Swimming with Sharks: Mια όχι και τόσο… κωμική ιστορία

Το Swimming with Sharks είναι μια ανατρεπτική ταινία, ως προς το γεγονός ότι βαίνει ξαφνικά από την κωμωδία στο δράμα, χωρίς επιστροφή!

Μια ταινία που οδηγεί τον θεατή στον κόσμο της βιομηχανίας κινηματογράφου. Έναν κόσμο που, μέσω της ελαφριάς κωμωδίας, της σάτιρας και του δράματος, καυτηριάζει με έντονο τρόπο τη “νεραϊδόχώρα” των ταινιών και το σύγχρονο αδηφάγο σύστημα των βιομηχανιών.

Και ο κινηματογράφος είναι μια βιομηχανία και μάλιστα πολύ σκληρή!

Ενθουσιασμός εναντίον πραγματικότητας

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Guy (τον υποδύεται ο Frank Whaley). Ο Guy είναι ένας ενθουσιώδης νεαρός με όρεξη για δουλειά και όνειρο να συμμετέχει ενεργά στη βιομηχανία ταινιών. Τον Guy προσλαμβάνει μια μέρα, ο γνωστός παραγωγός ταινιών, Buddy Ackerman (τον υποδύεται ο Kevin Spacey).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αυτό στον Guy φαίνεται σαν τη χρυσή ευκαιρία. Την ευκαιρία να ελιχθεί στον μαγικό κόσμο του σινεμά. Όμως γρήγορα ο Guy θα ανακαλύψει ότι ο δρόμος προς την επιτυχία σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Επίσης, το νέο του αφεντικό, δεν είναι ακριβώς το αφεντικό που ονειρευόμαστε όλοι μας.

Ο Ackerman φέρεται από την πρώτη στιγμή στον Guy, σαν ένα δουλοπρεπή, υποτακτικό του σκλάβο. Τον φορτώνει με ανούσιες αγγαρείες, του φωνάζει, τον βρίζει και τον σέβεται στο ελάχιστο. Ωστόσο, ο Guy παραμένει θετικός – όσο γίνεται – και εξακολουθεί να ξεφτιλίζει την ίδια του την αξιοπρέπεια, για να πετύχει το όνειρο του.

Διαβάστε επίσης  Cut Tha Show: Μια νέα ματιά στον κινηματογράφο

Ωστόσο,…

Ένας αγώνας επιβίωσης 

… τόσο ο ίδιος ο Guy, όσο και εμείς ως θεατές, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου… ονειρική. Και το καταλαβαίνουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πριν καν ο Guy εισέλθει στο κτίριο της εταιρείας παραγωγής. Όταν κατά λάθος, παίρνει την θέση πάρκινγκ της Dawn Lockard (την υποδύεται η Michelle Forbes). Σε ένα άδειο πάρκινγκ, όπου η ίδια θα μπορούσε να παρκάρει όπου θέλει, η Dawn βρίζει τον Guy, επειδή της πήρε της δική της θέση.

Advertising

Αυτό ήδη μας προϊδεάζει για το γεγονός, ότι όχι μόνο ο Guy θα περάσει μέσα από έναν εφιάλτη, αλλά ότι ο καθένας σε αυτή τη βιομηχανία έχει τη δική του θέση. Και κανείς δεν θα αφήσει τη θέση του, τον μόχθο του να πάει χαμένος. Ο καθένας θα παλέψει – ίσως και κυριολεκτικά – για να κρατήσει αυτό που του ανήκει. Αυτό για το οποίο έφαγε βρίσιμο, φωνές, τσιρίδες και εξευτελισμό.

Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη σκηνή, μας δίνει μια πρώτη “ιδέα” για το τι πρόκειται να συναντήσει ο Guy στην εταιρεία παραγωγής. Έναν αγώνα επιβίωσης, μια πάλη για τη δική του θέση στο πάρκινγκ. 

Το Swimming with Sharks, ούσα μια μαύρη κωμωδία, καταφέρνει με αριστοτεχνικό τρόπο (χάρη στον George Huang) να περάσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και δράματος. Και το πετυχαίνει με αριστοτεχνικό τρόπο.

Η κωμωδία πέρα από ένα σημείο, σταματάει και από εκεί και πέρα παρακολουθούμε ένα ψυχολογικό δράμα. Η κωμωδία συναντάει το δράμα, εκεί που ο Guy συναντάει τον Buddy Ackerman. Εκεί που η αθωότητα και η ελπίδα, συναντάνε τη σκληρή πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και των τεράστιων βιομηχανιών.

Advertising

Φαινομενικά, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Kevin Spacey – ένα χρόνο πριν μας χαρίσει τον αξέχαστο John Doe, στο αριστουργηματικό Se7en – με πολύ σκληρό (αν και λίγο παρατραβηγμένο, σε κάποια σημεία, τρόπο) είναι ο villain της ταινίας αυτής. Ή μήπως όχι;

Διαβάστε επίσης  Death Note: Επιτυχία ή αποτυχία η μεταφορά στη μικρή οθόνη;

Μήπως και ο ίδιος είναι προϊόν της βιομηχανίας αυτής; Μήπως και ο ίδιος κάποτε ήταν ένας ενθουσιώδης, με όνειρα και φιλοδοξίες, νέος σαν τον Guy; Και αν ήταν, δικαιολογείται πλέον να φέρεται με τον ίδιο τρόπο που φερθήκαν στον ίδιο;

Θα έλεγα ότι ο Guy και ο Ackerman είναι δυο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Δύο άτομα που έτυχε να γνωριστούν μεταξύ τους (με ολέθρια αποτελέσματα). Ο Guy κάνει αυτά που κάνει, όχι από συμπάθεια ή φόβο, προς τον Buddy, αλλά επειδή αγαπά το σινεμά και θέλει να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Ο Ackerman από την άλλη, φέρεται έτσι στον Guy, όχι από θυμό προς αυτόν, αλλά από θυμό για την ίδια τη βιομηχανία. Επειδή, η βιομηχανία αυτή “γκρέμισε” τις φιλοδοξίες του, σαν πύργο από τραπουλόχαρτα.

Είναι δικαιολογημένο αυτό που κάνει ο Buddy; Είναι ηθικά ορθό, αυτό που κάνει ο Guy προς το τέλος της ταινίας; Μάλλον θα πρέπει να δείτε το Swimming with Sharks και να κρίνετε μόνοι σας!

Advertising

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο