Η Νατάλια Εστεμίροβα ήταν βραβευμένη υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφος στην ταραγμένη ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας.
Βιογραφία της Νατάλια
Η Νατάλια Εστεμίροβα γεννημένη στις 28 Φεβρουαρίου του 1958 στη περιφέρεια Σβερντλόφσκ από Ρώσους και Τσετσένους γονείς, αποφοίτησε με πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Γκρόζνι και δίδαξε Ιστορία σε τοπικό γυμνάσιο έως το 1998.
Η Εστεμίροβα είχε επίσης εργαστεί ως ανταποκρίτρια για τοπικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς στο Γκρόζνι, προτού συμμετάσχει στο Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μνημείου. Συνέβαλε συχνά στην ανεξάρτητη εφημερίδα της Μόσχας Novaya Gazeta και στον ιστότοπο ειδήσεων Kavkazsky Uzel.
Το 1997, η Νατάλια Εστεμίροβα τέθηκε επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Εταιρείας των Φυλακισμένων Καταυλισμών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 13 εκπομπές με ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί άδικα. Στόχος της ήταν η ανακούφιση της δυστυχίας των βασανισθέντων, καθώς και η καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων. Παράλληλα, η ίδια δεν λάμβανε χρηματική αμοιβή για αυτές της τις δράσεις.
Από το 1998 και μετά, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία που επικεντρωνόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όταν άρχισε η Νατάλια να εργάζεται για το Μνημείο του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση δεν είχε καν ανοίξει το γραφείο της στο Γκρόζνι. Η Νατάλια ταξίδεψε στα χειρότερα «καυτά» σημεία στην Τσετσενία και ανέφερε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ίδια υπέστη πολλές φορές άμεσες απειλές, αλλά συνέχισε το έργο της για τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων. Παρόλο που είχε μια κόρη την οποία λατρεύει, ήταν δύσκολο για τη Νατάλια να φύγει από την Τσετσενία, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.
Το έργο της Νατάλια Εστεμίροβα
Η συμβολή της Εστεμίροβα στη συλλογή πληροφοριών και αναφορών μαρτύρων ήταν πολύ σημαντική για σκοπούς τεκμηρίωσης, για την επισήμανση της κατάστασης και για την προσφυγή ατόμων που έχουν κακοποιηθεί. Το έργο της προσφυγής της κατά της Ρωσίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Βόρειο Καύκασο ήταν πολύ επιτυχημένο.
Οδήγησε σε περίπου 210 αποφάσεις εναντίον της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το έργο της αυτό έγινε εφικτό μέσω εκτεταμένης συνεργασίας μεταξύ τοπικών οργανώσεων, όπως οι υπερασπιστές μνημείων και πολιτικών δικαιωμάτων.
Η Νατάλια είχε ως στόχο να τεκμηριώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μιλά εκ μέρους των θυμάτων και των οικογενειών τους, εν όψει επανειλημμένων απειλών και παρενοχλήσεων. Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, η οποία επικεντρώνεται στην τεκμηρίωση του ολοκληρωτικού παρελθόντος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία και σε άλλα μετα-σοβιετικά κράτη.
Η Εστεμίροβα διερεύνησε επίσης τις ανεπίλυτες δολοφονίες της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που έχασε τη ζωή της το 2006. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τη δολοφονία του δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Στάνισλαβ Μάρκελοφ, που πέθανε το 2009.
Βραβεύσεις της Νατάλια Εστεμίροβα
Στη Νατάλια Εστεμίροβα απομενήθηκαν διάφορα βραβεία για τη δράση της ως προς την υπεράσπιση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το 2004, η Εστεμίροβα τιμήθηκε με το βραβείο «Ορθή ζωή» στο σουηδικό Κοινοβούλιο. Το βραβείο αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 από τον δημοσιογράφο Jacob von Ukskullle, απονέμεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της υγείας.
Η ίδια απέκτησε το 2007 το Βραβείο Άννα Πολιτόφσκαγια, ενώ δύο χρόνια πριν, το 2005, βραβεύτηκε με το βραβείο Ρομπέρ Σουμάν.
Επίσης, είχε λάβει το Βραβείο Σωστής Διαβίωσης.
Η δολοφονία της Νατάλια Εστεμίροβα
Στις 15 Ιουλίου 2009, η Νατάλια απήχθη από το σπίτι της στο Γκρόζνι. Λίγες ώρες αργότερα το σώμα της βρέθηκε στη γειτονική Ινγκουσετία. Προηγούμενες απειλές κατά της Εστεμίροβα και της οργάνωσης για την οποία εργάστηκε, το Memorial, σε συνδυασμό με τις συνθήκες της δολοφονίας της, υποδεικνύουν πιθανή εμπλοκή της κυβέρνησης ή της επίσημης συμμετοχής στη δολοφονία της.
Η Νατάλια Εστεμίροβα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την ημέρα της κηδείας, υποσχέθηκε πως θα διεξαχθούν όλες οι απαιτούμενες έρευνες για την εύρεση και την τιμωρία των ενόχων της στυγνής δολοφονίας.
Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές έχουν κάνει λίγη προσπάθεια να διεξαγάγουν αποτελεσματικά έρευνα για τη δολοφονία της. Επτά χρόνια μετά, κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη και ορισμένοι από τους συναδέλφους της Ναταλία συνέχισαν να δέχονται απειλές τόσο από αγνώστους παράγοντες όσο και από αρχές λόγω του νόμιμου έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Νατάλια είχε μια κόρη, η οποία είναι τώρα 26 ετών, την Λάνα. Μετά τη δολοφονία της μητέρας, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διοργάνωσαν έρανο υπέρ της, για να τη στηρίξουν, καθώς δεν είχε κανέναν άλλον πέρα της Νατάλια.
Ακολουθεί ένα βίντεο σχετικά με την Νατάλια Εστεμίροβα:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Case History Natalia Estemirova. Ανακτήθηκε από www.frontlinedefenders.org. Τελευταία Πρόσβαση 15-07-21.
NATALIA ESTEMIROVA RUSSIA. Ανακτήθηκε από pen.org. Τελευταία Πρόσβαση 15-07-21.
Νατάλια Εστεμίροβα. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. Τελευταία Πρόσβαση 15-07-21.