Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και οι συνέπειες

Είναι γεγονός, μετά από τρία χρόνια αφάνειας, η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές. Η είδηση διαδόθηκε παγκοσμίως προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Κι ενώ το Μαξίμου πανηγυρίζει για τη «θριαμβευτική» επάνοδο, πολλοί, μεταξύ τους και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επικρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα όσον αφορά την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου και προβλέπουν ότι το μέλλον της οικονομίας της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι δυσοίωνο.

Ποιες είναι οι συνέπειες της έκδοσης του νέου ομολόγου ;

Με την έκδοση του νέου ομολόγου η Ελλάδα εκταμίευσε τρία δις ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των τεσσάρων δις. Το επιτόκιο του δανεισμού (4,62%) μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται μικρότερο από εκείνο του 2014 (4,95%) όμως τα spreads μας δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Τα spreads (δηλαδή η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας) σήμερα βρίσκονται στις 481 μονάδες βάσης ενώ το 2014 στις 435. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ καθώς και της αρνητικής αρχικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, η Ελλάδα δανείστηκε με 4 φορές υψηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με άλλες «μνημονιακές» χώρες όπως η Πορτογαλία, της οποίας το ποσοστό δανεισμού δεν υπερβαίνει το 1,7%.

Εξ αυτών απορρέει το συμπέρασμα ότι η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές αποτελεί μία ακόμα πύρρειο νίκη της κυβέρνησης, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μέσα στην τριετία η ελληνική οικονομία μπήκε στο γύψο. Σύμφωνα με αναλυτές, εάν η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές είχε γίνει νωρίτερα η οικονομία θα είχε ήδη δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Όσοι πιστεύουν ότι η έξοδος στις αγορές θα σημάνει αυτόματα την αποκατάσταση της φερεγγυότητας της χώρας και την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών αιθεροβατούν. Οι πιθανότητες αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν προς οικονομικό όφελος της χώρας είναι απειροελάχιστες. Ουσιαστικά, η εκταμίευση των τριών δις καθίσταται ωφέλιμη για ένα και μοναδικό σκοπό, την εξυπηρέτηση του χρέους. Κι εφόσον η κυβέρνηση κινείται στην τροχιά ενός φαύλου κύκλου, όπου διαρκώς δανείζεται με σκοπό να πληρώνει τα προηγούμενα δάνεια, είναι εύλογο πολλοί να ατενίζουν με καχυποψία το μέλλον της οικονομίας της χώρας και να θεωρούν ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα βρίσκεται σύντομα προ των πυλών.

Διαβάστε επίσης  Ο άδικος θάνατος του Otto Warmbier

Η Πηνελόπη σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης παρακολουθεί μαθήματα Νομικής του University of London. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι