Θάνος Σταυρίδης: Ο Έλληνας Βιρτουόζος του Ακορντεόν

ακορντεόν

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που το ακορντεόν αποτελεί προέκταση των χεριών του, με μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της μουσικής και μια αξιόλογη πορεία ως εκπαιδευτικός.


Βιογραφικά Στοιχεία και Καλλιτεχνική Πορεία

Γεννήθηκε στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης στις 18 Σεπτεμβρίου του 1978. Η πρώτη επαφή με το ακορντεόν έγινε στα έξι του χρόνια. Το έμφυτο, καθώς φάνηκε, ταλέντο του εκδηλώθηκε μέσα από την επιλογή ενός χριστουγεννιάτικου δώρου. Δίπλα στο κατάστημα παιχνιδιών που τον πήγαν οι γονείς του στη Θεσσαλονίκη – καρμικά – υπήρχε και κατάστημα μουσικών οργάνων. Στη βιτρίνα είδε ένα ακορντεόν και έτσι απέκτησε το πρώτο του μουσικό όργανο και την επιθυμία για την εκμάθησή του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε εκτενέστερα με τη μουσική, σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και κατέκτησε πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η πτυχιακή του εργασία είχε – εννοείται – θέμα το ακορντεόν και συγκεκριμένα «Το Ακορντεόν και η Τεχνική του στις Κομπανίες των Ανατολικορωμυλιωτών στην Ελλάδα». Ασχολήθηκε με την ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και τη βαλκανική, ερευνώντας τη θέση και χρήση του ακορντεόν μέσα σε αυτές τις αλληλένδετες μουσικές παραδόσεις.

Η πορεία του στο χώρο της μουσικής ξεκινά στα ρεμπετάδικα και τις μουσικές σκηνές της γενέτειράς του, όταν ακόμη ήταν φοιτητής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «ΒΟΡΕΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ», το οποίο ήταν ενεργό για μια δεκαετία στη Θεσσαλονίκη. Το σχήμα αυτό πάντρευε την ελληνοβαλκανική παράδοση με το στυλ της jazz, δίνοντας ένα πρωτοποριακό και αξιόλογο αποτέλεσμα. Ο πρώτος τους δίσκος, «Παράδοση a Jazz», βρισκόταν στο νούμερο 375, ανάμεσα σε συνολικά 1005 δίσκους, στα World Music Charts το 2005.
Ένα ακόμη σχήμα, του οποίου υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών, είναι οι «Cabaret Balkan», στο οποίο ακούμε τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα electro pop-rock να αναμιγνύωνται με το βαλκανικό ήχο.

Publiée par dRom sur Lundi 13 mars 2017

Το πιο πρόσφατο συγκρότημα, του οποίου ξανά είναι ιδρυτικό μέλος, είναι οι «Drom». Η λέξη αυτή στην διάλεκτο των Ρομά σημαίνει δρόμος και είναι το χαρακτηριστικό των μελών της. Μια ομάδα, και κυρίως παρέα, που παίζει βαλκανική μουσική και είναι συνέχεια σε ταξίδια για το σκοπό αυτό, στο δρόμο δηλαδή. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τον Γιάννη Καρακαλπακίδη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Χρήστο Τάσιο στα τύμπανα, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Βασίλη Αθανασίου στο κλαρίνο και το σαξόφωνο και τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και τα πλήκτρα.
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει επίσης ως session μουσικός κι ενορχηστρωτής σε πολλές ηχογραφήσεις και συναυλίες. Μεταξύ άλλων, μέσα στο 2009 κυκλοφόρησε ο δίσκος ακτίνας  Καλά το λεν για το φεγγάρι του Γ. Καλογήρου, σε μέρος του οποίου υπογράφει την ενορχήστρωση. Το 2011 υπογράφει την ενορχήστρωση στο δίσκο ακτίνας Νουριέ ιε μπόλνα λέγκναλα με τραγούδια από τα Πομακοχώρια της ελληνικής Ροδόπης, τον πρώτο δίσκο που κυκλοφορεί επίσημα στην ελληνική δισκογραφία με πομάκικα παραδοσιακά τραγούδια. Τον Ιανουάριο του 2014 συνυπογράφει την ενορχήστρωση και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου ακτίνας Τι λέει η αλεπού, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους Ελένης Ζιώγα.
Έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ φολκλορικής μουσικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες, τόσο της έντεχνης, όσο και της jazz σκηνής, καθώς επίσης και με διάφορες θεατρικές ομάδες. Ενδεικτικά, αναφέρονται ορισμένα από τα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Theodosii Spassov, Peter Ralchev, Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης, Παντελής Στόικος και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε επίσης  Crisis Call: Ένα συγκρότημα που αξίζει να γνωρίσεις

Η εκπαιδευτική του πορεία είναι εξίσου σημαντική με την καλλιτεχνική. Το 1999 ίδρυσε τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά, την οποία διευθύνει από τότε. Διδάσκει ακορντεόν σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, ενώ έχει κάνει και σεμινάρια ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία και το φεστιβάλ ακορντεόν στη Σύρο, όπου δίδαξε το καλοκαίρι του 2015. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου φίλων της Jazz και του Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Ακορντεόν. Από το 2010 ως σήμερα, διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής στο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ στην ‘Αρτα και φέτος ανέλαβε τη διδασκαλία του οργάνου στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι ένας δάσκαλος με τρομερή μεταδοτικότητα και ικανός να εφοδιάσει τους μαθητές του με μουσικούς θησαυρούς, αλλά και εφόδια ζωής.


Με Μια Βαλίτσα Όνειρα/A Suitcase Full of Dreams

Ακορντεόν
Το εξώφυλλο του δίσκου Με Μια Βαλίτσα Όνειρα. 

Το Μάϊο του 2016 έρχεται η πρώτη του προσωπική ολοκληρωμένη δουλειά από την Kyklos Records, με τίτλο «Με μια Βαλίτσα Όνειρα». Στο δίσκο συμμετέχουν 27 μουσικοί από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η μουσική είναι του Θάνου Σταυρίδη και η ενορχήστρωση έγινε από τον ίδιο με τη βοήθεια των μουσικών. Το πρώτο κομμάτι βασίζεται σε παραδοσιακά μοτίβα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Οι εισαγωγές στα κομμάτια 4 και 6 είναι συνθέσεις των Γιώτη Κιουρτσόγλου και Petar Ralchev αντίστοιχα. Ήταν η ανάγκη για καταγραφή των προσωπικών μελωδιών που οδήγησε σε αυτόν τον ορχηστρικό δίσκο. Η παραγωγή έγινε εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο και θεωρεί μεγάλο κέρδος το γεγονός πως βίωσε τη διαδικασία της από την αρχή ως το τέλος, διότι το αποτέλεσμα ήταν ένα αποκύημα, με σφραγίδα το προσωπικό του στυλ. Πρόκειται για ένα δίσκο που φωνάζει από την αρχή ως το τελευταίο δευτερόλεπτο «Θάνος Σταυρίδης» και συνδυάζει αρμονικά είδη μουσικής, φαινομενικά εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό μουσικής, παραδόσεων, τεχνικών και ανθρώπινης δημιουργίας.
Οι συντελεστές του δίσκου αποτελούν την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής σκηνής της εποχής μας και αξίζει να αναφερθούν: Κώστας Γεωργιάδης: ηλ. Κιθάρα, Θωμάς Κωστούλας: drums, Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλ. Μπάσο, Παντελής Στόικος: τρομπέτα & καβάλ, Γιάννης Παπατριανταφύλλου: κοντραμπάσο, Γιώργος Τζούκας: πιάνο, Χρήστος Τάσιος: drums, κρουστά, Γιάννης Καρακαλπακίδης: ακ. Κιθάρα, Μάνος Τσελεπής: ηλ. Κιθάρα, Άγγελος Παπαδάτος: κοντραμπάσο, Γρηγόρης Ντάνης: ηλ. Κιθάρα, Νίκος Παπαβρανούσης: drums, Γιώργος Δούσος: φλάουτο, Δημήτρης: ηλ. κιθάρα, ηλ. Μπάσο, Χρήστος Μάλαμας: ζουρνά, Γιάννης Μάλαμας: ζουρνά, Ηλίας Διμάνος: νταούλι, Theodosii Spassov: καβάλ, Peyo Peev: gadulka, Petar Ralchev: ακορντεόν, Φοίβος Αποστολίδης: τάμπλες, Χρήστος Καλιοντζίδης: ποντιακή λύρα & βιολί, Νάτσης Θωμάς: φλαμένκο κιθάρα, Γιώργος Σκηπητάρης: κλαρίνο & καβάλ, Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά, Ματούλα Ζαμάνη: φωνή στο inema, Δάνης Κουμαρτζής: κοντραμπάσο, Κώστας Αναστασιάδης: drums, Δημήτρης Μυστακίδης: λαούτο, Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν, ηλ. πιάνο, προγραμματισμός.

Διαβάστε επίσης  Φιλ Λάινοτ: Το καμάρι της Ιρλανδίας

Αξίζει να παρατεθεί αυτολεξεί το σύντομο μήνυμα, γραμμένο από τον Θάνο Σταυρίδη, που υπάρχει στο δίσκο:

Μια ζωή, παντού νότες. Κι εγώ, φορτωμένος το ακορντεόν, να διανύω χιλιόμετρα, παίζοντας• παίζοντας μουσική. Σαν αστείο ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του δίσκου, όταν μετά από παρότρυνση αρκετών φίλων, πήρα την απόφαση να ηχογραφήσω κάποιες απ’ τις μουσικές ιδέες που μάζευα όλα αυτά τα χρόνια στο συρτάρι μου και να τους δώσω πνοή και υπόσταση. Μουσικές που, παρ’ όλο που μοιάζουν ετερόκλητες, πατώντας στο χθες και στο σήμερα, στην Ανατολή και στη Δύση, συνθέτουν το παζλ της μουσικής μου ταυτότητας. Εμπνευσμένες από είδη μουσικής που μ’ αρέσει ν’ ακούω και παιγμένες από μουσικούς, που κάναμε και κάνουμε παρέα όλα αυτά τα χρόνια. Κι ορίστε, ενάμιση χρόνο μετά και με πολλά χιλιόμετρα ενδιάμεσα, η μουσική αυτή δουλειά ολοκληρώθηκε. Ευχαριστώ πολύ τους φίλους μουσικούς που έπαιξαν στο δίσκο και τον μπόλιασαν με αγάπη, καθώς κι όλους τους ανθρώπους που είναι στη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια και βοήθησαν με τον τρόπο τους να γεμίσει με όνειρα αυτή η βαλίτσα.
Καλή σας ακρόαση.

Θάνος Σταυρίδης
Μάρτιος 2016


Ακολουθούν δύο βίντεο: το πρώτο είναι το video clip του κομματιού Morning Sunshine από το δίσκο Με μια Βαλίτσα Όνειρα και το δεύτερο είναι το Κalajdzisko Οro σε live εκτέλεση από τους Drom.

 

Πηγές

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.