Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα: Το υπαρξιακό ποίημα του Κισλόφσκι

Το 1991 ο Κριστόφ Κισλόφσκι χαρίζει στο σινεμά μια εσωτερική ταινία με υπαινιγμούς υπαρξιακής φύσεως, καθηλώνοντας το κοινό στην ποιητικά σκηνοθετημένη «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα».

Υπόθεση

Η Βερόνικα ζει στην Πολωνία, είναι μουσικός και κάνει εσωτερικές σκέψεις σχετικά με την ύπαρξή της. Η Βερονίκ από την άλλη, ζει στην Γαλλία και είναι επίσης μουσικός, με τις ίδιες εσωτερικές αμφισβητήσεις. Οι δυο τους αν και άγνωστες μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, ίδιο σώμα με διαφορετικές προσωπικότητες, και όμως δεν καταφέρνουν να μιλήσουν ποτέ, παρά μόνο να ρίξουν μια κλεφτή ματιά η μια στην άλλη, αλλά την λάθος χρονική στιγμή.

Αναλυτικότερα…

Στο ποιητικά δομημένο φιλμ του Κισλόφσκι παρουσιάζεται με απλό τρόπο, χωρίς να γίνεται προσποιητά πλασαρισμένη, η εσωτερική ανθρώπινη φύση, η σχέση του σώματος με την ψυχή, και η ανάγκη του ανθρώπου να ξέρει πως δεν είναι μόνος στον κόσμο, ούτε μοναδικός. Η Βερόνικα και η Βερονίκ είναι δυο πλάσματα που ζουν με την μουσική τους, περπατούν στους δρόμους της Κρακοβίας και της Γαλλίας αντίστοιχα με τα ζεστά παλτό και γάντια τους, διασχίζοντας την δική τους εσωτερική διαδρομή στις γεμάτες πόλεις .

Οι δυο τους έχουν τα πάντα κοινά, σαν μια γυναίκα που έχει απλώσει το κορμί της σε δυο διαφορετικές πόλεις, για να ζήσει όλες τις προεκτάσεις της φύσης της, η οποία όμως είναι η ίδια σε κάθε περίπτωση, με ελάχιστες διαφορές. Περιτριγυρισμένες από ανθρώπους, νιώθουν μόνες και ταυτόχρονα πως δεν είναι, καθώς ένα προαίσθημα ενώνει την μια με την άλλη, ένας δεσμός που εξελίσσεται σε πένθος της μιας όταν χάνεται το alter ego της, η αλληλοσύνδεση τους τότε γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.

Διαβάστε επίσης  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα τρομερά πλάνα του Κισλόφσκι δημιουργούν ακόμη περισσότερη αίγλη στην ταινία, ο φωτισμός στα πρόσωπα και τα κτίρια εντείνει την ποιητική διάσταση της ταινίας, με την εξαιρετική φωτογραφία (Slawomir Idziak) και την ακόμη ανατριχιαστική μουσική (Zbigniew Preisner).

Φυσικά η πρωταγωνίστρια (Irene Jacob) αφήνει το κύριο στίγμα στην “Διπλή Ζωή της Βερόνικα”, καταφέρνοντας με επιτυχία την ερμηνεία δυο διαφορετικών πρωταγωνιστικών ρόλων, αφού υποδύεται δυο διαφορετικές γυναίκες, παρά την ομοιότητά τους. Τα χαρακτηριστικά της μιας δένουν με αυτά της άλλης, και η δραματική χροιά μετατρέπει την ιστορία της διπλής ζωής, σε έναν βαθιά εσωτερικό βασανισμό της ψυχής. Ωστόσο, η ζωή προχωρά με συμπτώσεις που καταλήγουν καρμικές, σχέσεις μεταξύ εαυτών που δεν κατάφεραν να ενωθούν , και άλλες που δημιουργήθηκαν παρά την προσπάθεια αποφυγής τους.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=H9jXNXVCYFw

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.