Peter Weir: 3 δημιουργίες του που έγραψαν ιστορία

Πηγή εικόνας: NME

Ο Peter Weir είναι ένας Αυστραλός σκηνοθέτης. Γνωστός για πολύ ιδιαίτερες ταινίες, έχει αναγνωρισθεί – από λίγους- ως ένας πολύ καλός σκηνοθέτης. Αρκετές από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει είναι κυρίως δράματα με κοινωνικό χαρακτήρα. Αν και είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι καλός σκηνοθέτης, δεν έχει αποσπάσει κάποιο Όσκαρ. Παρ ‘όλα αυτά, έχει υπάρξει ως υποψήφιος για διάφορα Oscars πολλές φορές. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τον Peter Weir να ξεχωρίζει;

Κοινωνικά Θέματα

Το χαρακτηριστικό που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις ταινίες του Peter Weir, είναι ο πρωταγωνιστής που είναι το “μαύρο πρόβατο”. Είτε αποτυγχάνει να ταιριάξει στην κοινωνία στην οποία ζει ή απλά ξεχωρίζει αρκετά λόγω του χαρακτήρα του. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο σκηνοθέτης προσθαθεί να εντάξει και να παρουσιάσει το θέμα της κοινωνικής αποξένωσης στις ταινίες του. Σε αυτή την περίπτωση, ο Peter Weir το έχει καταφέρει αυτό, και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Ταυτόχρονα, έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες που δεν είναι μόνο δράματα (Joyaux,2022).

3 Ταινίες που έχουν γράψει ιστορία

Παρόλο που ο Peter Weir έχει σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες, αυτές που πραγματικά ενσαρκώνουν την σκηνοθετική ταυτότητα του σκηνοθέτη είναι σίγουρα οι ταινίες ‘Dead Poets Society’, ‘The Truman Show’ και ‘Witness’. Ας δούμε τι ακριβώς παρουσιάζει η κάθε ταινία.

 ‘Witness’ – 1985
Πηγή Εικόνας: Timeout.com

Η ταινία αυτή δείχνει ένα ντετέκτιβ (Harrison Ford) ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει ένα Άμις αγόρι, το οποίο υπήρξε μάρτυρας σε ένα φόνο. Καθώς ο πρωταγωνιστής μένει με την οικογένεια του αγοριού, μπαίνει στην κοινωνία των Άμις, και βιώνει – έστω και για λίγο- την ζωή μαζί τους (Joyaux,2022). Έτσι λοιπόν, o Weir μας προβάλλει την ζωή των Άμις και την κουλτούρα τους, καθώς και το πόσο διαφέρει. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, ο πρωταγωνιστής δεν είναι στην πραγματικότητα ο Harrison Ford, αλλά η θρησκεία των Άμις καθώς και το γεγονός ότι η κουλτούρα τους περιφρονείται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε επίσης  Το Free Guy με τον Ryan Reynolds απέκτησε καινούριο trailer
Advertisements
Ad 14
“Dead Poets Society” – 1989
Πηγή Εικόνας: Christianitytoday.com

O Robin Williams είναι ένα καθηγητής λογοτεχνίας. Στο σχολείο στο οποίο δουλεύει όμως, έχει ακόμα ένα στόχο. Να διδάξει τι πραγματικά είναι η μόρφωση. Μέσω της ποίησης, ωθεί τους μαθητές του να μάθουν πως να ζουν πραγματικά και πως να αποκτήσουν πραγματική μόρφωση, η οποία θα τους βοηθήσει να ζήσουν την ζωή τους πολύ πιο αληθινά (Joyaux,2022). Ο σκηνοθέτης Peter Weir δίνει έμφαση στον Robin Williams ως καθηγητή, και τονίζει αρκετά τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν με τους υπόλοιπους καθηγητές. Σε αντίθεση με τους άλλους καθηγητές και με το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο χαρακτήρας του Williams προωθεί ουσιαστικά την ποίηση, την μουσική και την λογοτεχνία, με λίγα λόγια τις τέχνες και την φύση. Ο Weir σκηνοθετεί μία πανέμορφη ταινία στην οποία δείχνει πολύ έντονα πως δεν μαθαίνουμε να ζούμε αλλά πως να επιβιώνουμε και να έχουμε καλή δουλειά και λεφτά, αλλά όχι ουσιαστικές ζωές.

“The Truman Show” – 1998
Πηγή Εικόνας: Mhsphoenix.com

O Jim Carrey είναι ο Truman. Ο Truman ζει μία “τέλεια” και αρκετά “φυσιολογική” ζωή. Έχει σύζυγο, φίλους, οικογένεια και μία αξιοπρεπή δουλειά. Κάποια στιγμή όμως, αρχίζει να παρατηρεί στοιχεία που παραπέμπουν σε μία ψεύτικη και στημένη ζωή. Στην πραγματικότητα, ο Truman είναι ο πρωταγωνιστής του The Truman Show. Όλη του η ζωή είναι στημένη, και όλοι αυτοί δίπλα του είναι ηθοποιοί. Ταυτόχρονα, η ζωή του είναι στην τηλεόραση όλη μέρα, κάθε μέρα, με σχεδόν όλο τον κόσμο να την βλέπει(Joyaux,2022).

Διαβάστε επίσης  Gladiator 2: Όλα τα νέα σχετικά με το sequel του Μονομάχου

Είναι μία εξαιρετική ταινία που εξετάζει το θέμα της ιδιωτικότητας και της προσωπικής μας ταυτότητας. Είναι μία από τις πιο καλά σκηνοθετημένες ταινίες που έχουν υπάρξει! Ο Peter Weir δείχνει με πανέξυνπους τρόπους το πως ζει την ζωή του ο Truman, αλλά και πως όλοι οι υπόλοιποι που τον παρακολουθούν. Είναι αποξενωμένος από την κοινωνία και στην κυριολεξία μόνος του, αλλά δεν το γνωρίζει. Αυτή η εναλλαγή στον πως τον βλέπουμε γίνεται ομαλά για τον θεατή, και έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως το νόημα της ταινίας, εξαιτίας του Peter Weir.

 

 

 

Γενική Εικόνα

O Peter Weir είναι ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης με εξαιρετικές δημιουργίες. Ο σκηνοθετικός του χαρατήρας είναι ιδιαίτερος, και έτσι ξεχωρίζει. Αν και δεν έχει εκτιμηθεί ο ίδιος ιδιαίτερα, οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν γράψει ιστορία!

Πηγές

Daniel, J.(2022).This Must Not Be the Place: The Films of Peter Weir. Ανακτήθηκε από https://www.rogerebert.com/features/this-must-not-be-the-place-the-films-of-peter-weir/ (τελευταία πρόσβαση 20.03.2023).

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην