Νέστος: το ποτάμι της ζωής

Πηγή: Exploringgreece.tv

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και αποτελεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ., τα 130 εκ των οποίων βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.

Ο ποταμός Νέστος στην αρχαιότητα

Στη μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3.000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς. Στην αρχαιότητα λατρεύτηκε ως θεός. Υπήρχαν δύο, όπως και σήμερα, τα περάσματα του ποταμού, από τα οποία το βόρειο βρισκόταν στο μέσο και το νότιο στον κάτω ρου του. Το βόρειο πέρασμα επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ των κοιλάδων του Στρυμόνα και του Έβρου. Από το νότιο πέρασμα διερχόταν ένας πανάρχαιος δρόμος, που εξασφάλιζε την επικοινωνία μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά την αρχαιότητα, στον άνω και μέσο ρου ζούσαν οι Δίοι, πανάρχαιο ελληνο-πελασγικό φύλο που αργότερα ταξινομήθηκε ως θρακικό. Από τα Θρακικά Τέμπη και νοτιότερα κατοικούσαν οι Σάτρες.

Νέστος
Πηγή: En.wikipedia.org

Η σημασία της θέσης του Νέστου

Ο Νέστος είχε τεράστια σημασία για την οικιστική και οικονομική ιστορία των παρανέστιων κατοίκων της περιοχής των εκβολών του. Συγκεκριμένα, με τις προσχώσεις του καθιστούσε πολύ εύφορους τους κάμπους της σημερινής Χρυσούπολης και Ξάνθης. Κατά την αρχαιότητα αρκετοί οικισμοί, όπως ήταν τα Άβδηρα και η Πέρνη άκμασαν στην περιοχή.
Αντίθετα, κατά την αυτοκρατορική εποχή, η ασταθής κοίτη του και οι συνεχείς πλημμύρες του επηρέασαν αρνητικά την οικιστική ιστορία της περιοχής. Με την παρακμή των Αβδήρων μετατοπίστηκε το οικιστικό ενδιαφέρον βορειότερα από το δέλτα του ποταμού, κοντά στις παρυφές των βουνών. Γενικά, η μεγάλη επίδραση που άσκησε ο Νέστος στη ζωή των αρχαίων παρόχθιων κατοίκων συμπεραίνεται από τη θεοποίησή του, καθώς κι από την απεικόνισή του σε νομίσματα των αυτοκρατορικών χρόνων.
Νέστος
Πηγή: Dramini.gr

Η χλωρίδα και πανίδα του ποταμού

Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Κάρβαλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Πλούσια βλάστηση και πολλά είδη ζώων είναι τα χαρακτηριστικά του. Η έκτασή του κάποτε ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα, τώρα καλύπτει μόλις 4.600. Σήμερα, βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφίβιων και 21 είδη ερπετών.

Διαβάστε επίσης  Καλαπόδι Λοκρίδας: Το "καλό πόδι" της Αταλάντης

Επίσης, αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα. Η ιχθυοπανίδα του Νέστου περιλαμβάνει 36 είδη. Από αυτά ξεχωρίζουν η μακεδονική πέστροφα, το τσιρωνάκι του Στρυμόνα, η μπριάνα του Στρυμόνα, το πετροχείλι, ο βίνος, η θρακοβελονίτσα και ο θρακικός ποταμοκέφαλος.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Νέστος αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα η περιοχή του Δέλτα είναι πολύ σημαντική λόγω της μόνιμης παρουσίας του τσακαλιού που έχει πλέον εκλείψει από πολλές περιοχές της χώρας. Στα δάση που βρίσκονται στα ψηλά ζούνε αρκούδες, ζαρκάδια και λύκοι. Επίσης, σε όλο το ρου του ποταμού υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από βίδρες.

Δέλτα Νέστου
Πηγή: Topeiros.gr

Πώς θα πάτε;

Καλύτερη αφετηρία για να επισκεφθεί κανείς όλο το ποτάμι είναι η Σταυρούπολη Ξάνθης. Από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια μέχρι τα φράγματα, να περπατήσετε στα Στενά του ποταμού και να φτάσετε μέχρι το Δέλτα. Η Σταυρούπολη απέχει 27 χλμ. από Ξάνθη και 218 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Η διάσχιση των Στενών του Νέστου από Σταυρούπολη προς Τοξότες είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή του Νέστου

 • Το Δέλτα του Νέστου
 •  Τα Στενά (ή Τέμπη) του Νέστου. Πρόκειται για μία κοιλάδα με μήκος περίπου 20χλμ πνιγμένη στη βλάστηση, με το μεγάλο ποτάμι να τη διασχίζει δημιουργώντας μια εξωπραγματική εικόνα ηρεμίας και δέους. Τα Στενά του Νέστου περιλαμβάνονται στις υγροτοπικές περιοχές Natura 2000.
 •  Καταρράκτης Λειβαδίτη, Λεπίδα και Αγ.Βαρβάρας
 • Όρη Χαϊντού και Κούλα
 • Μοναστήρι Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας
 • Μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς
 • Μοναστήρι Παμμεγίστων Ταξιαρχών
 • Μακεδονικός Τάφος στα Κομνηνά
 • Ανάγλυφο του Μίθρα του ταυροκτόνου στις Θέρμες
 • Μουσουλμανικά Τεμένη – Τεκέδες
 • Ερείπια του Κάστρου της Καλύβας
 • Παραδοσιακά γεφύρια στον ποταμό Κόσυνθο και Κομψάτο (12 διατηρητέα γεφύρια)
Διαβάστε επίσης  Κουραμπάς: Ιστορική συνοικία των Ιωαννίνων
Νέστος
Πηγή: Visitnorthgreece.com

Πηγές

Απόδραση στα στενά του Νέστου. Ανακτήθηκε από Visitgreece.gr (τελευταία προβολή 11/04/2021 στις 20:00).

Εκδρομή στον Νέστο. Ανακτήθηκε από Nonstoptravellers.com (τελευταία προβολή 11/04/2021 στις 20:30).

Νέστος. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org (τελευταία προβολή 11/04/2021 στις 21:00).

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι
Μίνι Ρίπερτον

Μίνι Ρίπερτον: Μια αγγελική φωνή που σίγησε νωρίς

Η Μίνι Ρίπερτον ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της σόουλ,