Εσύ είσαι πραγματικά ελεύθερος:

 

Ανάμεσα στα ανακατωμένα και γεμάτα αλμύρα μαλλιά, δίπλα στο κύμα που σκάει, σκέφτηκα τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ελεύθερους. Άραγε η αποδέσμευση από κάθε τι σταθερό στη ζωή μας; Με τη λέξη ”σταθερό”, εννοώ τις σχέσεις, τη δέσμευση που περιορίζει τις ελευθερίες του κάθε ατόμου. Αυτό από μόνο του σαν σκέψη είναι ικανό για να προκαλέσει σε αρκετούς αλλεργία στις δεσμεύσεις.

Ωστόσο εγώ ακόμα και τη δέσμευση,δεν τη θεωρώ καταπάτηση της ελευθερίας μου εφόσον είμαι ”συνένοχη” στο έγκλημα.

Για αυτό το λόγο τη κατάσταση της σχέσης θα την χαρακτήριζα καλύτερα ως παραμερισμός των προσωπικών ελευθεριών των συμμετοχόντων , με κοινούς παρανομαστές. Επόμενο κεφάλαιο, αναρχία. Με τον όρο αναρχία εννοώ τη πλήρη καταπάτηση κάθε ορίου, ηθικής αξίας και αξιοπρέπειας. Είναι εκείνη τη στιγμή που το εκάστοτε άτομο που θα ακολουθήσει το δρόμο αυτό χάνει κάθε φραγμό που φέρει, απλά και μόνο γιατί αυτό θα τον κάνει ελεύθερο και απεξαρτημένο από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε.

Ίσως όσοι έχουν ενστερνιστεί την άποψη αυτή και μάλιστα την έχουν εφαρμόσει, να θεωρούν πως είναι ο καταλληλότερος τρόπος. Σαν άτομο όμως παρασυρόμενο αρκετά συχνά από το αίσθημα της λογικής,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι που και που τη παραμερίζω, δεν θα συμφωνήσω ούτε με αυτή τη τακτική. Μπορείς να νιώσεις ελεύθερος χωρίς να χάσεις τον εκάστοτε αξιακό κώδικα που κουβαλάς αλλά και να μη γίνεις έρμαιο στη ”κριτική” των γύρων σου.

Τελευταίο κεφάλαιο και φτάνουμε στο τέλος. Ελευθερία ένιωσα όταν δεν περίμενα τίποτα από τους άλλους παρά μόνο από τον εαυτό μου. Σίγουρα θα έχεις νιώσει κι εσύ το βάρος του να προσδοκάς κάτι από κάποιον και για το λόγο αυτό όλη σου η ύπαρξη μέχρι τη στιγμή της πραγματοποίησης αυτού, να περιστρέφεται και να καθορίζεται από αυτό. Από το πως πρέπει να φερθείς μέχρι το πως πρέπει να σκεφτείς.Πιεστικό δεν σου ακούγεται; Και μάλιστα δεν ακούγεται μόνο αλλά και είναι. Αυτό σημαίνει δέσμευση φίλε μου και συγκεκριμένα δέσμευση που εσύ ο ίδιος καθόρισες στον εαυτό σου.

Διαβάστε επίσης  Μου έμαθες πως κάποιοι είναι φτιαγμένοι για το λίγο

Είναι σκληρό όμως μόνο μια προσδοκία, ένα ”ίσως γίνει…” ή ένα ” αν γινόταν…” να σε φυλακίζει και να παίζεις κρυφτό με τον εαυτό σου.

Έτσι καταλήγω στο γεγονός πως όταν δεν προσδοκάς τίποτα από τους άλλους αλλά πηγαίνεις κάπου και όπου σε βγάλει ο δρόμος,τα πράγματα και η ζωή σου γίνονται πιο απλά. Εσύ δεν περιορίζεσαι,δεν φιλτάρεις το κάθε τι που θα κάνεις ή που θα πεις γιατί αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι ο εαυτός σου. Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι για μένα κρύβεται η ελευθερία. Η ελευθερία πρέπει να ξεκινάει από σένα και να καταλήγει σε σένα αλλά και να μη καταπατά τις ελευθερίες των άλλων. Επομένως την επόμενη φορά που θα θελήσεις να νιώσεις ελεύθερος, γίνε ο εαυτός σου και ξέχνα τι ζητάς από τους άλλους, αλλά τι θες από σένα.

Σύνταξη κειμένου: Γιώτα Γιαννακοπούλου

Επιμέλεια κειμένου: Μπράιτ Κλεοπάτρα

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Πάτρα.Σπουδάζω στο τμήμα Φιλολογίας της Πάτρας.Πεισματάρα,ξεροκέφαλη και οξύθυμη .Υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων,ο εθελοντισμός δεν βρίσκεται τυχαία στη ζωή μου.Η αρθρογραφία είναι το πάθος μου και το φάρμακο μου.Αγαπώ να παρατηρώ ό,τι συμβαίνει γύρω μου και να το αναλύω.Τι έχουν βαρεθεί οι δικοί μου άνθρωποι να ακούν από μένα; Μα ότι φυσικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή