Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Βγαλμένο από παραμύθι

Νεραϊδοχώρι
Πηγή εικόνας: News2u.gr

Στην περιοχή Ασπροπόταμος, μόλις 50 χλμ. από τα Τρίκαλα, δεσπόζει το ιστορικό Νεραϊδοχώρι ή Βετερνίκ, περιτριγυρισμένο από τις κορυφογραμμές Κόζιακα Μαρόσα, Νεράιδα και Λουπάτα. Το Νεραϊδοχώρι αποτελεί κατεξοχήν προορισμό για τους φυσιολάτρες λόγω των απίστευτων φυσικών τοπίων και της άγριας ομορφιάς.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στο χωριό κατοικούν 125 κάτοικοι. Το υψόμετρό του είναι 1.140 μέτρων, καθιστώντας το έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της περιοχής.

Η ονομασία του χωριού

Το Νεραϊδοχώρι είναι χτισμένο ανάμεσα στα βουνά Μαρόσα και Νεράιδα. Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται πως στο χωριό υπήρχαν κάποτε δυο πλούσια και όμορφα κορίτσια. Το ένα το έλεγαν Νεραϊδούλα και το άλλο Μαρία-Μάρω. Στο χωριό κατέφθασαν κάποιοι κλέφτες, θέλοντας να αιχμαλωτίσουν και τα κορίτσια. Οι κοπέλες κατάφεραν να ξεφύγουν. Η μία ανέβηκε στην κορυφή τους ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Ακόμα και όταν οι κλέφτες έφυγαν από το χωριό, τα κορίτσια δεν επέστρεψαν. Από τότε τα βουνά ονομάστηκαν «Μαρόσα» και «Νεράιδα». Από αυτή την ιστορία προήλθε και το όνομα «Νεραϊδοχώρι».

Κάποιοι λένε ότι η ονομασία «Νεραϊδοχώρι» προερχόταν από παλιού θρύλους για την ύπαρξη νεράιδων, ξωτικά και αερικά που εμφανίζονταν στα δάση. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το όνομα προέρχεται από το βουνό «Νεράιδα». Ωστόσο, η ονομασία «Νεραϊδοχώρι» είναι μεταγενέστερη, καθώς για αρκετά χρόνια το χωριό ονομαζόταν Βετερνίκ, που στα σλαβικά σημαίνει «απάνεμο».

Χωριό Τρίκαλα
Πηγή εικόνας: Travelstyle.gr

Τα αξιοθέατα του χωριού

Ο Άγιος Νικόλαος του Βετερνίκ

Μέσα στα πλατάνια και στις παχιές φυλλωσιές των δέντρων κρύβεται μια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία αναφέρεται ότι χτίστηκε περίπου το 1450 και είναι βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο. Στην εκκλησία αυτή βρίσκονται τοιχογραφίες τεράστιας ιστορικής σημασίας, οι οποίες διασώθηκαν από την επέλαση των Τουρκαλβανών το 1823.

Διαβάστε επίσης  Πικέρμι: Από το Βυζάντιο του Επικέρνη στο σήμερα
Νεραϊδοχώρι
Πηγή εικόνας: Mapio.net

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

Έξω από το χωριό συναντάμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα βυζαντινό μνημείο του 1793. Το μοναστήρι χτίστηκε από τον Γ. Χατζηπέτρο και είναι βασιλικού ρυθμού χωρίς τρούλο. Θεωρείται ένα σημαντικό μνημείο, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο των ανταρτών και ως κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Αγία Παρασκευή Τρίκαλα
Πηγή εικόνας: En.wikipedia.org

Πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ως τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, χτισμένο το 1821, και του Αγίου Παντελεήμονα, χτισμένο το 1648. Επιπλέον, η διαδρομή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Ασπροπόταμο – παραπόταμο του Αχελώου – που απέχει μόλις 2 χλμ. από το χωριό.

Λίγο έξω από το χωριό, στην θέση «Σμίξη», υπάρχει ένα εντυπωσιακό πετρόκτιστο γεφύρι του 1750, από τα παλαιότερα και πλέον διατηρημένα της περιοχής, το οποίο συνέδεε το χωριό με το τότε οδικό δίκτυο το οποίο ονομάζεται Βλαχόστρατα. Το μονοπάτι που ξεκινάει από το γεφύρι είναι πλακόστρωτο και υπάρχει τοίχος για την προστασία των πεζοπόρων, ενώ όπως μας πληροφόρησαν οι ντόπιοι, πρόκειται για μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην περιοχή.

Οι επισκέπτες, αφού τελειώσουν με τις βόλτες στο χωριό, μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή πέριξ. Το παραδοσιακό Περτούλι απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα και η πεζοπορία προς αυτό φέρνει τον πεζοπόρο σε άμεση επαφή με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η  διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο ή ακόμα και με άλογα για όσους δεν έχουν τις απαιτούμενες αντοχές.

Μαρόσα
Πηγή εικόνας: Trikalasport.gr

Διαδικτυακές πηγές

Νεραϊδοχώρι Τρικάλων: Το… παραμυθένιο χωριό και ο μύθος που ακολουθεί το όνομα του. Ανακτήθηκε από Travelstyle.gr. (Τελευταία προβολή 23/01/2021 στις 14:00).

Νεραϊδοχώρι: Το παραμυθένιο χωριό των Τρικάλων. Ανακτήθηκε από Happytraveller.gr. (Τελευταία προβολή 23/01/2021 στις 14:30).

Διαβάστε επίσης  Δρακόλιμνη Τύμφης: Μαγικός τόπος που τον αγκαλιάζουν προαιώνιοι μύθοι

Νεραϊδοχώρι: Το «αλπικό» παραμύθι των Τρικάλων. Ανακτήθηκε από In2life.gr. (Τελευταία προβολή 23/01/2021 στις 15:00).

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του