Στη ζωή μας πολλές φορές έχει τύχει να κάνουμε πίσω σ’ έναν καυγά, ενώ μέσα μας πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο και να συμβιβαστούμε με κάτι που δεν είναι αυτό που θέλαμε. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, τι κερδίζεις που δέχεσαι να το κάνεις;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποδεχόμαστε πράγματα που δε μας αρέσουν. Κάποιοι από εμάς μπορεί να το κάνουν γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τον άλλον, ή γιατί φοβούνται να του χαλάσουν χατίρι. Άλλοι βαριούνται να ασχοληθούν και επιλέγουν να συμφωνήσουν, ενώ άλλους δεν τους ενδιαφέρει καν.
Όπως και να ‘χει όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Να καταλήγεις, δηλαδή, να δέχεσαι τα πάντα από κάποιον, παραμερίζοντας τα δικά σου θέλω και επιθυμίες. Αξίζει τον κόπο; Σε μερικές περιπτώσεις ίσως ναι, σε άλλες σίγουρα όχι!
Αν αποφασίσεις να δεχτείς κάτι για να ευχαριστήσεις κάποιον, καλύτερα φρόντισε να το κάνεις ανιδιοτελώς. Γιατί εμείς οι άνθρωποι, είμαστε λίγο άπληστα πλάσματα. Σίγουρα μας αρέσει να κάνει κάποιος κάτι για εμάς, όμως, ακόμα πιο σίγουρα, όταν έρθει η ώρα να το θυμηθούμε και να το εκτιμήσουμε, δυστυχώς δε θα το κάνουμε. Είναι πρόβλημα να κάνεις υποχωρήσεις σ’ αυτά που θέλεις, ζητώντας να εκτιμηθούν στον ανάλογο βαθμό που περίμενες.
Από την άλλη, αν δε σ’ αρέσει μια κατάσταση και την αποδέχεσαι ή αν έχεις συνηθίσει να δέχεσαι συνέχεια παρόμοιες καταστάσεις, σκέψου: γιατί το κάνεις; Είναι ωραίο και ταυτόχρονα άδικο, να προσπαθείς να ικανοποιείς τις αρέσκειες των άλλων. Εκτός αν συνάμα, ικανοποιείς και τις δικές σου. Ικανοποιείσαι κι εσύ μ’ αυτό; Αν όχι, αργά ή γρήγορα θ’ αρχίσεις να νιώθεις ένταση μέσα σου, θυμό και καταπίεση. Θα σου γεννηθούν ερωτηματικά και θα νομίζεις ότι χάνεις τον εαυτό σου, συμφωνώντας σε πράγματα που, απ’ όλες τις απόψεις, δε σου ταιριάζουν. Έπειτα, από αντίδραση, ίσως ξεκινήσεις να αρνείσαι το οτιδήποτε, που, μάλλον, δε θα είναι αυτό που θες.
Το κόλπο είναι να βρεις μία μέση λύση. Να προσπαθείς να είσαι διαλλακτικός, χωρίς όμως να χάνεις εσένα κι αυτά που σε εκφράζουν. Αν θέλεις να κάνεις μια υποχώρηση και να δεχτείς κάτι που δε σου ταιριάζει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις κάποιον, φρόντισε πρώτα να νιώθεις καλά με την ιδέα και να μην έχεις προσδοκίες του τύπου θα κάνει από μόνος του το ίδιο για ‘μένα ή θα καταλάβει ότι το έκανα γι’ αυτόν. Αν το κάνεις γι’ αυτό, τότε φρόντισε να το επισημάνεις! Αλλιώς, έχε στο νου σου ότι μπορεί κάποιος να βολευτεί με τις υποχωρήσεις σου και να τις περιμένει πάντα σαν να είναι κάτι το αναμενόμενο. Εσύ διαλέγεις!
Σύνταξη κειμένου: Γεωργία Κρικέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Εύη Μπρούμου