Εντάξει, θα μου πείτε μόλις βγήκε στις αίθουσες το Bohemian Rhapsody, τι μας λες τώρα; Θα σας πω πως έχετε απολυτό δίκιο! Αλλά επειδή οι Metallica έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, θα διαφωνήσω λιγάκι. Άλλωστε ότι και να γράψω εδώ λίγη σημασία έχει για εσάς. Εγώ απλά τα παρουσιάζω και κρίνετε όπως θέλετε. Αυτή είναι η μαγεία.

Η ταινία μας λοιπόν, το Through the Never, παραγωγής 2013, ξεκινάει με τον πρωταγωνιστή μας, Dane Dehaan (επίσης πρωταγωνιστής στο Βαλεριαν του Λυκ Μπεσον που παίχτηκε πρόπερσι στις Ελληνικές αίθουσες και στον Πυρετό της Τουλίπας με συμπρωταγωνίστρια την Αλισια Βικαντερ) να μπαίνει στον συναυλιακό χώρο που θα ξεκινούσαν το live τους οι γνωστοί σε όλους μας Metallica. Οι διάλογοι στην ταινία είναι πραγματικά ελάχιστοι, αλλά οι σκηνές που εξελίσσονται έχουν τέτοια δυναμική ώστε να μη χρειάζονται ιδιαίτερες κουβέντες. Το live ξεκινάει λοιπόν με κλασσικό κομμάτι και δίνει κ το εναρκτήριο έναυσμα στην πλοκή.

Καθώς τελειώνει το πρώτο κομμάτι, το οποίο το βλέπουμε εξ ολοκλήρου όπως θα βλέπαμε ένα live DVD μιας οποιαδήποτε μπάντας, ο πρωταγωνιστής μας καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως μέλος της ομάδας που δουλεύει πίσω στα παρασκήνια. Τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα γενικά, με τα κομμάτια να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο παράλληλα με την ιστορία. Το σπουδαίο όμως αυτής της ταινίας είναι ότι κάθε γεγονός που συμβαίνει αντιστοιχεί και σε ένα κομμάτι που θα παίζουν εκείνη τη στιγμή στη συναυλία το οποίο φυσικά και δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Για παράδειγμα στο τραγούδι με τίτλο Fuel, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να οδηγεί γρήγορα και να τρακάρει. Όταν φτάνει η στιγμή του Nothing Else Matters (αν δε το έχετε ακούσει, με μια ακρόαση στον Rock FM το απόγευμα ίσως το πετύχετε 5-6 φορές) οι σκηνές που διαδραματίζονται βρίσκουν τον ηρώα μας σε μια κατάσταση ηρεμίας και ανασυγκρότησης.

Δε θα σας περιγράψω την πλοκή για να μη γίνω κουραστικός. Μερικές από τις σκηνές περιλαμβάνουν βία και αιματοχυσία, και συμπλοκές με μασκοφόρους και αστυνομικούς με ασπίδες, σε στυλ επεισόδια Εξαρχείων. Οι Metallica παίζουν συνολικά 13 κομμάτια, με την ταινία να τελειώνει γύρω στη 1 ώρα και 25 λεπτά. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση θα σας αφήσει πολλά ερωτηματικά. Μάλλον δε θα βγάλετε κανένα απολύτως νόημα. Ίσως και να απευθύνεται κυρίως στους πιστούς οπαδούς της μπάντας. Δεν παύει όμως να είναι κάτι πρωτοποριακό και δουλεμένο με μεράκι, καθώς από τα εφέ μέχρι και τον τελευταίο κομπάρσο δεν υπάρχει καμία αστοχία και όλα παίζουν το ρολό τους ώστε να απολαύσουμε μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.
Δείτε εδώ το τρέιλερ: