Τοξικοί άνθρωποι : πόσο κακό μας κάνουν τελικά;

Τοξικοί άνθρωποι : πόσο κακό μας κάνουν τελικά;

Είμαι βέβαιη ότι όλοι κάπου, κάποτε είχαμε στη ζωή μας έναν τοξικό άνθρωπο. Κι αν δεν είχες, είναι πάρα πολύ πιθανόν να σου εμφανιστεί από το πουθενά. Επίσης, είναι ακόμα πιο πιθανόν να έχεις ήδη έναν τέτοιον άνθρωπο στη ζωή σου και να μην το ξέρεις. Έναν άνθρωπο που όσο σημαντικός κι αν είναι για σένα, με τη συμπεριφορά του σε κάνει να νιώθεις άσχημα . Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις γι αυτό;

Αναγνωρίζοντας τους τοξικούς ανθρώπους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μη νομίζεις ότι ο τοξικός άνθρωπος έχει μόνο μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή μόνο ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που τον καθιστά τοξικό. Ουσιαστικά είναι ολόκληρος ο τρόπος σκέψης του που τον κάνει βλαβερό  για τον εαυτό του  τους άλλους. Ο τρόπος που σκέφτεται τον κάνει να συμπεριφέρεται με εντελώς περίεργο και  παράλογο τρόπο απέναντι στους άλλους. Έτσι λοιπόν, θα δείς τον άνθρωπο αυτό να ζηλεύει συνεχώς και με τα πάντα:  Νευριάζει για πράγματα ασήμαντα,  θεωρεί τον εαυτό του πάντα «θύμα» βλέποντας παντού εχθρούς. Θα τον δεις επίσης να κάνει απίστευτη κριτική στους άλλους για διάφορες αποφάσεις τους, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η ώρα να «λουστεί αυτά που κοροϊδεύει». Τότε είναι λοιπόν που θα δικαιολογήσει τον εαυτό του και δεν θα δεχτεί την κριτική κανενός. Ξεχνάει όμως, πόσο πολύ έχει πληγώσει τους άλλους με τα αρνητικά και επικριτικά του σχόλια (τα οποία  τα κάνει  καλοπροαίρετα).

Διαβάστε επίσης  Ποια είναι η δικαιολογία σου;

Ακόμη, αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα χαρούν με την χαρά σου, και ίσως να μη λυπηθούν με τη λύπη σου. Κάθε χαρά σου θα τους θυμίζει τη δική τους «δυστυχία» τα δικά τους «κόμπλεξ» που τους κρατάνε πίσω. Το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το λάθος τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω απ’ όλους αυτούς τους «εχθρούς» που βλέπουν χωρίς να υπάρχουν, ο μόνος εχθρός τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Εάν οι ίδιοι αγαπούσαν τον εαυτό τους , τον προστάτευαν και δεν τον άφηναν να ασχολείται με μικροπρέπειες, τότε δεν θα τα έβαζαν συνεχώς με όλους και με όλα.

Επίσης, δεν θα προσπαθούσαν συνεχώς, να αποδείξουν ότι θα έκαναν τα πάντα καλύτερα απ’ τους άλλους. Διότι, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα τους κόμπλεξ : νιώθουν υποτιμημένοι και προσπαθούν με μανία να αποδείξουν ότι αξίζουν, ότι κάθε τους άποψη είναι σωστή και κάθε απόφαση τους είναι η καλύτερη. Είναι δυνατόν όμως να ζεις με την πεποίθηση ότι εσύ δεν θα κάνεις ποτέ λάθος, κριτικάροντας συνεχώς τους άλλους;

Η επίδραση των τοξικών ανθρώπων στη ζωή σου.

Advertising

Καλά και σωστά όλα τα παραπάνω, το ζήτημα όμως είναι τι αντίκτυπο ασκούν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή σου. Το πώς θα σε επηρεάσουν οι άνθρωποι αυτοί, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που εσύ θα αποφασίσεις να τους αντιμετωπίσεις. Κάποιοι τους αγνοούν, κάποιοι νευριάζουν μαζί τους (και δικαιολογημένα) ρίχνοντας όμως τη διάθεση τους για χάρη τους. Επίσης, κάποιοι κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν πόσο κακό τους κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, επειδή δεν θέλουν να τους χάσουν, αναγνωρίζουν τα καλά τους στοιχεία, και ελπίζουν ότι κάποτε θα βελτιωθούν.

Διαβάστε επίσης  Οι εθελοντές αρθρογράφοι πιστεύουν στην ρομαντικότητα αυτού του κόσμου

Αυτό που θα σε συμβούλευα εγώ, είναι να μην αφήσεις αυτούς τους ανθρώπους να σε αλλάξουν. Μην τους αφήσεις να ρουφήξουν την θετική σου ενέργεια. Μην τους αφήσεις να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τα πιστεύω σου, τα θέλω σου, τις αποφάσεις σου. Είναι σίγουρο ότι η κριτική τους,  οι ταμπέλες, και το φταίξιμο που θα σου ρίχνουν κάθε φορά που κάτι δεν τους αρέσει, θα σε προβληματίσουν. Ωστόσο, μην αποδεχτείς  κάτι που δε σε αντιπροσωπεύει και δε σου αξίζει. Και το σημαντικότερο; Μην τρέχεις συνεχώς για να ανταποκριθείς στις υψηλές τους απαιτήσεις! «Μην αφήσεις αυτούς που σε τρώνε να χορτάσουν».

 

Σύνταξη κειμένου: Τσαντήλα Δανάη

Advertising

Επιμέλεια κειμένου: Μπράιτ Κλεοπάτρα

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
«Στάχτη στο Στόμα», Μπρέντα Ναβάρο

«Στάχτη στο Στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο: H ταυτότητα και η μετανάστευση στο επίκεντρο

Μετά το συγκλονιστικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Άδεια Σπίτια» (Carnivora,