Το σινεμά περνάει κρίση, πολλοί θα πουν. Πολλοί θα πουν, από την άλλη, ότι είναι στα καλύτερα του και πιο διαδεδομένο από ποτέ. Τόσο εύστοχες και οι δύο εκδοχές, αλλά και τόσο άστοχες ταυτόχρονα. Γιατί δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες, τυχαίνει να ισχύουν και τα δύο… Η μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη έχει κάνει την εμφάνιση της, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να συντελείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Έγινε θύμα αυτού που έθιξε πολλάκις
Ο Κινηματογράφος είναι η τέχνη που έχει την δυνατότητα -και την ικανότητα- να θίγει θέματα που άλλες μορφές τέχνης αδυνατούν. Ένα από αυτά, φυσικά, οι πανδημίες που απειλούν τον πληθυσμό της Γης και ο πανικός που δημιουργείται. Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των sci-fi ταινιών, το οποίο απέφερε πολλαπλά κέρδη στις κινηματογραφικές βιομηχανίες, αφού το ενδιαφέρον που προκαλεί είναι -αποδεδειγμένα- μεγάλο. Η σημερινή κατάσταση -δυστυχώς- ολοκληρώνει την τραγική ειρωνεία. Η ιστορία που βρισκόταν στη φαντασία των δημιουργών του σινεμά και οδηγούσε στην εισπρακτική επιτυχία, πλέον είναι η πραγματικότητα που -για φέτος- φαίνεται να οδηγεί σε κινηματογραφικό κραχ.
Ερημώνουν σινεμά και κινηματογραφικές αίθουσες
Κι ενώ διατρέχαμε μια δεκαετία με “άδεια” σινεμά και η προσέλευση στις κινηματογραφικές αίθουσες είχε μειωθεί αισθητά, θα τα δούμε τώρα και με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, άδεια. Το λουκέτο στις κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως έχει τεθεί σε ισχύ, με αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική ζημία για το 2020. Η οποία υπολογίζεται πως θα φτάσει στα αισιόδοξα σενάρια τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλωστε ακόμα και όταν εξασθενίσει η πανδημία του κορονοϊού και ανοίξουν ξανά τα σινεμά, η προσέλευση αναμένεται να είναι ανησυχητικά μικρή το πρώτο χρονικό διάστημα, καθώς η ανασφάλεια θα συνεχίσει να επικρατεί. Δημιουργώντας, έτσι, έναν φαύλο κύκλο με χαμηλά έσοδα, λιγοστές επενδύσεις, ανύπαρκτα ρίσκα και καινοτομίες, καθώς και “μισοάδειες” κινηματογραφικές αίθουσες.
Εύκολα προσβάσιμο και πιο διαδεδομένο από ποτέ
Από την απόλυτη απαξίωση των τελευταίων εβδομάδων, λοιπόν, στην πλήρη ένταξη του σινεμά στην καθημερινότητα μας, επί ημερών καραντίνας. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η πιο διαδεδομένη ψυχαγωγία του ανθρώπου στη καραντίνα -κατά μέσο όρο- είναι η παρακολούθηση ταινιών. “Μήπως να βάλω καμιά ταινία να δω ;” αναρωτιέται ένας μέσος άνθρωπος στην καραντίνα του, προσπαθώντας να γεμίσει τον κενό χρόνο του. Η έβδομη τέχνη, με τη βοήθεια των streaming πλατφορμών και συνδρομητικών καναλιών, διανύει μια ιστορική δεκαετία, αφού εξελίχθηκε ολοκληρωτικά, πλέον, στο πιο διαδεδομένο μέσο ψυχαγωγίας μαζί με τη μουσική. Η πρόσβαση στις κινηματογραφικές ταινίες δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο απλή, ενώ και η παρακολούθηση τους αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα καθολικότητας. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, η τόσο μαζική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, εκτοξεύει ακόμα περισσότερο την αξία του και τον θέτει σε μία διαδικασία γοργής μετάβασης σε μία νέα εποχή.
Η μετάβαση που αλλάζει όλο το σινεμά
Η αίθουσα με την γιγαντοοθόνη στο κέντρο θα είναι πάντα ο ορισμός του σινεμά. Από την εμφάνιση του στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και λίγα χρόνια πριν, τα κομμένα εισιτήρια και οι πωλήσεις των ταινιών ήταν εκείνα που καθόριζαν την λειτουργία και την ύπαρξη του. Στην εποχή του Netflix, τα δεδομένα αλλάζουν και θέτονται νέες βάσεις. H νέα εποχή έχει κάνει την εμφάνιση της εδώ και 6-7 χρόνια, απλά τον τελευταίο μήνα είναι εντονότερη από ποτέ. Η χρήση των streaming πλατφορμών και των συνδρομητικών καναλιών σε σχέση με την προσέλευση στα τοπικά σινεμά, είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. Δεν είναι κάτι καινούργιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, η διαφορά δεν απλά μεγάλη. Είναι χαοτική. Γι’ αυτό και η μετάβαση στην νέα εποχή, με όλο και περισσότερους κινηματογράφους να κλείνουν, είναι γεγονός. Κι αυτή η νέα εποχή, θα θυσιάσει τα ιστορικά και ρομαντικά θεμέλια του σινεμά, προκειμένου αυτό να ακολουθήσει την πρόοδο…
Δεν μπορεί να πει όχι. Απλά το ναι, θα είναι σκληρό…