![Μπριτζίτ Μπαρντό](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/09/Brigitte_Bardot.jpg)
Η Μπριζίτ Μπαρντό, είναι Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. Θεωρήθηκε σύμβολο λόγω της ομορφιάς της, όταν ξεκίνησε την καριέρα της τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο.
Τα παιδικά χρόνια της Μπριζίτ
Η Μπριζίτ Μπαρντό γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934 στην πλατεία Βιολέ, στο Παρίσι. Η καταγωγή της ερχόταν από ένα αστικό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν βιομήχανος με πολλά εργοστάσια στην κατοχή του, ενώ η μητέρα της ασχολούνταν με τα οικιακά και τα παιδιά της. Η μόρφωση της δίπλα στην αδερφή της, Μαρί-Ζαν, ήταν αρκετά αυστηρή.
Από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη της για τον κλασσικό χορό, και στα 7 της έκανε την αρχή της στα Cours Bourgat. Το 1949 μπήκε στο Ωδείο, από όπου και έλαβε την πρώτη τιμητική διάκριση.
![Μπριτζίτ Μπαρντό](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/09/Yousuf-Karsh-Brigitte-Bardot-1958-2059x1960-768x731-1-504x480.jpg)
Η αγάπη του πατέρας της για τον κινηματογράφο, είχε ως αποτέλεσμα πολλά φίλμ της Μπαρντό από νεαρή ηλικία, γεγονός σπάνιο για τα χρόνια.
Η μητέρα της, Τότι, είχε αδυναμία στη μόδα και στον χορό. Η οικογένεια της Μπριζίτ λοιπόν, ήταν μέλος της υψηλής κοινωνίας, έχοντας επαφές με τον Τύπο, το θέατρο, τον κινηματογράφο και ανθρώπους της μόδας.
Η αρχή της καριέρας της Μπριζίτ Μπαρντό
Η Μπριζίτ Μπαρντό σε ηλικία 15 ετών πόζαρε για το εξώφυλλο του Elle (8 Μαΐου 1950), του κορυφαίου γυναικείου περιοδικού της Γαλλίας, ξεκινώντας έτσι την καριέρα της ως μοντέλο.
Το 1952, ο σκηνοθέτης Ζαν Μπουαγιέ προσέφερε ένα μικρό ρόλο στην Μπριζίτ, ο οποίος ήταν και ο πρώτος της, στην ταινία «Le trou normand» με τον Μπουρβίλ. Η Μπαρντό δέχτηκε το ρόλο χωρίς να γνωρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα έμπαινε στον καλλιτεχνικό κόσμο.Έναν κόσμο που δεν θα ήθελε αργότερα και θα δυσκολευόταν να ξεφύγει. Λίγο αργότερα, ο Γουιλί Ροζιέ της προσφέρει το δεύτερο ρόλο της στην ταινία «Manina la fille sans voiles»
Εκείνη τη χρονιά, παντρεύτηκε τον Ρότζερ Βαντίμ, ο οποίος αργότερα έπαιξε ρόλο στην άνοδο της.
Ο Ρότζερ Βαντίμ, που ήταν ένας επίδοξος σκηνοθέτης, εντυπωσιάστηκε από τη Μπριτζίτ και διαμόρφωσε έξυπνα τη δημόσια εικόνα της ως «ερωτικό παιδί της φύσης». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Μπριζίτ πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία «Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα» («Et Dieu… crea la femme»).
Η Μπαρντό έσπασε τα ταμπού της σύγχρονης ταινίας ενάντια στο γυμνό και έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η νεαρή τότε ηθοποιός, όμως, χώρισε τον Βαντίμ το 1957 και δυο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Ζακ Σαριέ, ηθοποιό και παραγωγό, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί το 1960, τον Νικολά-Ζακ Σαριέ.
Η καλλιτεχνική πορεία της Μπριζίτ
Η Μπριζίτ Μπαρντό ασχολήθηκε και με τη μουσική, ηχογραφώντς πολλά δημοφιλή τραγούδια. Κάποια από αυτά είναι το «Je Me Donne A Qui Me Plait», «Bubble gum», «Contact», «Je Reviendrais Toujours Vers Toi», «L’Appareil A Sous», «La Madrague», «Le Soleil De Ma Vie», «Sidonie» και «Tu Veux, Tu Veux Pas».
![Μπριτζίτ Μπαρντό](https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2021/09/Brigitte-Bardot-010-640x480.webp)
O Σερζ Γκενζμπούρ, ερωτευμένος με την Μπριζίτ, το 1967 της έγραψε την ερωτική μπαλάντα «Je t’ aime… moi no plus» («Σ’ αγαπώ…εγώ όχι πια»). Ωστόσο, η Μπριζίτ αρνήθηκε να το τραγουδήσει και έτσι το τραγούδι έκανε επιτυχία με τη φωνή της αγγλίδας στάρλετ Τζέιν Μπίρκιν, που διαδέχτηκε τη γαλλίδα ηθοποιό στην καρδιά του Γκενζμπούρ την Μπριζίτ.
Η Μπριζίτ Μπαρντό έπαιξε σε ταινίες σημαντικών Γάλλων σκηνοθετών, όπως του Λουί Μαλ («Ιδιωτική Ζωή», «Βίβα Μαρία»), του Ζαν Λικ Γκοντάρ («Η Περιφρόνηση») και του Ανρί Ζορζ Κλουζό («Όσα δεν έσβησε ο άνεμος»). Το 1966, η Μπριζίτ παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Γκίντερ Ζακς, με τον οποίο χώρισε τρία χρόνια αργότερα.
Το Ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό
Το 1973, η Μπριζίτ, αφού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την τελευταία της ταινία, «L’Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise», και μετά από 21 χρόνια καριέρας, 50 ταινίες και 80 τραγούδια, μην έχοντας άλλη αντοχή στην υπερέκθεσή στα μίντια και στο σινεμά, αποσύρθηκε οριστικά από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Τότε αποφάσισε να αφιερωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.
Το 1986, ιδρύει το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό, έναν οργανισμό προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, τον οποίο χρηματοδοτεί, βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα.
Κύριο μέλημα του ιδρύματος της Μπριζίτ είναι η μάχη κατά της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, η τοποθέτησή τους σε τσίρκα και ζωολογικούς κήπους, οι συνθήκες σφαγής των ζώων, η κατάργηση των πειραμάτων σε αυτά, η καταπολέμηση του παράνομου κυνηγιού, η εξάλειψη των αγώνων με ζώα, καθώς και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων.
Η Μπαρντό από το 1988 μέχρι και το 1992, παρουσίασε τις εκπομπές SOS Animaux, οι οποίες είχαν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υποφέρουν τα ζώα. Συνολικά η ίδια γύρισε 13 εκπομπές που γνώρισαν μεγάλη ακροαματικότητα.
Βραβεύσεις στην Μπριζίτ
Η Μπριζίτ Μπαρντό βραβεύτηκε με το βραβείο Bambi, το Παράσημο της Χρυσής Κιβωτού, το Prix des intellectuels indépendants (2003), την Λεγεώνα της Τιμής και το Βραβείο Νταβίντ ντι Ντονατέλο.
Από τις πολλές ταινίες της Μπριζίτ Μπαρντό, οι πιο αξιοσημείωτες είναι οι «Vie privée» (1962, «The Private Life, A Very Private Affair» ), Le Mépris (1963, «Περιφρόνηση»), «Βίβα Μαρία!, Αγαπητή Brigitte» (1965) και το «Masculin-Féminin» (1966, «Αρσενικό θηλυκό»).
Τα βιβλία που συνέγραψε η Μπριζίτ Μπαρντό είναι:
- 1978 : Noonoah, le petit phoque blanc
- 1996 : Initiales B.B..
- 1999 : Le Carré de Pluton
- 2003 : Un cri dans le silence
- 2006 : Pourquoi ?
Το σύμβολο Μπαρντό
Η Μπριζίτ Μπαρντό κάποτε είπε:
«Είμαι μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες, έχω μια μύτη και ένα στόμα, έχω αισθήματα και σκέψεις, αλλά η ζωή μου γίνεται ανυπόφορη. Η ψυχή μου δεν μου ανήκει πια. Για μένα, το βεντετιλίκι είναι μια βιτρίνα. Δεν μπορώ να ζήσω όπως επιθυμώ. Η ύπαρξή μου είναι απλά υπόγεια. Ναι, θέλω να αισθανθώ το φρέσκο αέρα σπίτι μου, δεν μπορώ να ανοίξω το παράθυρο, γιατί θα υπάρχει ένας φωτογράφος καθισμένος στη στέγη απέναντι. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή μου για τα οποία δεν μπορώ να πω ότι μου ανήκουν».
Advertising
Θα μπορούσε κανείς να πει πως λόγω αυτής της πίεσης που ένιωθε προέβη σε τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας, μία κραυγή απόγνωσης ή ανάγκης για βοήθεια.
Οι άγνωστες πτυχές της θυελλώδους ζωής της Μπριζίτ, της γυναίκας που αναστάτωνε τον ανδρικό πληθυσμό στο διάβα της, αποτυπώνονται μέσα από τις σελίδες των αυτοβιογραφιών της.
Το απόλυτο sex symbol, Μπριζίτ Μπαρντό χάρηκε τον έρωτα με άνδρες αλλά και γυναίκες.
Στο ακόλουθο βίντεο, παρουσιάζεται η ζωή της Μπριζίτ Μπαρντό:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Μπριζίτ Μπαρντό: https://www.protothema.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021
Μπριζίτ Μπαρντό : Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα – Γεννήθηκε σαν σήμερα: https://www.tovima.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021
Μπριζίτ Μπαρντό: https://www.sansimera.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021
Μπριζίτ Μπαρντό, https://www.athinorama.gr/, Τελευταία Πρόσβαση: 28/09/2021