Η γαστρονομική της φήμη ξεπερνά τα γεωγραφικά της όρια. Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, απλά επιβάλλεται να φας καλά. Είτε ψάχνεις ταβερνάκι είτε θέλεις να το πας πιο “αριστοκρατικά”, είτε λιγουρεύεσαι το ελληνικό το μεζεδάκι είτε έχεις διάθεση για πιο fusion πράγματα, το μόνο βέβαιο είναι πως ένα μη ικανοποιητικό γεύμα στην πρωτεύουσα του Βορρά μπορεί να θεωρηθεί και προσωπική αποτυχία. Κι επειδή εσύ στοχεύεις πάντα στη νίκη, τσέκαρε τα 10 μαγαζιά με το καλύτερο φαγητό στη Θεσσαλονίκη.
Το καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη και τα 10 μαγαζιά που θα στο σερβίρουν
1. Ακαδημία: το καλό φαγητό στη Θεσσαλονίκη έχει τάσεις…ακαδημαϊκές
- Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 3
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Συκώτι σωτέ με καπνιστή πάπρικα, Σπαλομπριζόλα με βούτυρο τρούφας
- Εύρος Τιμών: 25€-35€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://akadimiarestaurant.gr/#welcome
Ακόμα κι αν δεν ήσουν ο πιο καλός ο μαθητής στην τάξη, η Ακαδημία είναι εδώ για να σε κάνει. Μία από τις all-time-classic επιλογές της πόλης, θα σου κάνει ένα γευστικό ελληνικό tour, επιλέγοντας συνταγές και υλικά από κάθε γωνιά του τόπου αλλά θα σου δώσει και μια νότα κοσμοπολίτικη από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο χώρος, από την άλλη, είναι άκρως “εκπαιδευτικός”, με τα στυλ να εναλλάσσονται και να συμπληρώνονται, τα έργα τέχνης να δίνουν την απαραίτητη artistic πινελιά και την όλη ατμόσφαιρα να παραμένει απαραιτήτως υπέροχα cozy.
2. 7 Θάλασσες: η τοπ ψαροφαγική πρόταση στα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Καλαποθάκη 8-10
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Φιλέτο βλαχοσφυρίδας μαγειρεμένο με αγιορείτικη συνταγή, Ταλιάτα φρέσκου τόνου με σάλτσα πόντζου
- Εύρος Τιμών: 50€-60€
- Ιστότοπος μαγαζιού: https://www.7thalasses.eu/
Μιλώντας για κορυφαία ψαροφαγία, γκουρμέ προσανατολισμό και ασυναγώνιστες υπηρεσίες, το μυαλό κάθε foodie που αγαπά τις γεύσεις της θάλασσας και αρέσκεται στις luxury καταστάσεις, τρέχει -σχεδόν αναγκαστικά- στις 7 Θάλασσες. Το μαγαζί που σου υπόσχεται τις κορυφαίες θαλασσινές γευστικές προτάσεις δε σου ζητά να διασχίσεις τις 7 θάλασσες. Το μόνο που σου ζητά είναι να κατηφορίσεις προς το κέντρο της πόλης και να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να απολαύσει μία από τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της πόλης.
3. Σέμπρικο: το καλό φαγητό στη Θεσσαλονίκη είναι…συνεταιρικό
- Διεύθυνση: Φράγκων 2
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Ταλιατέλες με μάγουλα black angus, Μοσχαρίσιο συκώτι
- Εύρος Τιμών: 25€-35€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/profile.php?
Το Σέμπρικο είναι μοναδική περίπτωση. Από το όνομα (που σημαίνει συνεταιριστικό) καταλαβαίνεις ήδη πως κάτι είναι διαφορετικό εδώ. Έτσι, το Σέμπρικο απορρίπτει ρόλους και ιεραρχία και αφοσιώνεται πλήρως στο να σερβίρει το καλύτερο φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Φωλιασμένο κοντά στα Λαδάδικα, έχει υιοθετήσει ένα υπέροχα ταιριαστό με την όλη φιλοσοφία στυλ μπακάλικου και σερβίρει τους πιο λαχταριστούς μεζέδες που μπορείς να φανταστείς. Εξ’ ου και η απίστευτη ζήτηση για ένα από τα λίγα πολυπόθητα τραπέζια του, που θα σε κάνει ίσως να σταθείς στην ουρά. Μην το σκεφτείς και πολύ παρόλα αυτά. Αξίζει τον κόπο!
4. Χαρούπι: τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη είναι τα κρητικά
- Διεύθυνση: Δόξης 4
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Κρητική
- Signature Πιάτα: Γαμοπίλαφο, Ραβιόλια από χαρούπι
- Εύρος Τιμών: 30€-40€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: http://www.xaroupi.gr/
Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στην απίστευτη κρητική κουζίνα; Και πώς να πεις όχι όταν όλες αυτές οι απίθανες συνταγές γίνονται combo με τη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης; Το Χαρούπι έχει κάνει έναν απίστευτο γευστικό συνδυασμό, δημιουργώντας ένα μενού στο οποίο δύσκολα θα αρνηθείς. Έχοντας ταιριάξει την απλότητα των γεύσεων με ένα κάπως πιο γκουρμέ ύφος, είναι σχεδόν βέβαιο πως μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα σου, όποια κι αν είναι αυτά. Χαχλιοί μπουμπουριστοί και γαμοπίλαφο, καλιτσούνια και κουνέλι συνδέονται άρρηκτα με καρπάτσιο απάκι, ραβιόλια χαρουπιού «κρεατότουρτα» με κρέμα αυγολέμονο και λαβράκι σωτέ λαδολέμονο σαν ψαρόσουπα με λαχανικά, και από ‘κει κι έπειτα τα λόγια περισσεύουν.
5. Μαμαλούκα: για να χορτάσει το σώμα αλλά και η ψυχή σου
- Διεύθυνση: Ίωνος Δραγoύμη 3
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Λευκός Πύργος, Σουβλάκι με σάλτσα chimichurri
- Εύρος Τιμών: 25€-35€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/Mamalouka.gr/
Αποδεικνύοντας πως το εκλεπτυσμένο μπορεί άνετα να είναι ζεστό και χαλαρωτικό, το εστιατόριο Μαμαλούκα στέκεται με φόντο την Πλατεία Ελευθερίας στην “πλάτη” των Λαδάδικων και έχει γίνει μία από τις πιο hot επιλογές για φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Θέλοντας να σου προσφέρει όχι απλά ένα ακόμα γεύμα αλλά φαγητό για την ψυχή (όπως είναι το μότο του), θα φροντίσει τόσο την ατμόσφαιρα όσο και τα πιάτα σου, για να εξασφαλίσει την άριστη γαστρονομική εμπειρία. Έτσι, ο μουσακάς της μαμάς και η παστιτσάδα μπλέκονται υπέροχα με picanha Αυστραλίας και σουβλάκι με σάλτσα chicmichurri ενώ ο signature γλυκόξινος Λευκός Πύργος, η σφακιανή πίτα, η φασολάδα τσιγαριαστή και οι γαρίδες σαγανάκι σερβίρονται παρέα με την πιο ενημερωμένη και δελεαστική κάρτα κρασιών και λοιπών αποσταγμάτων.
6. Λόλα: ούζο, μεζές και νησιώτικος αέρας
- Διεύθυνση: Αγαπηνού 10
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Πίτα Αντόνιο, Παέγια θαλασσινών
- Εύρος Τιμών: 25€-35€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/ouzeri.lola/
Ούζο, μεζές και νησιώτικος αέρας και όλα αυτά στην καρδιά της πόλης; Αν βγαίνεις για φαγητό στη Θεσσαλονίκη και η φάση είναι ουζερί, η Λόλα είναι ξεκάθαρα ο προορισμός σου. Φέρνοντας κάτιτις από Αιγαίο στο πολύβουο κέντρο, σερβίρει ολημερίς τους πιο εκλεκτούς μεζέδες, παίζοντας και σε πιάτα πιο σοβαρά. Με σημαία του μαγαζιού τα πιο άπαιχτα αλίπαστα, συνεχίζει με τυριά, αλοιφές και σαλατικά, προτού φτάσει στα χειροποίητα νιόκι με γαρίδα, την παέγια και το κριθαρότο, τις γαρίδες με ούζο, το λιαστό χταπόδι και τα λοιπά ψάρια και θαλασσινά. Insight tip: αν το ουζάκι δεν το σηκώνεις, μη διστάσεις να δώσεις μια ευκαιρία στο κρασί της Λόλας.
7. Διάβαση: για comfort γεύσεις και φαγητό στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Π. Μελά 13
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Σουτζουκάκια, Γύρος
- Εύρος Τιμών: 20€-30€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/diavasi1977/
Αν τύχει και σταθείς στο φανάρι Τσιμισκής και Παύλου Μελά, σε περιμένουν ωραία πράγματα. Μόλις ανάψει πράσινο, ετοιμάσου να περάσεις τη μαγική διάβαση που θα σε βγάλει στο καλύτερο φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε το δρόμο σου αργά και σταθερά και μόλις πατήσεις πεζοδρόμιο, σήκωσε τα μάτια για να δεις το μαγαζί που θα σε ταΐσει επικά. Γύρος και σουτζουκάκια, παϊδάκια, ψαρονέφρι και μπριζόλες σερβίρονται σε ένα προσεγμένο και φωτεινό περιβάλλον και κάνουν τη Διάβαση ένα από τα αγαπημένα στέκια της πόλης.
8. Οδυσσέας: τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη είναι τα απλά
- Διεύθυνση: Κασσάνδρου 141
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Κεφτεδάκια της γιαγιάς, Σπετσοφάι
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/
Μπορεί να θυμίζει πιο φοιτητοκατάσταση, σε πληροφορούμε, όμως, πως ο Οδυσσέας έχει κοινό φανατικό που τον προτιμά και τον επιλέγει φανατικά για την απλότητα και τη ζεστασιά του περιβάλλοντος αλλά και την ποιότητα και τη γεύση του καταλόγου. Τα μαγειρευτά, αγαπημένα φαγητά της μαμάς είναι φυσικά η σπεσιαλιτέ της οικογενειακής εξάλλου ταβέρνας, που φροντίζει να μεταφέρει αυτό το family feeling και στο τραπέζι σου. Από την άλλη, εδώ θα βρεις και άξια λόγου κρεατικά, σε ποικιλία ανέλπιστη, ενώ και κάποια λίγα ψαρικά ολοκληρώνουν το μενού.
9. Ρέμβη: η γκουρμέ πρόταση για φαγητό στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Κανάρη 2, Κρήνη
- Είδος Κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Αστακομακαρονάδα, Όστρακα
- Εύρος Τιμών: 30€-50€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/remvicafebarclub/
Μεταφέρσου στην άλλη πλευρά του Θερμαϊκού, στη γραφική και ξακουστή για το φαγητό της Κρήνη, και απόλαυσε ένα από τα κορυφαία γεύματα, με θέα τη θάλασσα και όλη την πόλη. Η Ρέμβη είναι ένα τα πλέον hotspots της πόλης εδώ και χρόνια πολλά. Το all-day place-to-be φημίζεται εξίσου για το φαγητό του, με το μενού να κινείται σε δρόμους κατά βάση θαλασσινούς. Σε ένα μοντέρνο και μίνιμαλ περιβάλλον, εδώ θα γευτείς πιο casual αλλά και ραφινέ προτάσεις, ενώ δε θα απογοητευτείς διόλου και από τη wine list. Insight tip: εκμεταλλεύσου στο έπακρο τη θέα και επίλεξε το σούρουπο για το γεύμα σου, ώστε να απολαύσεις ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα που έχει να σου χαρίσει η πόλη.

10. Γλυκάνισος: τσίπουρο και μεζές με ραφινέ διαθέσεις
- Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία
- Είδος κουζίνας: Θαλασσινά, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Κριθαρότο με καραβιδοουρές, Ταρτάρ τσιπούρας με lime, ντομάτα και σχοινόπρασο
- Εύρος Τιμών: 25€-30€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: http://glikanisos.gr
Στα Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ο Γλυκάνισος έχει κερδίσει την καρδιά των Θεσσαλονικέων αλλά και βραβεία πολλά, δίνοντας στο καθιερωμένο τσίπουρο με μεζέ έναν πιο γκουρμέ χαρακτήρα. Χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, φημίζεται για την άριστη εξυπηρέτησή του, ενώ ο φωτεινός και ντιζαϊνάτος χώρος βοηθάει σίγουρα στην καλή σου διάθεση. Κάνε όρεξη και ετοιμάσου να γευτείς ένα μενού φουλ με τοπικά προϊόντα και ψάρια της γειτονικής Χαλκιδικής, με πιάτα όπως το λαβράκι καρπάτσιο και σάλτσα εσπεριδοειδών και το σεβίτσε φαγκρί με ντομάτα και ξύδι από μάνγκο αλλά και τη λατρεμένη φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια σε πετιμέζι, το νιόκι φάβας με χταπόδι και κρέμα από καραμελωμένα κρεμμύδια ή το πλέον famous κριθαρότο με καραβιδοουρές.