Μοιραίες δικαστικές πλάνες

Οι δικαστικές πλάνες είναι συχνό φαινόμενο τόσο για τις χώρες του εξωτερικού όσο για τη μικρή μας Ελλάδα. Πόσο αδέκαστοι είναι οι δικαστές στις μέρες μας; Πόσοι άνθρωποι άραγε βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής, ενώ θα έπρεπε να είναι έξω και να αναπνέουν τον ίδιο αέρα με όλους μας; Πόσες δικαστικές πλάνες έχουν συμβεί κατά καιρούς; Ποιες από αυτές έγιναν εσκεμμένα; Υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει πανελλήνιο, με δικαστές πεπεισμένους για τις αποφάσεις τους.


1.Υπόθεση Κατσαφαρέα

1991 και η άτυχη Σταυρούλα Κατσαφαρέα καταδικάζεται από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Τρίπολης δις σε ισόβια, καθώς έχει κριθεί ένοχη για τη δολοφονία των γονιών της το 1990 στο Οίτυλο Λακωνίας. Παραμένει στη φυλακή 4 χρόνια και 9 μήνες, ωσότου ύστερα από δίκη συμμορίας προκύπτει ότι η διπλή δολοφονία έχει εκτελεστεί από τον ήδη νεκρό B. Σούφλα. Έτσι αθωώνεται στις 8/12/1995 από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ναυπλίου. 

2.Υπόθεση Παγκρατίδη

«Μανούλα μου γλυκιά, είμαι αθώος…»

Τα παραπάνω ήταν τα τελευταία λόγια Αριστείδη Παγκρατίδη προτού οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1959, 19 Φεβρουαρίου, άγνωστος λιθοβολεί και κλέβει τον Αθανάσιο Παναγιώτου και την Ελεονώρα Βλάχου στο Σέιχ Σου. Τα θύματα επιβιώνουν, αφού το ανυπόφορο κρύο φρέναρε την αιμορραγία. Μια εβδομάδα μετά, στη Μίκρα, εκτελούνται μετά από λιθοβολισμό και ληστεύονται οι Κωνσταντίνος Ραΐσης και Ευδοκία Παληογιάννη, ενώ η γυναίκα είχε βιαστεί. Έναν μήνα μετά, στις 3 Μαρτίου, άγνωστος μπαίνει στο Δημοτικό Νοσοκομείο δίπλα στο Σέιχ Σου, σκοτώνοντας, αφού είχε  κλέψει προηγουμένως, τη μοδίστρα της κλινικής, Μελπομένη Πατρικίου. Τα σενάρια πολλά και ο δράστης πουθενά. Τα χρόνια περνούν ως τις αρχές Δεκεμβρίου του ΄63. Ο τότε 24χρόνος Αριστείδης Παγκρατίδης συλλαμβάνεται. Τον επόμενο Οκτώβριο δικάζεται και καταδικάζεται σε 9χρονη φυλάκιση. Στην ανάκριση, η οποία διαρκεί μία εβδομάδα, ομολογεί ότι ήταν εκείνος ο «δράκος του Σέιχ Σου» και τον Φεβρουάριο του ’66 καταδικάζεται «τετράκις εις θάνατον». Λίγο αργότερα μιλά για εξαναγκασμό στην ομολογία του. Τρεις δολοφονίες, δυο τραυματισμοί, ληστείες και βιασμός ήταν αυτά που του είχαν χρεώσει. Παρ’ όλα αυτά, ο εισαγγελέας ζήτησε «τετράκις ισόβια», με το δικαστήριο, ύστερα από δεκαπεντάλεπτη σύσκεψη, να αποφαίνεται: «Τετράκις εις θάνατον». O Αριστείδης Παγκρατίδης έμεινε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ για δύο χρόνια έως την 6η Φεβρουαρίου 1968 και οδηγήθηκε στο Σέιχ Σου, όπου και εκτελέστηκε στις 7:06 το πρωί. Μέχρι εκείνην τη στιγμή, μπροστά στο απόσπασμα, υπερασπίστηκε την αθωότητά του.

Διαβάστε επίσης  Παναγιώτης Γιαννάκης: O «δράκος» του Ελληνικού Μπάσκετ

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο επίλογος της ιστορίας αυτής γράφετε αρκετά χρόνια μετά, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2007, μέσα από τον διάλογο γνωστού δημοσιογράφου με φίλη του, γόνο παλιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης. «Κάνω μια έρευνα για τον Δράκο του Σέιχ Σου» είχε πει ο δημοσιογράφος. Η απάντηση: «Λες για τον γιο του Φ. που ήταν ο πραγματικός δράστης. Ξέρεις, στο σπίτι του υπάρχει σήραγγα που φθάνει μέχρι το Σέιχ Σου. Αυτή χρησιμοποιούσε κάθε φορά που χτυπούσε…»

3.Υποθεση Θωμάτος

Ιούλιος του 1997, η Μαρία Ζογλοπίτου, ταλαντούχα σκιτσογράφος, έχει βρεθεί νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Θησείο. Ήταν μόλις 27 ετών. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχει καθίσει ο  σύντροφός της, Γιάννης Θωμάτος. Ο φερόμενος ως δράστης ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε  δεί  ζωντανή τη Μαρία, καθώς έφυγε ξημερώματα από το σπίτι της. Όλοι ομολογούν πως  οι σχέσεις του ζευγαριού ήταν αρμονικές, είχαν αποφασίσει ότι θα ζούσαν μαζί στο Λονδίνο, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο ιατροδικαστής κ. Νίκος Καρακούκης, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο θάνατος της κοπέλας να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Αντίθετα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου ήταν ο στραγγαλισμός.  Ο Γιάννης Θωμάτος, πρωτοδίκως κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που τέλεσε ευρισκόμενος σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής και καταδικάστηκε σε κάθειρξη δώδεκα ετών. Αυτό μάλιστα ήταν και το δεύτερο πλήγμα για τον Γιάννη. Το πρώτο ήταν όταν είχε βρει νεκρή την αγαπημένη του στο διαμέρισμά της. Ο Γιάννης όμως στο πλευρό του είχε τόσο τους δικούς του ανθρώπους όσο και την οικογένεια της Μαρίας, που δεν πίστεψε στιγμή την ενοχή του συντρόφου της κόρης τους. Οι ιατροδικαστές Μάριος Ματσάκης και Δημήτρης Μουρτζίνης είχαν κάνει λόγο για πλάνη.  Όλα τελειώνουν τον Δεκέμβριο του 2001,  όταν  στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο Γιάννης Θωμάτος αθωώνεται. Η περιπέτεια κράτησε συνολικά πέντε χρόνια, ενώ στη φυλακή είχε μείνει έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης  Κακοποίηση ηλικιωμένων: Γερνάει ο κόσμος χωρίς αγάπη

4.Υπόθεση Επιτροπάκη 

Ο Γρηγόρης Επιτροπάκης από την Ψαρή Φοράδα Ηρακλείου, διασώστης στο ΕΚΑΒ, είναι εθελοντής αιμοδότης-αιμοπεταλιοδότης, δωρητής μυελού των οστών. Έχει μεγάλη αγάπη στις μηχανές, μάλιστα συμμετέχει σε οργανωμένους αγώνες. Όλα όμως ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου του 2010, οπότε και στον Συκολόγο της Βιάννου σημειώνεται ληστεία σε βάρος μίας 50χρονης με λεία 6000 ευρώ. Ο δράστης της ληστείας οδηγεί μηχανή μεγάλου κυβισμού. Αυτή η σύμπτωση έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Η σύλληψή του έγινε στον χώρο εργασίας του. Θα περάσει 3 μήνες στη φυλακή, όπου και θα βρει μόνος του τα στοιχεία για την αθωότητά του. Η σύντομη αυτή παραμονή του πίσω από τα κάγκελα ήταν αρκετή για να κινδυνεύσει η ζωή του δύο φορές

5.Υπόθεση Ηριάννα

Μάρτιος του 2011, η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, Ηριάννα, κοιμάται στο σπίτι του επίσης φοιτητή και φίλου της Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε φιλική σχέση με κάποια άτομα που τότε ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ. Το βράδυ εκείνο κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει τον Κωνσταντίνο. Η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA και κάπως έτσι ξεκινούν όλα για την ίδια. Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώνεται. Τον Ιανουάριο του 2013 (εποχή Δένδια-Αθανασίου), η Ηριάννα συλλαμβάνεται, γιατι έτσι ξαφνικά, λέει, προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται κανένα στοιχείο. Οι γονείς της προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα. Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της αυτή όμως δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα.  

Διαβάστε επίσης  Ρένα Παγκράτη: Το χαμογελαστό κορίτσι των ταινιών του ‘80

Αφορμή του άρθρου η τελευταία υπόθεση, η υπόθεση της Ηριάννας, μια υπόθεση στην οποία κανένα κανάλι δεν αναφέρθηκε. Αντίθετα, εδώ αναφέρθηκε ο κόσμος. Η Ηριάννα έγινε γνωστή μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από τον αγανακτισμένο ελληνικό λαό, μέσα από την κάθε Ηριάννα, που αποζητά διαφάνεια, καθαρή δικαιοσύνη και αγώνες. Αγώνες για το χαρακωμένο μέλλον που κάποιοι άλλοι έπλασαν για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να πεί κανείς.

Λευτεριά στις Ηριάννες.


Πηγες:

Espresso, Συγκλονιστικά Γεγονότα, Rest In Peace, zougla.grAvaaz

Ή γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί ή
κάνε κάτι άξιο που αξίζει να γραφτεί
Benjamin Franklin

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από