Μουσική σαν γλυκόπικρο μπαχαρικό

25 Νοεμβρίου 2021

μουσική

Η μουσική είναι κεντρικής σημασίας για τους περισσότερους από εμάς. Είναι πάντα εκεί. Τις περισσότερες φορές χωρίς αίτημα. Μάλιστα, ο Πλάτωνας είχε αναφέρει ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Η μουσική παίζει πολύ σημαντικό και ζωτικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Έχει τη δύναμη να φέρει θετικότητα και ψυχαγωγία στις ζωές των ανθρώπων. Όλοι αγαπούν τη μουσική γιατί έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τη διάθεση και να φέρει μια αίσθηση ανακούφισης στην καθημερινότητά τους. Μπορούμε να πάρουμε όλες τις απαντήσεις στα άλυτα ερωτήματά μας μέσω της μουσικής. Αναλόγως της ψυχοσύνθεσης και συναισθηματικής κατάστασης που βρίσκεται ο καθένας, η μουσική μπορεί να του χαρίσει ευφορία, τέρψη, αρμονία ή να δημιουργήσει συναισθήματα νοσταλγίας. Η επίδραση της μουσικής έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον καθένα.

μουσική
Πηγή https://gr.pinterest.com/pin/24418022970532056/

Η μουσική της ζωής σου

Συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια δίνουν δύναμη και υποστήριξη σε πολύτιμες αλλά και δύσκολες συναισθηματικές διαθέσεις. Στη σχέση μας με τη μουσική αναζητούμε το σωστό soundtrack για τη ζωή μας. Σαν ένα soundtrack μιας ταινίας που βοηθά να αποδοθεί η δέουσα συναισθηματική απήχηση σε μια συγκεκριμένη σκηνή, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε πλήρως την ταυτότητα μιας στιγμής.

Βρίσκοντας το κατάλληλο μουσικό κομμάτι την κατάλληλη στιγμή, προσθέτουμε μια συνοδευτική παρτιτούρα που υπογραμμίζει τα συναισθήματα που θα έπρεπε να νιώθουμε πιο έντονα – και επιτρέπει στις δικές μας καλύτερες αντιδράσεις, να είναι πιο εμφανείς και ασφαλείς.

Πόσες φορές άραγε να έχει τύχει στο καθένα από εμάς, την ώρα που καθόμαστε σε ένα μαγαζί χαλαρά με την παρέα μας, να ακούσουμε κάποιο τραγούδι και αυτοστιγμεί το μυαλό μας να τρέξει σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο; Τα τραγούδια ή ακόμη και κάποια μελωδία, έχουν την ικανότητα να μας θυμίζουν καταστάσεις ή πρόσωπα και σε εκείνο ακριβώς το σημείο, βρίσκεται η γοητεία τους, στο ότι είναι “δοχεία μνήμης”.

Διαβάστε επίσης  Αξέχαστα soundtrack ταινιών που έγραψαν ιστορία!

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο καθώς μας βοηθά να εκφραζόμαστε εύκολα. Έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα που συνδέονται με κάθε είδος μουσικής, καθώς μπορούμε εύκολα να συσχετίσουμε τη μουσική με τα πάντα ή με όλους γύρω μας. Η μουσική έχει τη δύναμη να φέρει κοντά τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους σε πολλές περιπτώσεις.

μουσική
Πηγή https://www.istockphoto.com/photo/man-with-a-disability-playing-guitar-gm471269769-14055599

Η μουσική στο κόσμο της ψυχολογίας

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της μουσικής μπορεί να είναι ισχυρές και εκτεταμένες. Η μουσικοθεραπεία είναι μια δημιουργική ψυχοθεραπεία, που εστιάζει στη συναισθηματική πλευρά ενός ατόμου και βοηθά σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων (Ansdell, 2016).

Μια απίστευτα εποικοδομητική εμπειρία που εξυμνεί για ακόμη μια φορά τη μαγική ικανότητα της μουσικής να θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων, ακόμη και σε κλινικές καταστάσεις (Edwards, 2016).

Μία παρέμβαση που μερικές φορές χρησιμοποιείται για την προώθηση της συναισθηματικής υγείας, για να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το άγχος και να ενισχύσουν την ψυχολογική ευεξία (Odell-Miller, 2018).

Εκτός, όμως, από ‘κείνες τις ώρες της ημέρας όπου έχουμε τις αισθήσεις μας και τη συνείδησή μας ξύπνιες και σε εγρήγορση, η μουσική θα μπορούσε κάλλιστα να ηχεί στα αυτιά μας και τις ώρες που έχει νυχτώσει και ξαπλώνουμε για να βρούμε λίγη ανάπαυση, να “αδειάσουμε” από άγχη και σκέψεις και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για την επόμενη μέρα. Έχει βρεθεί πως εκείνη επιδρά ευεργετικά στον άνθρωπο ακόμη και κατά τη  διάρκεια του ύπνου του, χαλαρώνοντάς τον απ’ τις πιέσεις μιας απαιτητικής καθημερινότητας, αλλά και μειώνοντας τη νευρικότητα για να επέλθει ο ύπνος ταχύτερα (Kavurmaci, Dayapoğlu & Tan, 2019).

Διαβάστε επίσης  Μια στιγμή διαύγειας
μουσική
Πηγή https://gr.pinterest.com/pin/5066618318111839/

Στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν ορισμένα συναισθήματα που αδυνατούμε να εκφράσουμε, αλλά μέσα από τη μουσική, όλες οι λέξεις που λείπουν βρίσκουν τον δρόμο τους και μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε το μήνυμά μας στον κόσμο. Βρίσκουμε τις λέξεις να εκφράσουμε είτε γράφοντας τραγούδια είτε απλά ακούγοντας τα.

Αυτό είναι το θέμα με τη μουσική, είναι πανταχού παρούσα. Σε ένα βαθύ μέρος μέσα σου αγνοείς το ακριβές σημείο που βρίσκεται, αλλά ακόμα κι αν ήξερες από που προέρχεται, δεν θα μπορούσες ποτέ να λύσεις το μυστήριο του πώς ορισμένες μελωδίες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες στιγμές.


«Μουσική είναι η ηδονή που αισθάνεται η ανθρώπινη ψυχή όταν μετράει, χωρίς να έχει συναίσθηση ότι μετράει.» ~ Gottfried Leibnitz


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Ansdell, G. (2016). How music helps in music therapy and everyday life. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 10 Νοέμβρη 2021

Edwards, J. (Ed.). (2016). The Oxford handbook of music therapy. Oxford University Press. E-book, Ανακτήθηκε 10 Νοέμβρη 2021

Kavurmaci, M., Dayapoğlu, N., & Tan, M. (2019). Effect of music therapy on sleep quality. Alternat. Ther. Health Med1. Ανακτήθηκε 10 Νοέμβρη 2021

Odell-Miller, H. (2018). Music therapy and its relationship to psychoanalysis. In Where analysis meets the arts (pp. 127-152). Routledge.  Doi: https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.4324/9780429484957-8/music-therapy-relationship-psychoanalysis-helen-odell-miller

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.