[punica-dropcap]Έ[/punica-dropcap]να γοητευτικό ψέμα είναι πολλές φορές προτιμότερο από μια βαρετή αλήθεια. Το ψέμα είναι εύπλαστο, παίρνει την μορφή και τις διαστάσεις που θέλεις, είναι σαγηνευτικό και πομπώδες, ενώ η αλήθεια είναι ακέραιη, δεν μπορεί να δεχθεί μεταπλάσεις και προσθήκες. Είναι λογικό οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από πολύκροτα θέματα να γίνονται μεγάλα θέματα συζήτησης, να αποκτούν πολλούς υποστηρικτές με ραγδαίους ρυθμούς και να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως. Βέβαια όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά· και πολλές από αυτές τις θεωρίες φαίνονται αρκετά εύλογες και αληθοφανείς. Φαιδρές και γραφικές λοιπόν, ή αληθείς, μέσα σε έναν πακτωλό ψεύδους και παραπληροφόρησης; Εσείς θα το κρίνετε!
Η πτώση των Δίδυμων πύργων
Πώς αλλιώς θα ξεκινούσαμε, αν όχι με την μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας του 21ου αιώνα (μέχρι στιγμής τουλάχιστον); Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη κατελήφθησαν από αεροπειρατές και τρία εξ αυτών προσέκρουσαν στους Δίδυμους πύργους, του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου στο Πεντάγωνο. Οι δράστες ήταν ισλαμιστές τρομοκράτες, μέλη της Αλ Κάιντα και είχαν ως αρχηγό τους τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η επίθεση στοίχισε την ζωή σε 2.991 ανθρώπους, ενώ 24 ακόμα άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι και σήμερα. Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, πυροδότησε ωστόσο και τις αντιδράσεις πολλών συνωμοσιολόγων, που έκαναν λόγο για καλά κρυμμένα μυστικά, κλειστά στόματα και οργανωμένη απάτη.
Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, η επίθεση ήταν στημένη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να κατηγορήσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και να προχωρήσει ανενόχλητος με τις πολιτικές του επιδιώξεις στην Ανατολή. Οι συνωμοσιολόγοι επίσης, καθώς αρέσκονται να επικαλούνται συχνά τον εβραϊκό δάκτυλο, διατείνονται πως όλοι οι Εβραίοι εργαζόμενοι έλειπαν από τους Δίδυμους πύργους την μοιραία μέρα, διότι γνώριζαν τι θα συμβεί. Ερωτηματικά εγείρει επιπλέον και η πτήση 93. Πρόκειται για το τέταρτο σκάφος που δεν έπεσε στους πύργους, αλλά σε ένα χωράφι στην Πενσυλβανία. Μολονότι οι αρχές πιστεύουν ότι οι επιβάτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους τρομοκράτες και να το ρίξουν στο χωράφι αντί σε κατοικημένη περιοχή, εντούτοις οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως η πτήση προσγειώθηκε με ασφάλεια, οι επιβάτες απήχθησαν και δεν βρέθηκαν ποτέ. Τέλος, είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως οι πύργοι δεν έπεσαν από τα αεροσκάφη, αλλά από βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτόπτες μάρτυρες φέρονται να άκουσαν εκρήξεις από τα θεμέλια, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς αρχιτέκτονες και επιστήμονες η θερμότητα που παράγουν τα αεροπορικά καύσιμα δεν αρκεί για να λιώσει ο ατσάλινος σκελετός των δύο μεγαλεπίβολων κτιρίων.
Η ψεύτικη προσελήνωση
Πάμε τώρα στην μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας του 20ου αιώνα, που δεν είναι άλλη από την στημένη προσελήνωση του 1969. Πρόκειται για ιδιαίτερα σαγηνευτική θεωρία, καθώς περικλείει στις βάσεις της τον ψυχρό πόλεμο Αμερικής και Σοβιετικής ένωσης, την ΝΑSΑ, ακόμα και τον σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το γεγονός της προσεδάφισης του ανθρώπου στο φεγγάρι αποτέλεσε βορά των συνωμοσιολόγων, που υποστηρίζουν πως όλη η αποστολή και το πρόγραμμα Apollo ήταν ψεύτικα. Στις 21 Ιουλίου 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», πατώντας στην επιφάνεια της Σελήνης. Μαζί του ήταν και ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που απορρίπτουν εξ ολοκλήρου το γεγονός ως κίβδηλο.
Δικαιολογούν την θεωρία τους περί την απάτη, τονίζοντας την πολιτική σημασία της προσελήνωσης για την Αμερική. Τον Μάη του 1961 ο πρόεδρος Tζον Κένεντι είχε δώσει την υπόσχεση πως μέχρι το 1970 η Αμερική θα είχε στείλει πρώτη άνθρωπο στο φεγγάρι. Μέχρι πρότινος, η Σοβιετική ένωση είχε το προβάδισμα, αφού στις 12 Απριλίου 1961 έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα. Ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης και ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη. Και ενώ η δεκαετία κυλούσε και ο ψυχρός πόλεμος ήταν σε έξαρση, αποφασίστηκε να σκηνοθετηθεί η προσελήνωση, για να προλάβει η ΝΑSA την προθεσμία του προέδρου. Ο άνθρωπος που επιλέχθηκε να βοηθήσει στην σκηνοθεσία δεν ήταν άλλος από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Ο ίδιος, το 1968, είχε σκηνοθετήσει την πρωτοποριακή ταινία «2001: Η οδύσσεια του διαστήματος», οπότε ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει την αποστολή Apollo 11. Μάλιστα, οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται πως ο διάσημος σκηνοθέτης ένιωθε τύψεις που συμμετείχε στην απάτη και στην ταινία του «Η λάμψη», 11 χρόνια μετά, έδινε κρυφά στοιχεία της αποστολής του 1969, για να αποκαλύψει την αλήθεια. Άλλα επιχειρήματα προς επίρρωσην της θεωρίας, κάνουν λόγο για μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέριες, όπως η σημαία που κυματίζει, οι πατημασιές που είναι έντονες σαν να έγιναν πάνω σε βρεγμένη άμμο, οι βράχοι που συνελέγησαν από το φεγγάρι και μοιάζουν με αυτούς της Ανταρκτικής κ.ο.κ. Φυσικά όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν καταρριφθεί από επιστήμονες.
Οι διάσημοι νεκροί που δεν είναι νεκροί
Οι συνωμοσιολόγοι αρέσκονται να ανασταίνουν τους νεκρούς, ιδιαίτερα δε τους διάσημους νεκρούς. Σύμφωνα με αυτούς, ο Έλβις Πρίσλεϊ δεν πέθανε το 1977 από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλλά βρίσκεται κρυμμένος σε κάποιο τροπικό νησί. Μάλιστα το 1990 εμφανίστηκε στην χριστουγεννιάτικη ταινία «Μόνος στο σπίτι», σε μια σκηνή στο αεροδρόμιο, πίσω από την μητέρα του Κέβιν Μακάλιστερ, που παρακαλούσε τους υπαλλήλους να την επιβιβάσουν σε ένα αεροπλάνο για να πάει στον γιο της.
Ο ράπερ Τούπακ επίσης, δεν δολοφονήθηκε το 1996 από πυροβολισμούς στο αυτοκίνητο που επέβαινε, αλλά σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ξεφύγει και να σωθεί από τους συμμορίτες και τους γκάνγκστερ εχθρούς του. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται πως αυτόπτες μάρτυρες τότε, είδαν τον Τούπακ να φεύγει ζωντανός από το αυτοκίνητο, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνουν στο γεγονός πως η φωτογραφία του πτώματός του από το νεκροτομείο, που είχε κυκλοφορήσει τότε, είναι ψεύτικη. Έτσι πιστεύουν ακράδαντα πως ζει. Ομολογουμένως η θεωρία αυτή, που έχει happy ending, είναι γοητευτική. Σαφώς είναι λιγότερο ωραίο να πιστέψει κανείς πως ο εμβληματικός ράπερ πέθανε στα 25 του χρόνια.
Άλλοι «νεκροί – ζωντανοί» διάσημοι είναι η Μέριλιν Μονρό, που λέγεται πως δεν πέθανε στα 36 της χρόνια από υπερβολική δόση χαπιών, αλλά διέφυγε μακριά για να μην την σκοτώσουν οι Κένεντι, ο Μάικλ Τζάκσον που ήθελε να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή μακριά απ΄όλους και απ΄όλα, ο Τζον Λένον που δεν θανατώθηκε το 1980 από το χέρι του θαυμαστή του Μαρκ Τσάπμαν κ.ο.κ.
Βίντεο
Πηγές