5+1 αθλητικά ντοκιμαντέρ για να στριμάρεις στο Netflix

Αθλητικά Ντοκιμαντέρ

Το Netflix οφείλει πολλά, αν όχι τα περισσότερα, στις δεκάδες επιτυχημένες σειρές που προβάλλει. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε τις ισπανικές σειρές που κάνουν πάταγο και έχουν “αποτρελάνει” το παγκόσμιο κοινό. Δεν προβάλλει, όμως, μόνο αυτά. Μια εξίσου δυνατή κατηγορία ταινιών στο Netflix είναι τα ντοκιμαντέρ και στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθώ με την πιο υποκατηγορία αυτών, τα αθλητικά ντοκιμαντέρ, τα οποία πιστεύω πως αξίζουν λίγο παραπάνω την προσοχή μας. Θα αποφύγω, βέβαια, προτάσεις τύπου The Last Dance, γιατί δεν περιμένατε εμένα για να το δείτε… 

Ας δούμε, λοιπόν, 5+1 αθλητικά ντοκιμαντέρ που θα αγγίξουν την ψυχή μας και θα μας κάνουν να αγαπήσουμε λίγο ακόμα τον αθλητισμό… 

1. Icarus – 2017 

Το “Ίκαρος” είναι ένα ντοκιμαντέρ του Bryan Fogel, ερασιτέχνη ποδηλάτη, που καταπιάνεται με το πόσο εύκολο είναι ένας αθλητής να ντοπαριστεί, και καταλήγει να ασχολείται με την υπόθεση της Ρωσικής ολυμπιακής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, όταν μεγάλο μέρος της αποστολής της βρέθηκε ντοπαρισμένο. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε πως η υπόθεση εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο, με την εμπλοκή του υπεύθυνου αντι-ντόπινγκ στη Ρωσία, Grigory Rodchenkov. Αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αθλητικά ντοκιμαντέρ, κατηγορήθηκε για προπαγάνδα και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2018. 

2. Bobby Robson: More Than a Manager – 2018 

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την προπονητική καριέρα του Άγγλου προπονητή, Bobby Robson, από το ξεκίνημά της στην Ispwich το 1969 μέχρι το τέλος της στη Newcastle το 2004. Παράλληλα, παρακολουθούμε την προσωπική του ζωή και πως αυτή επηρεάστηκε από τον ποδοσφαιρικό του “εθισμό”, την αφοσίωση του στο άθλημα, αλλά και στις ομάδες που προπόνησε. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλητικά ντοκιμαντέρ, ξεχωριστό και άμεσο, ιδανικό για τους ποδοσφαιρόφιλους. 

Διαβάστε επίσης  The End of the F***ing World: Μια ωδή στην ανθρώπινη ιδιαιτερότητα

3. Losers – 2019 

Το Losers ακολουθεί επαγγελματίες αθλητές που έφταναν στην πηγή αλλά δεν έπιναν νερό, σε σημαντικές διοργανώσεις, ενώ ασχολείται με την ψυχολογία τους και πως μετέτρεψαν τις ήττες τους σε εποικοδομητικές, τελικά, εμπειρίες. Μεταξύ αυτών παρακολουθούμε την Surya Bonaly, τον Michael Bentt και τον Jean van de Velde. Το Losers είναι μια σειρά από αθλητικά ντοκιμαντέρ που στριμάρει στο Netflix και αξίζει σε μεγάλο βαθμό η παρακολούθησή της, κυρίως για το πρωτότυπο περιεχόμενο και την άρτια σχεδίαση της. 

4. Athlete A – 2020 

Σωματική και ψυχική εξάντληση. Ώρες προπόνησης γιατί η επιτυχία είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, σεξουαλική παρενόχληση. Σ’ αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η σεξουαλική κακοποίηση τριψήφιου αριθμού ανήλικων αθλητριών-μελών της USAG (Γυμναστική Ακαδημία των ΗΠΑ), όπως την έζησαν οι ίδιες και οι οικογένειες τους. Παράλληλα, το Athlete A εστιάζει και στην σκληρή προπόνηση των κοριτσιών και την απουσία ουσιαστικής στήριξης της USAG, σε προσωπικά και ψυχολογικά ζητήματα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αθλητικά ντοκιμαντέρ με μεγάλη ανθρωπιστική διάσταση που δένει τον θεατή με το θέμα και να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του αθλήματος. 

5. Rising Phoenix – 2020 

Τον θεσμό τον Παραολυμπιακών αγώνων ανακαλύπτει κατά την διάρκεια του το Rising Phoenix, παραθέτοντας δηλώσεις υπεύθυνων των αγώνων, αλλά και των ίδιων των αθλητών. Τα κύρια θέματά του, η ιστορία του θεσμού, η απήχηση και η φήμη που έχει, καθώς και ο ψυχισμός των αναπήρων αθλητών και η οπτική των θεατών πάνω στο θέμα της αναπηρίας. Γεμάτο ανθρωπιά καταδεικνύει πως ο αθλητισμός ενώνει τον κόσμο και μπορεί να δώσει ατελείωτη δύναμη στους ανθρώπους. 

Διαβάστε επίσης  «Girl»: O Lukas Dhont μας συστήνει τη Lara

Bonus: Lorena, La De Pies Ligeros – 2019 

Ένα από τα πιο ξεχωριστά αθλητικά ντοκιμαντέρ, καθώς ξεπερνάει ως ένα βαθμό τα όρια του αθλητισμού, για αυτό αποτελεί και το Bonus. Σε αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ θα μάθουμε για μια άγνωστη στον κόσμο Μεξικανή γυναίκα της φυλής Ραράμουρι και την επιτυχία της σε υπερμαραθωνίους χωρίς καμία προπόνηση, και κυρίως, χωρίς ΚΑΝ αθλητικά παπούτσια. Μεγαλωμένη τρέχοντας στην επαρχία του Μεξικό η Lorena Ramirez, μόνο με το πάθος της για τρέξιμο και με ένα ζευγάρι σανδάλια, κατάφερε να αποδείξει πως η ψυχή και η καρδιά είναι πάνω από όλα. Πάνω από μύες, ρολόγια και ακριβά αθλητικά παπούτσια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en