Αθήνα: Φύγαμε για επίσκεψη στα Μουσεία !

9 Σεπτεμβρίου 2016

Την Αθήνα την αγαπάμε όλοι και αυτό που μας αρέσει περισσότερο είναι ο μοναδικός τρόπος της να συνδυάζει το σύγχρονο τρόπο ζωής με την πλούσια ιστορία της. Ο καλύτερος τρόπος για να το διαπιστώσετε αυτό εξ ιδίοις όμμασι είναι κάνοντας τη βόλτα σας στο κέντρο ώστε να επισκεφτείτε τα μουσεία της. Το μουσείο της Ακρόπολης, το Νομισματικό και το Πολεμικό μουσείο είμαι μόνο τρία από τα μουσεία της Αθήνας που θα σας πείσουν να τα ξαναεπισκεφτείτε.

Μουσείο της Ακρόπολης

 

Το μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ακρόπολης , στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είναι το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης, και  άνοιξε για το κοινό το 2009. Η πιο ξεκούραστη επιλογή για να το επισκεφτείτε, είναι να χρησιμοποιήσετε το μετρό και να κατεβείτε στη στάση Ακρόπολη (κόκκινη γραμμή ). Το μετρό σας αφήνει μόλις λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του μουσείου.

Καθώς εισέρχεστε στο εσωτερικό χώρο θα αισθανθείτε την αίγλη και το μεγαλείο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το γυάλινο δάπεδο, οι κυλιόμενες σκάλες, οι τηλεοράσεις τόσο στο ισόγειο όσο και στο δεύτερο όροφο που αναπαριστούν σε ψηφιακή μορφή την κατασκευή αγγείων, τον τρόπο που εργάζονταν οι πρόγονοί μας καθώς επίσης και τα πολλά και διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούσαν, η εντυπωσιακή ζωοφόρος που επισφραγίζει τη λεπτοδουλειά των αρχαίων Ελλήνων, θα σας συναρπάσουν.

Advertisements
Ad 14

Στο μουσείο λειτουργεί καφετέρια – εστιατόριο με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και στους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Η κουζίνα λειτουργεί μετά τις 12 το μεσημέρι. Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Διαβάστε επίσης  «Νέο αίμα» στα μουσεία το 2019

Σε ποια εκθέματα πρέπει να σταθείτε:

Ερέχθειο : Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο μαρμάρινο κτήριο, λαμπρό δείγμα του ώριμου ιωνικού ρυθμού. Σε αυτό στεγάστηκαν παλαιότερες και νεότερες λατρείες και εκεί φυλάσσονταν τα Ιερά Μαρτύρια, τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα και η ελιά, το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας.

Αναθήματα : Χαρακτηριστικό κομμάτι του μουσείου αποτελούν τα αναθήματα – προσφορές δηλαδή που προκαλούσαν χαρά στη θεά.

Ζωοφόρος : Ο Φειδίας επέλεξε τη γιορτή των Μεγάλων Παναθήναιων – η οποία γίνονταν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς ως θέμα για τη ζωοφόρο του Παρθενώνα.

Ωράριο λειτουργίας

Θερινό ωράριο : Δευτέρα 8.00 – 16.00,

Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη –Σάββατο – Κυριακή 8.00 – 20.00 και Παρασκευή 8.00 – 22.00.

Χειμερινό ωράριο : Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη 9.00 – 17.00

Παρασκευή 9.00 – 22.00 και Σάββατο και Κυριακή 9.00 – 20.00.

Κλειστό το μουσείο παραμένει τις ακόλουθες ημερομηνίες : 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Η γενική είσοδος είναι 5€. Ορισμένες ομάδες πολιτών όπως οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, οι πολίτες άνω των 65 χρόνων δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο  (3€).

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από τη στάση του Ευαγγελισμού. Η κεντρική είσοδος του μουσείου είναι από την οδό Ριζάρη. Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1975 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κύριος στόχος του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων καθώς και η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης σας, θα έχετε τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να σταθείτε στη συλλογή χαρτών, όπλων, πολεμικών στολών · να δείτε σημαίες και παράσημα από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Όσον αφορά τα πυρομαχικά θα μπορέσετε να αντικρίσετε από κοντά μπάλες κανονιού, νάρκες, χειροβομβίδες, ρουκέτες και να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που είχε η αρχαία Ελλάδα τόσο στο πεζικό όσο και στο ναυτικό.

Διαβάστε επίσης  Μουσεία: φύλακες της ιστορίας και διασώστες του παρελθόντος

Στο μουσείο λειτουργεί και πωλητήριο.

Tip 1 : Η ερασιτεχνική φωτογράφηση, χωρίς φλας, επιτρέπεται σε όλους τους χώρους του μουσείου.

Tip 2 : Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, η είσοδος είναι δωρεάν.

Ωράριο λειτουργίας

Θερινό ωράριο : Δευτέρες 11.00 – 16.00, Τρίτη έως Σάββατο 9.00 – 19.00 , Κυριακές και επίσημες αργίες έως τις 17.00.

Χειμερινό ωράριο : Δευτέρες 11.00 – 16,00, Τρίτη έως Σάββατο 9.00 – 17.00 , Κυριακές και επίσημες αργίες έως τις 15.00.

Το μουσείο έχει την πύλη κλειστή τις εξής ημερομηνίες : Πρωτοχρονιά, 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Πρωτομαγιά, Χριστούγεννα και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Η γενική είσοδος είναι 4€ ενώ διατίθεται και μειωμένο εισιτήριο για κάποιες ομάδες συμπολιτών μας.

Νομισματικό Μουσείο

 

Το μουσείο βρίσκεται επί της Πανεπιστημίου, απέναντι από το εμπορικό κατάστημα Attica. Ο πιο βολικός τρόπος να το επισκεφτείτε είναι να διαλέξετε το μετρό και να κατεβείτε στη στάση Σύνταγμα ή Πανεπιστήμιο.  Από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγα μέτρα μέχρι να φτάσετε στην είσοδό του.

Κατά την περιπλάνηση σας στους χώρους του μουσείου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αντικείμενα της προσωπικής συλλογής του Ερρίκου Σλήμαν, θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη γένεση του νομίσματος, όπως επίσης για τις μεθόδους κατασκευής και διάδοσης της χρήσης του στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Εσείς,  γνωρίζατε ότι οι γλαύκες της Αθήνας, οι χελώνες της Αίγινας και οι πώλοι της Κορίνθου ήταν τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στην Ελλάδα ;

Το Νομισματικό Μουσείο εκθέτει τακτικά και περιοδικές εκθέσεις (μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του μουσείου www.enma.gr).

Στο μουσείο μπορείτε να βρείτε πωλητήριο – διατίθενται σε αυτό πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων και κοσμημάτων, κάρτες, τετράδια και παιχνίδια. Αν κουραστείτε από την ξενάγηση σας συνιστώ να κάνετε μια στάση στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στον κήπο του μουσείου και αποτελεί κυριολεκτικά μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: 4 σημεία για τα πιο νόστιμα pancakes

Ωράριο λειτουργίας

Θερινό ωράριο : Τρίτη έως Κυριακή 9.00 -16.00. Δευτέρες 13.00 – 20.00.

Χειμερινό ωράριο : Τρίτη έως Κυριακή 8.00 – 16.00. Δευτέρες 13.00 – 20.00.

Το μουσείο παραμένει κλειστά κατά τις επίσημες αργίες : 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου.

Η γενική είσοδος είναι 6€, αλλά υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο για κατηγορίες πολιτών όπως οι φοιτητές(3€).

Ελπίζω να επισκεφτείτε λίαν συντόμως κάποιο μουσείο με τους φίλους ή τις οικογένειές σας και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας ευχάριστα ή να επαναφέρετε στη μνήμη σας γεγονότα που είχατε ξεχάσει. Σπεύσετε όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός και ευνοεί για βόλτα στο κέντρο !

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της