Malena: Ένας εφηβικός έρωτας

Ο ιταλικός κινηματογράφος είναι από τους αγαπημένους μου για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ταινίες, όπως η Malena, μια από τις καλύτερες ταινίες του Tornatore.

Ο σκηνοθέτης μας είχε συστηθεί με την ταινία «Cinema Paradiso», σχεδόν μια δεκαετία πριν. Ήταν μια ωδή στην αγάπη για τον κινηματογράφο. σε αυτή την ταινία η θεματολογία στρέφεται προς τον εφηβικό έρωτα. Η ερωτική ατμόσφαιρα διαπερνά όλη την ταινία και σε συνδιασμό με την υπέροχη μουσική του Morricone, μας δίνει μια απο τις καλύτερες ιταλικές ταινίες της τελευταίας εικοσαετίας. 

Υπόθεση

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Malena Scordia (Monica Bellucci), η δασκάλα του χωριού. Είναι μια μοναχική γυναίκα, αφού ο άντρας της έχει φύγει στον πόλεμο. Η ίδια   δεν έχει φιλίες εξαιτίας της απαράμιλλης ομορφιάς, αφού οι γυναίκες την ζηλεύουν από την μία. Οι άντρες του χωριού από την άλλη, την αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο πόθου.

Τα παιδιά συνήθιζαν να ακολουθούν, την Malena, για να θαυμάσουν την ομορφιά της. Ο Ρενάτο, ένα  από αυτά, την ερωτεύεται και την εξιδανικεύει. Την ακολουθεί, την ονειρεύεται και τις γράφει γράμματα που δεν της δίνει ποτέ όμως.  Είναι ο πρώτος έρωτας του εφήβου.

Advertisements
Ad 14

Όταν η Malena μαθαίνει, πως ο άντρας της έχει σκοτωθεί, στρέφεται στην πορνεία για να επιβιώσει. Όταν όμως, αποχώρησαν οι Γερμανοί, ξυλοκοπείται, αγρίως,  από όλες τις γυναίκες και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη και να καταφύγει στην Μεσίνα.

Διαβάστε επίσης  Mafia Mamma ή αλλιώς "H Νονά"

Ο άντρας της Malena όμως επέστρεψε αναπάντεχα. Αναζήτησε την γυναίκα του και πληροφορήθηκε από τον Renato, πως βρισκόταν στην Μεσίνα. Την βρήκε και επέστρεψαν μαζί. Αυτή τη φορά όμως αντιμετωπίστηκε σαν μια απλή γυναίκα και οι γυναίκες την αντιμετώπισαν εντελώς διαφορετικά.

Ψυχογραφία ηρώων

Malena

Η Malena είναι μοναχική γυναίκα. Στην περισσότερη ταινία δεν την βλέπουμε να μιλάει, παραμένει σιωπηλή. Η σιωπή της όμως,  είναι αυτή που μιλάει για όσα νιώθει. Η σιωπή είναι η παρέα της, η συντροφιά στη μοναξιά της. Όλοι έβλεπαν αυτό που είναι εξωτερικά. Κανείς δεν καταλάβαινε τις ανάγκες που είχε και το είναι της. Οι άντρες την θέλαν για την ομορφιά της, οι γυναίκες την ζήλευαν για τον ίδιο λόγο.

Η απόγνωσή της την στρέφει στην πορνεία, αφού ήταν ξεκομμένη απ’ όλη την κοινωνία και κάπως έπρεπε να επιβιώσει. Βλέπουμε λοιπόν, πως η ομορφιά κάποιες φορές λειτουργεί σαν κατάρα. Οι άνθρωποι στρέφονται και επιτίθενται σε κάτι το οποίο είναι πάνω από τις διάνοιες τους και από τους ίδιους. Οι άντρες εκμεταλλεύονται την ομορφιά της Malena (μας θυμίζει πολλά παρόμοια σύγχρονο περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μας σοκάρουν).

Στο τέλος η Malena επιστρέφει και πλέον την βλέπουμε να είναι μια απλή καθημερινή γυναίκα. Δεν διαφέρει σε τίποτα απ’ τις υπόλοιπες γυναίκες της πόλης και για τον λόγο αυτό την αποδέχονται.

Renato

Είναι ένας έφηβος, που γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα. Στο μυαλό του εξιδανικεύει την Malena. Από ένα σημείο και μετά γίνεται ο προστάτης της, ο φύλακας άγγελός της. Την αγαπάει σαν προσωπικότητα και βλέπει πέρα από την ομορφιά της. Είναι ο μόνος που καταλαβαίνει την μοναχικότητα της και το αδιέξοδο που βρίσκεται.

Διαβάστε επίσης  Ο Ιταλικός Κινηματογράφος μέσα από 6 ταινίες

Όταν γίνεται πόρνη ξεσπάει και την μισεί, αλλά μετά συνειδητοποιεί πως αναγκάζεται να το κάνει. Την προστατεύει όσο μπορεί. Θέλοντας μάλιστα να την αποκαταστήσει στα μάτια των συμπολιτών της, αποκαλύπτει στον άντρα της που βρίσκεται. Στο τέλος, βλέπουμε τον Renato, να απομυθοποιεί την Malena και να την βλέπει σαν μια απλή γυναίκα.

 

 

Η αγάπη μου για τον κινηματογράφο ξεκίνησε απο την παιδική μου ηλικία. Η πρώτη ταινία που είχα δει είναι το "Scarface" και αγαπημένος μου ηθοποιός ο Al Pacino. Μελλοντικά θα ήθελα να μπορέσω να ασχοληθώ με την σκηνοθεσία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα