Athena: Η Σύγχρονη βία και ο Κινηματογράφος ~Spoilers~

Ο Ρομέν Γαβράς – γιος του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά – είναι Γάλλος παραγωγός ταινιών και μουσικών κλιπ. Η εμπειρία του στο να παρουσιάζει την βία μέσα από την καριέρα του τον οδήγησε στο να φτιάξει την ταινία “Athena”. Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2022 στο Netflix. Η ταινία αυτή αντικατοπτρίζει το σύγχρονο έγκλημα, την αστυνομική βία, και την βία γενικά στις σύγχρονες κοινωνίες. Το φετινό φεστιβάλ Κινηματογράφου ανέδειξε αυτή την ταινία. Η άμεση εγκατάσταση της στο Netflix προέτρεψε περισσότερο κόσμο στο να προσέξει ακόμα παραπάνω το νόημα της ταινίας (Μιχαλοπούλου,2022).

Πλοκή

Ο Γαβράς δημιούργησε μία ταινία στην οποία γνωρίζουμε μία οικογένεια Αλγερινής καταγωγής. Η οικογένεια μένει στην Γαλλία, και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών “Athena”. Το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει κυρίως μετανάστες κατοίκους. Το συμβάν που πυροδοτεί μία σειρά από βίαιες πράξεις, εξεγέρσεις και αντιδράσεις είναι η δολοφονία του νεότερου μέλους της οικογένειας. Το εντεκάχρονο αγόρι γίνεται θύμα αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα την δολοφονία του. Η ταινία όμως, έχει ως στόχο να ‘εξετάσει’ τα αδέρφια του μικρού αγοριού (MOVE IT, 2022).

Poster -
Πηγή Εικόνας: Move It Mag

Καθώς αυτή η πράξη δίνει έναυσμα σε αρκετές αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, οι τρεις αδελφοί παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές ιδεολογίες. Ο Μοκτάρ, Ο Καρίμ και και ο Αμπντέλ προσπαθούν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- να διαχειριστούν το τραύμα που άφησε η δολοφονία του μικρού τους αδελφού. Ο Μοκτάρ, δίνει όλη του την προσοχή στην δουλειά του και προσπαθεί να βγάλει χρήματα με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Ο Καρίμ όμως ξεκινάει εξέγερση, και συγκροτεί όσο πιο πολύ κόσμο μπορεί για να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του. Αντίθετα, ο Αμπντέλ κατονομάζει την βία. Επίσης, υποστηρίζει ότι η εξέγερση φέρνει ανεπιθύμητη βία η οποία μπορεί να αποκτήσει μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις (MOVE IT, 2022).

Διαβάστε επίσης  Love & Gelato: Mια ερωτική ιστορία με αέρα Ιταλίας

Κοινωνικά & Πολιτικά Θέματα

Η ταινία αυτή προβάλλει ποικίλα θέματα που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα, η αστυνομική βία φέρνει πολλές αντιδράσεις και δίνει χώρο σε εξεγέρσεις των πολιτών. Αυτό συμβαίνει αρκετά και όταν η αστυνομική βία γίνεται με ρατσιστικό χαρακτήρα. Συγχρόνως, η βία φέρνει και άλλη βία με πολλές παράπλευρες απώλειες. Η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις καθώς αποκαλύπτει τις δυσκολίες πολλών χωρών και κυβερνήσεων να ενσωματώσουν ομάδες ανθρώπων που έχουν διαφορετική κουλτούρα.

Εκτός από τα κοινωνικά θέματα, είναι εύκολο κανείς να σκεφτεί και το πολιτικό περιεχόμενο της ταινίας. Λαμβάνοντας αυτό το κριτήριο υπόψιν, καταλαβαίνουμε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του θεατή τον επηρεάζουν αρκετά όταν καλείται να ‘κρίνει’ αυτή την ταινία.

Πηγή Εικόνας: Move It Mag

Με λίγα λόγια, η ταινία “Athena” προκαλεί αρκετές αντιδράσεις καθώς παρουσιάζει ένα αρκετά σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουμε – δυστυχώς- αρκετά συχνά. Αν και η ταινία είναι σκληρή, καταφέρνει να δώσει στον θεατή τη ευκαιρία να επεξεργαστεί αυτό το ζήτημα βαθύτερα καθώς και τις διαφορετικές πολιτικές μεθόδους που έχουν υιοθετήσει διαφορετικές κυβερνήσεις.

 

Πηγές

Μιχαλοπούλου, Ρ. (2022). Athena: Η επαναστατική ταινία του Ρομέν Γαβρά στην κορυφή του Netflix . Ανακτήθηκε από https://youfly.com/netflix-news/athena-i-epanastatiki-tainia-tou-romen-gavra-stin-koryfi-tou-netflix/(τελευταία πρόσβαση 03.10.2022)

“Athena”: Όμορφη ταινία, όμορφα καίγεται (2022). Ανακτήθηκε από https://www.moveitmag.gr/home-cinema-streaming/athena-omorfi-tainia-omorfa-kaigetai/67056 (τελευταία πρόσβαση 03.10.2022)

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις

7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης!

Μία ακόμα κινηματογραφική εμπειρία έρχεται για τους λάτρεις των φεστιβάλ