Any given Sunday
Πηγή εικόνας: IMDB

Το Any given Sunday είναι μία αθλητική δραματική ταινία του 1999, σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Oliver Stone. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του 1984, On Any Given Sunday, γραμμένο από τον πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή Pat Toomay. Να τονιστεί πως, το όνομα της ταινίας και του βιβλίου, προέρχεται μέσα από το ίδιο το βιβλίο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κάθε ομάδα μπορεί να χάσει ή να κερδίσει “κάθε Κυριακή”.

Υπόθεση

Tο Any given Sunday λαμβάνει χώρα την χρονιά του 2001, παρουσιάζοντας μας την πολύ καλή ομάδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Miami Sharks. Η συγκεκριμένη ομάδα προσπαθεί να περάσει στα play offs, με καθοδηγητή τον έμπειρο προπονητή Tony D’Amato. Δυστυχώς, μέσα στην ομάδα υπάρχει μια γενική δυσμένεια και πέρα από αυτό χάνουν τους δύο βασικούς τους παίχτες από τραυματισμούς. Την δύσκολη αποστολή για να τους αντικαταστήσει, θα την αναλάβει ένας νεαρός παίχτης. Συγκεκριμένα ο William Beamen, ένας νευρικός αλλά ελπιδοφόρος παίχτης, που με λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει.

Στη συνέχεια, η ιδιοκτήτρια της ομάδας θα αρχίσει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του προπονητή, ενώ ο William με τις νέες επιτυχίες θα αυξήσει τον ναρκισσισμό του. Ενώ όλα δείχνουν να καταρρέουν για τους Miami Sharks, μία ομιλία του Tony D’Αmato και η ειλικρινής συγνώμη του νεαρού παίχτη, φέρνουν τα πάντα τούμπα. Τελικά, οι Sharks θα φτάσουν στον τελικό του πρωταθλήματος, ενώ ο προπονητής στην τελευταία συνέντευξη τύπου δηλώνει ότι αποχωρεί. Μία ομάδα από το Νέο Μεξικό τον προσέλαβε για νέο προπονητή και γενικό διευθυντή, μαζί με τον William Beamen σαν βασικό παίχτη και franchise.

Διαβάστε επίσης  Κοντά, μα μακριά ~Spoilers~
Advertisements
Ad 14
Any given Sunday
Πηγή εικόνας: IMDb

Κριτική

To Any given Sunday διαθέτει ένα δυνατό καστ ηθοποιών. Δηλαδή, θα δούμε ηθοποιούς όπως Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid και Jamie Fox σε άριστες ερμηνείες. O αγαπημένος Al Pacino σε άλλη μία συγκλονιστική ερμηνεία σαν προπονητής, ο Jamie Fox εξαιρετικός σαν φέρελπις παίχτης και η Cameron Diaz σαν πρόεδρος σε έναν ρόλο έκπληξη. Ακόμα, και οι ηθοποιοί που είχαν δεύτερους ρόλους έφεραν σε πέρας την αποστολή, που τους ανέθεσε ο σκηνοθέτης με επιτυχία.

Η σκηνοθεσία του Oliver Stone στην ταινία είναι πολύ καλή. Με άλλα λόγια, ο ικανότατος σκηνοθέτης καταφέρνει να παρουσιάσει στο κοινό, όλες τις πτυχές του δημοφιλέστερου αθλήματος στην Αμερική. Από ανύπαρκτες ζωές ως στημένες καταστάσεις, ενώ παράλληλα ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Ένταση, πάθος και αρκετές ωμές σκηνές σίγουρα θα καθηλώσουν τους θεατές. Τέλος, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πολέμου, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κάθε παλμό, κάθε ανάσα και κάθε τριγμό.

Αξίζει να την δω;

Τo Any given Sunday είναι μια διαφορετική αθλητική ταινία που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος. Δυνατές ερμηνείες, εκπληκτική σκηνοθεσία και έντονες σκηνές, αποτελούν αυτό το αριστούργημα του Oliver Stone. Πέρα από αυτό, η ταινία περνάει και αρκετά μηνύματα όσον αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τα φώτα των γηπέδων, υπάρχει ένα τεράστιο “τέρας” της  βιομηχανίας που καταπίνει τα πάντα. Κάνει θρύψαλα κάθε ταλέντο των αθλητών και των ελπίδων τους πάνω στο βωμό του κέρδους, με αποτέλεσμα το μέλλον τους να είναι αβέβαιο..

Διαβάστε επίσης  Η Τελευταία Παμπ: Το «αντίο» του Κεν Λόουτς στο σινεμά

Δείτε το τρέιλερ

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε