Απαγωγή σε Κοινή Θέα: Η ταινία ~Spoilers~

Πηγή Εικόνας: watchandchill.gr

Σε αυτή την ταινία βλέπουμε την ιστορία της Jan Broberg. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει αληθινά γεγονότα, τα οποία στιγμάτισαν για μία ζωή την Jan. Η απαγωγές της αποτέλεσαν μεγάλο θέμα συζήτησης την δεκαετία του 1970. Επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνης της εποχής δεν έδειξαν την αληθινή βαρύτητα αυτών των γεγονότων. Ωστόσο, θα υποστήριζε κανείς ότι το 1970 ο κόσμος δεν ήταν ακόμα αρκετά ενημερωμένος και ικανός να κρίνει εις βάθος την βαρύτητα μίας τέτοιας περίπτωσης. Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε και τις μαρτυρίες αρκετών ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα μαζί με την Jan. Tην ταινία την ανέλαβε και την σκηνοθέτησε ο Skye Borgman.

Περίληψη Γεγονότων

Η Jan Broberg και η οικογένεια της ζούσαν στο Pocatello, στο Idaho της Αμερικής. Όταν μετακόμισε δίπλα τους μια οικογένεια, οι Berchtolds, ανέπτυξαν μία πολύ καλή σχέση μαζί τους και δέθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο οικογένειες να περνάνε πολύ χρόνο μαζί. Κάπως έτσι, ο μπαμπάς αυτή της νέας οικογένειας, ο Robert Berchtold η αλλιώς “B”, άρχισε να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Jen. Κατ’ επέκταση αυτού του προβληματικού ενδιαφέροντος, κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες συνεχώς να την δει και να περάσει χρόνο μαζί της (Gilbert,2019).

Η πρώτη απαγωγή γίνεται μία μέρα που ο “B” πείθει την μαμά της Jen ότι θα την πάρει με το αυτοκίνητο μετά το μάθημα πιάνο της, και θα την πάει μία βόλτα. Καθώς κανείς από τους δύο δεν εμφανίζεται την επόμενη μέρα, όλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Μετά από αρκετές μέρες αδράνειας, η οικογένεια της Jen επικοινωνεί με τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, ο Robert Berchtold έχει απαγάγει την τότε 12χρονη Jen, και την έχει κάνει να πιστεύει ότι οι εξωγήινοι υπάρχουν και της έχουν δώσει μία αποστολή. Η αποστολή είναι να μείνει έγκυος με την παρούσα ‘ανδρική συντροφιά’. Έχοντας παραπλανήσει πλήρως την μικρή Jen, καταφέρνει να την αποπλανήσει και να ασελγήσει εις βάρος της (Miller,2019).

Διαβάστε επίσης  Η εκτόξευση και η απαξίωση του σινεμά σε μία εβδομάδα

Ύστερα από λίγους μήνες, οι δύο τους βρίσκονται στο Μεξικό. Η οικογένεια της Jen καταφέρνει να έρθει σε επαφή μαζί τους, και αυτός απειλεί να μην την γυρίσει εάν δεν του δώσουν την άδεια να την παντρευτεί στο Μεξικό. Αφού οι γονείς της το έχουν επιτρέψει αυτό, η Jen γυρνάει πίσω μόνο και μόνο για να φύγει ξανά. Αυτή την φορά όμως, τα ψέμματα που της έχει πει ο Berchtold και η ιστορία που της έχει πουλήσει την ωθούν στο να πέσει πολύ ψυχολογικά. Από την στιγμή που δεν μπορεί να δει τον “B” και να ‘ολοκληρώσει’ την αποστολή, η Jen ‘φεύγει’. Στην πραγματικότητα όμως, ο “B” την έχει απαγάγει για δεύτερη φορά.

Advertisements
Ad 14

Μετά από μεγάλες προσπάθειες, η Jen γυρνάει πίσω και οι γονείς της κινούνται νομικά εναντίον του Robert Berchtold. Αν και ο “B” καταλήγει στην φυλακή, υπήρξαν πολλές περιπλοκές. Η Jen μπορεί να παίρνει δικαίωση νομικά αλλά δεν παίρνει την παιδική ηλικία και  την αθωωότητα της πίσω.

Πηγή Εικόνας: watchandchill.gr

Κριτική Ταινίας

Η ταινία, ως ντοκιμαντέρ, δείχνει όλα τα γεγονότα και συγκεκριμένα στοιχεία. Μαθαίνουμε όλη την ιστορία και το γεγονός ότι βλέπουμε και αρκετά άτομα που συμμετείχαν σε αυτή να μιλάνε μας βοηθάει στο να δούμε και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όσο αναφορά αυτό το κομμάτι, το ντοκιμαντέρ είναι επαρκές. Ωστόσο, η ανάγκη του να δούμε όλα τα γεγονότα και να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες δεν μας αφήνει να εστιάσουμε σε κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα και θέματα. Για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ λίγα για την οικογενειακή ζωή του Berchtold. Ταυτόχρονα, το κομμάτι της Θρησκείας και ο ρόλος της συγκεκριμένης κοινότητας είναι δύο παράγοντες που δεν έχουμε πολύ χρόνο να επεξεργαστούμε. Συνάμα, το πιο σημαντικό από όλα είναι το πόση ευθύνη τελικά είχαν οι γονείς της Jen.

Διαβάστε επίσης  Η επέλαση των βαρβάρων: Μπορεί μια ταινία να αλλάξει τη ζωή σας;

Παρ’όλα αυτά, το ντοκιμαντέρ εκφράζει την βαρύτητα αυτής της περίπτωσης και παρουσιάζει τα γεγονότα με σεβασμό και ακρίβεια. Αν και υπάρχει έμφαση στους γονείς της Jen -ίσως και λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε-, το ντοκιμαντέρ βάζει την Jen και την ζωή της μετέπειτα στο επίκεντρο. Λαμβάνοντας εις υπόψιν ότι πρόκειται για αληθινά γεγονότα, ξέρουμε ότι το ντοκιμαντέρ πρέπει να είναι ακριβές και πιστό στην αλήθεια. Αν και πολλές φορές αυτό δεν γίνεται η μία αληθινή ιστορία δραματικοποιείται, το Abduction in Plain Sight είναι επαρκές, ενημερωτικό και δείχνει την πραγματική βαρύτητα αυτών των εγκλημάτων.

 

Πηγές

Julie,M.(2019). Abducted in Plain Sight: Even More Shocking Details About Jan Broberg’s Kidnapping. Ανακτήθηκε από https://www.vanityfair.com/hollywood/2019/02/abducted-in-plain-sight-netflix-jan-broberg/ (τελευταία πρόσβαση 04.06.2023)

Sophie, G.(2019).The Strangest True-Crime Story Yet. Ανακτήθηκε από https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2019/02/abducted-plain-sight-review-netflix-documentary-robert-berchtold-brobergs/582145/ (τελευταία πρόσβαση 04.06.2023)

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.