Chinatown: Η πραγματικότητα μέσω του κλασσικού σινεμά

Είναι γνωστό πως κάποιες ταινίες, όσο παλιές και αν είναι χρονολογικά, στα μάτια μας συνεχώς βρίσκουν ανταπόκριση στα γεγονότα του σήμερα και μας δημιουργούν την ανάγκη να τις ξαναβλέπουμε και να τις προτείνουμε. Η Chinatown είναι μια ταινία τοποθετημένη στην σημερινή επικαιρότητα και την ανέκαθεν πραγματικότητα, η οποία περιέχει ηχηρά και ρεαλιστικά μηνύματα για κάθε θεατή, προσηλωμένη στην κοινωνία. Το σενάριο ανήκει στον Ρόμπερτ Τάουν με πινελιές από τον σκηνοθέτη της ταινίας που δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο Ρόμαν Πολάνσκι.

Υπόθεση

Η ταινία μας ξεναγεί στην καθημερινότητα του Τζέικ Γκίτις, ο οποίος είναι ένας επιτυχημένος ντετέκτιβ στο Λος ‘Άντζελες του 1938, ειδικευόμενος στο να παρακολουθεί το ταίρι απατημένων συζύγων. Μια μέρα τον επισκέπτεται η γυναίκα του Χόλι Μάλρεϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρίας ύδρευσης της περιοχής. Η γυναίκα ισχυρίζεται πως ο σύζυγός της την απατάει και ζητάει από τον Γκίτις να το αποδείξει. Αργότερα αποδεικνύεται πως η γυναίκα αυτή δεν είναι η πραγματική σύζυγος του Μάλρεϊ και τα πράγματα για τον ντεντέκτιβ γίνονται περίπλοκα. Θέλοντας να έρθει σε επαφή με τον ίδιο τον Μάλρεϊ, ο Γκίτις τον αναζητεί αλλά γρήγορα τον βρίσκει πνιγμένο σε έναν σωλήνα της εταιρίας του. Στην προσπάθειά του να μάθει τους λόγους και τα κίνητρα του θανάτου του έρχεται σε συνεχή επαφή με την πραγματική του σύζυγο και οι δυο τους θα ψάξουν τρόπους να πλησιάσουν την αλήθεια. Βέβαια, η αλήθεια στην συνέχεια θα μετατραπεί σε πολύτιμο λίθο και τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται αρκετά, φέρνοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του ντεντέκτιβ.

Διαβάστε επίσης  Αν συμβεί Κάτι σας Αγαπώ: Στη σκιά της απώλειας

Κριτική 

Advertisements
Ad 14

Στην ταινία περιγράφονται  αλληγορικά τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που μαστίζεται από την επικράτηση του κεφαλαίου και ταλανίζει κάθε ανίσχυρο.Το σενάριο με τον δικό του μοναδικό τρόπο υποσκάπτει στην ρίζα,προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο στην Αμερική αλλά και σε κάθε περιοχή που η οικονομία και τα συμφέροντα υπερέχουν της ανθρωπιάς και της τιμιότητας. Για χάρη των χρημάτων και της αναγνώρισης θυσιάζονται όχι μόνο απλά βασικά δικαιώματα αλλά ακόμη και το τίμημα της ζωής, αν βρεθείς ενάντια στα θέλω ισχυρών. Η Chinatown στην ταινία παρουσιάζεται ακριβώς όπως μια καπιταλιστική κοινωνία που μέρος αυτής είναι η διαφθορά και η εξαπάτηση εις βάρος ανθρώπων που τολμούν να αρνηθούν σε κάτι.Και φυσικά, όσο και αν προσπαθήσει κανείς να φέρει στο φως την αλήθεια και να αποδείξει την αδικία, έρχεται μια άλλη αδικία να τον εμποδίσει. Αυτή της εξαγοράς. Όταν κάθε μέσο δικαιοσύνης εξαγοράζεται, τότε ο ισχυρός γίνεται και άτρωτος. Φυσικά,το Chinatown μας δείχνει την αδικία αυτή με κάθε τρόπο. Το έγκλημα δεν τιμωρείται όταν προέρχεται από τους ισχυρούς. Ο Πολάνσκι που συμμετέχει και κυριολεκτικά στην ταινία πέρα από την σκηνοθετική του συνεισφορά, κάνει το πρόβλημα που χτίζει τόσο όμορφα το σενάριο ακόμη πιο ρεαλιστικό και τρομακτικά υλοποιήσιμο. Η διαφθορά εμφανίζεται σε κάθε πτυχή της ταινίας μην αφήνοντας τον ντετέκτιβ να ερευνήσει σωστά την υπόθεση και κάνοντας τον να βρίσκει συνεχώς μπροστά του τείχη και να οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα. Ακόμη και όταν οδηγείται σε αληθινά γεγονότα και κατέχει αποδεικτικά στοιχεία, η αδικία του συστήματος που προέρχεται από την εκμετάλλευση ανθρώπων μέσω του πλούτου τους, κάνουν τα γεγονότα αναπόδεικτα και κάθε στοιχείο επιστρέφει στην αρχική του μηδαμινότητα.  Ο Πολάνσκι και ο Ρόμπερτ Τάουν δημιούργησαν μια εκπληκτικά δομημένη ταινία, τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά και αναμφίβολα κατέστησαν την Chinatown κλασσική και σπουδαία για τον κινηματογράφο, μιλώντας στις καρδιές μας.

Διαβάστε επίσης  Μόλις χώρισα: Πέντε ταινίες μετά τον χωρισμό

Trailer:

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην