Χτίζοντας Τείχη…

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump το βράδυ της Τρίτης από την Αριζόνα όπου βρισκόταν. Δήλωσε ότι προτίθεται να «κλείσει» την κυβέρνηση για όσο διάστημα χρειαστεί ούτως ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για την έγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

 Το περιβόητο τείχος αποτελούσε προτεραιότητα στην ατζέντα του Donald Trump όταν ο ίδιος ήταν ακόμα υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους του. Η υπόσχεση αυτή ενισχύθηκε με κηρύγματα μίσους κατά των μεταναστών. Προσδίδοντας με ευφάνταστα κοσμητικά και υποτιμητικά επίθετα τους μεξικανούς μετανάστες όπως «βιαστές», «έμποροι ναρκωντικών», «bad hombres» δηλ. κακά παιδιά. Aπό την αρχή της εκλογικής του εκστρατείας ο Trump τόνωνε το σωβινισμό πολλών, ήδη προκατειλημμένων πολιτών. Έπειτα τόνιζε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός τείχους το οποίο θα προστατεύει τα Αμερικανικά σύνορα από επίδοξους λαθρομετανάστες.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μπορεί όντως ένα τείχος να γλιτώσει τις ΗΠΑ από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης;

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν γύρω από την έγερση του τείχους, το αναμενόμενο κόστος δημιουργίας ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 21,6 δις δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε 120$ χρέωση στον κάθε αμερικανό φορολογούμενο πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατακρίνουν την ιδέα ενός τείχους, καθώς πιστεύουν ότι θα αποτελέσει μια πολυδάπανη και μάταιη προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος από το Μεξικό.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το CMS (κέντρο έρευνας μετανάστευσης) διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το 66% των μεταναστών επισκέφθηκαν νόμιμα τις ΗΠΑ ως τουρίστες. Εν συνεχεία παρέμειναν εκεί παράνομα μετά τη λήξη της μεταναστευτικής τους visa. Επομένως, είναι εμφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν εισβάλλουν στις ΗΠΑ σκάβοντας τούνελ ή σκαρφαλώνοντας συρματοπλέγματα στα σύνορα. Απλώς ταξιδεύουν αεροπορικώς ή οδικώς νόμιμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι περισσότεροι που εισβάλλουν στις ΗΠΑ παράνομα μέσω του συγκεκριμένου ανοιχτού σημείου στα σύνορα, είναι κάποιοι λαθρέμποροι από την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.

Διαβάστε επίσης  Περί αβάσταχτης κοινωνικής ελαφρότητας

Όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών της εγκληματικότητας λόγω των Μεξικανών μεταναστών, το ινστιτούτο ερευνών CATO διαφωνεί καθέτως. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι  οι μετανάστες είναι λιγότερο επιρρεπείς σε βιαιοπραγίες, σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς φοβούνται ότι εάν συλληφθούν θα απελαθούν από τις ΗΠΑ.

Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια καθώς και το ινστιτούτο Brookings σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες τρεις δεκαετίες αναμένεται κατακόρυφη πτώση του αριθμού των Μεξικανών μεταναστών στις περισσότερες Αμερικανικές πολιτείες. Συμπερασματικά, η δημιουργία ενός τείχους 2000 χιλιομέτρων το οποίο θα κοστίσει 21,6 δις δολάρια και τέσσερα χρόνια σκληρής εργασίας θα είναι μία αποτυχία καθώς δεν θα είναι ικανό να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Εάν η κυβέρνηση Trump επιθυμεί όντως να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Επίσης, θα πρέπει να εντατικοποιήσει τους αστυνομικούς ελέγχους κυρίως σε αεροδρόμια, αλλά και στις εισόδους των συνόρων.

Τέλος, για όσους έχουν την πεποίθηση ότι οι μετανάστες αποτελούν μείζον πρόβλημα για την Αμερικανική κοινωνία, οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος το οποίο δημιουργήθηκε από μετανάστες. Και αυτή η μοναδική ποικιλομορφία πάντα έκανε τις ΗΠΑ να διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Πηνελόπη σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης παρακολουθεί μαθήματα Νομικής του University of London. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα