Το ράφτινγκ στον Εύηνο είναι άλλη φάση…

Λέει η γνωστή παροιμία του λαού μας: «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Αυτό θα επιχειρήσω λοιπόν να πράξω και εγώ σε τούτο το άρθρο. Να παινέψω το σπίτι μου! Τον τόπο καταγωγής μου! Τις ρίζες μου! Θα αποπειραθώ όμως αυτό να συμβεί με το “κράμα” φύσης και αθλητισμού. Τι συμβαίνει όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται; Τι προσφέρουν στον επισκέπτη και πώς μια «έξυπνη κίνηση» μέσω της κατάλληλης και της ορθής αξιοποίησης ενός φυσικού χώρου μπορεί να “ευοδώσει” περισσότερα για αυτόν από όσα λίγοι μέχρι σήμερα γνωρίζουν;

Ό λόγος για τον εναλλακτικό τουρισμό που πήρε “σάρκα και οστά” μέσα από μια ομάδα ανθρώπων με πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες, αφού κατάφερε να συνδυάσει το σεβασμό και την αγάπη προς τη φύση ταυτόχρονα με την σωματική ευεξία και την αθλητισμό. Σε ένα τοπικό παραδοσιακό οικισμό του δήμου Ναυπακτίας το Χάνι του Μπανιά  καλά κρυμμένο, με θέα και “παραστάτη” τον ποταμό Εύηνο και τα “μυστικά” του, είναι εκεί για να μαγέψει τον επισκέπτη προσφέροντας του τη φύση στην πιο όμορφη εκδοχή της. Από τα “διαμαντένια” νερά του ποταμού αυτού φαίνεται πως εμπνεύστηκαν οι Rafting House by Cannibals να εγκαταστήσουν την επιχείρηση τους.  Rafting , Kayak, Mountain Bike, Rappel, Αναρρίχηση, Τοξοβολία, Ιππασία, Πεζοπορία και Flying Fox είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει κανείς. Την πιο δελεαστική από όλες αποτελεί η πρώτη καθώς ο ποταμός προσφέρεται άνετα για μια ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία. Βασική φιλοσοφία όπως τονίζουν και οι ίδιοι είναι η γυμναστική, η ξεκούραση, η χαλάρωση και η ανάδειξη κάθε υπέροχης διαδρομής με σύνεση και ασφάλεια πάνω από όλα.

Διαβάστε επίσης  Κεντροαριστερά ή Κέντρο...διερχομένων !

Τι ακριβώς όμως είναι το Rafting ; Μόνο όσοι ασχολούνται εξαιτίας της αρέσκειας τους και του ενδιαφέροντος τους για αυτό το σπορ θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Το Rafting είναι ένα ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμών με φουσκωτές βάρκες. 6-12 επιβάτες καθώς και ένας επαγγελματίας οδηγός είναι το πιο κατά κύριο λόγο συνηθισμένο πλήρωμα του. Ουσιαστικά οι γνώσεις και οι εμπειρία του οδηγού είναι οι «θεμέλιοι λίθοι»  για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και να τηρηθούν όσο το δυνατόν πιο άρτια οι κανόνες ασφαλείας αυτού του αθλήματος. Ο οδηγός σαν εντολοδότης του πληρώματος κατευθύνει ανάλογα με την περίσταση και τα φυσικά εμπόδια που συχνά συναντώνται. Η έγκαιρη αποφυγή τους είναι μέλημα του. Το Rafting έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (σχεδία). Έχει 6 βαθμούς δυσκολίας και ο 6ος μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο με σοβαρές επιπτώσεις όλη την ομάδα. Το παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής , η απίστευτη ομορφιά του Εύηνου και της συνολικής διαδρομής γαληνεύουν και αφοπλίζουν τον επισκέπτη μέχρι και το τέλος της. Ο συνδυασμός νερού, πράσινο και βουνού επισφραγίζει ακόμα περισσότερο την άποψη αυτή. Είναι ένα κοινωνικό και ευεργετικό άθλημα το οποίο έχει ξεκινήσει 40 και πλέον χρόνια από τα ποτάμια της Αμερικής και το φημισμένο Grand Canyon. Σήμερα είναι αρκετά γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις παρά μόνο η εφαρμογή των οδηγιών του συνοδού.

Μια ευκαιρία λοιπόν που απλόχερα δόθηκε μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία στο Χάνι του Μπανιά και την περιοχή του Εύηνου δίνει την δυνατότητα να ξεφύγεις από καθετί τυπικό και κοινότυπο. {Να την αρπάξεις από τα μαλλιά την ριμάδα}, όπως περίσσεια θα προσέθετα. Μοναδικές “σκηνές”, “εικόνες” και τοπία παράλληλα με όμορφα σλάλομ είναι όσα μπορείς να ευχαριστηθείς στην τεχνική ολυμπιακή πίστα του Καγιάκ που καταλήγει στον γραφικό οικισμό Χάνι Μπανιά. Ο προτεινόμενος χρόνος rafting είναι δύο ώρες με βαθμό δυσκολίας 2. Αυθεντικές γαστρονομικές γεύσεις, ντόπια κρασιά και μια στάση να ξαποστάσεις στα τοπικά ενοικιαζόμενα με την ιδιαίτερη “ζεστασιά” και την πρέπουσα ανθρωπιά που διακρίνει τους ιδιοκτήτες τους, είναι μερικές από τις επιλογές που βρίσκονται στην ελίτ της λίστας σου.

Διαβάστε επίσης  Γυμναστική τις ημέρες περιόδου

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση γιατί κανείς να επιλέξει τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής; Την ομάδα των Cannibals ; Η απαντήσεις συνοψίζονται σε τέσσερεις με κεφαλαία λέξεις. ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΣΗ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ.

*Heywood Broun: Αμερικάνος δημοσιογράφος/αθλητικογράφος “τα αθλήματα δεν «χτίζουν» χαρακτήρες. Τους αποκαλύπτουν.

* Albert Einstein: Γερμανός Φυσικός “κοίτα βαθιά μέσα στη φύση και τότε θα τα καταλάβεις όλα καλύτερα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ…Τώρα καταλαβαίνω πόσο ευτυχισμένος είμαι που οι γονείς μου με έχουν γυρίσει σχεδόν σε «όλη την Ελλάδα». Πολυταξιδεμένο «πουλί». Έζησα και εγώ αυτόν τον συνδυασμό φυσικού κάλλους και αθλητισμού στον Εύηνο. Το συμπέρασμα; Από το νόημα των δυο αυτών ρητών και την προσωπική μου εμπειρία όσων έζησα ένα έχω να πω: Ξεχυθείτε για ραφτινγκ! Που άλλου; Στον Εύηνο! Σε ένα «ονειρικό» τοπίο που σίγουρα κατά την αποχώρηση σου σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Περισσότερα για τους Rafting House by Cannibals : http://www.raftinghouse.gr/el/index.php, https://www.facebook.com/RaftingHouse/

 

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η