Pilates, μια εναλλακτική μορφή άθλησης

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε σε άθληση εννοούμε είτε αθλήματα όπως π.χ. το ποδόσφαιρο είτε γυμναστική σε γυμναστήριο ή ακόμα και τρέξιμο. Με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μορφές άθλησης. Μία από αυτές είναι η μέθοδος pilates, ή πιο απλά, το pilates.

Πώς ξεκίνησε το pilates;

Δημιουργήθηκε και  αναπτύχθηκε από τον γερμανό Joseph Pilates, γεννημένο το 1880. Ο Pilates ήταν ένα πολύ ασθενικό παιδί, και για αυτό από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη γυμναστική, κάνοντας πολλά αθλήματα και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του. Αργότερα δημιούργησε ένα δικό του σύστημα ασκήσεων και είχε ενστερνιστεί την ιδεολογία των αρχαίων Ελλήνων ότι νους υγιής εν σώματι υγιή. Στον Α’ Παγκόσμιο, ως αιχμάλωτος, χρησιμοποίησε τις τεχνικές του σε τραυματίες, οι οποίοι θεραπεύονταν γρηγορότερα από άλλους που δεν τις ακολουθούσαν. Μετά τον πόλεμο, έφυγε για Αμερική, παντρεύτηκε, και άνοιξε με τη σύζυγό του το πρώτο στούντιο pilates. Το στούντιο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ χορευτών και στη συνέχεια διασήμων, καθώς η μέθοδος χάριζε υπέροχη στάση  και τονισμένο δυνατό σώμα.

Αρχές του pilates

 

Είναι ένα σύστημα εκγύμνασης το οποίο αποσκοπεί στην εναρμόνιση μυαλόυ και σώματος. Η ορθή χρήση της αναπνοής είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Pilates, για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα των ασκήσεων. Ο έλεγχος των κινήσεων και η συγκέντρωση του μυαλού βάζουν και τον εγκέφαλο στο παιχνίδι, τονίζοντας τη συνεργασία σώματος και μυαλού στη μέθοδο. Όσον αφορά το σώμα αυτό καθεαυτό, οι περισσότερες ασκήσεις δίνουν έμφαση στη δημιουργία ενός δυνατού κορμού, μιας και η κοιλιακή χώρα αποτελεί την κεντρική πηγή ενέργειας. Εκτός από αυτό, η εξάσκηση Pilates χαρίζει ευλυγισία, ιδιαίτερα στα άκρα, και εναρμονισμένες κινήσεις, εφόσον ο αθλούμενος εξασκείται αρκετό καιρό. Οι αρχές ονομαστικά είναι:

Διαβάστε επίσης  Stretching : Γιατί είναι σημαντικό;

Αναπνοή

Εστίαση

Συγκέντρωση

Έλεγχος

Ακρίβεια

Ροή

Ελαστικότητα

Το pilates σήμερα

Στην αρχική του μορφή αποτελούνταν από 34 ασκήσεις εδάφους. Σήμερα, οι ασκήσεις και οι παραλλαγές τους φτάνουν τις 500 (ή ακόμα και παραπάνω!). Οι ασκήσεις γίνονται είτε χωρίς εξοπλισμό, όπως είναι οι ασκήσεις εδάφους, είτε με όργανα, όπως μπάλες και λάστιχα, είτε με ειδικά σχεδιασμένα όργανα. Αποτελεί ιδανική επιλογή εκγύμνασης για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη γενική φυσική τους κατάσταση, χαρίζοντας δυνατό, γυμνασμένο σώμα, ευκινησία και συντονισμό. Παράλληλα, λειτουργεί ευεργετικά και στην ψυχολογία αφού απελευθερώνει από το στρες και προσφέρει ηρεμία στον αθλούμενο. Eκτός από μέθοδο άθλησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο αποκατάστασης τραυματιών/ασθενών, καθώς το σώμα αντιμετωπίζεται σαν σύνολο και δεν προκαλεί επιβαρύνσεις και τραυματισμούς.

 

 

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en