλμπι κατάφερε να ξεφύγει από την MI5 – Νέα στοιχεία για τον διπλό πράκτορα, από: www.athensvoice.gr

Κιμ Φίλμπι: Ο «Τζέιμς Μποντ» στην υπηρεσία της Ρωσίας, από: www.pronews.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά