Ψάχνεις για το μαγειρευτό το φαγητό που δε θα διστάσει να κοντράρει στα ίσια το φαγητό της μαμάς σου και εντέλει να το πλησιάσει επικίνδυνα σε γεύση και ποιότητα; Ακόμα κι αν το φαγητό της μανούλας δεν μπορεί να το φτάσει κανείς, υπάρχουν κάποια μαγαζιά στην πόλη, που θα σου το θυμίσουν εντόνως. Ακολουθούν, λοιπόν, τα 10 μαγαζιά με το καλύτερο μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη!
Οι 10 προτάσεις για το κορυφαίο μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη
1. Mama’s taper: η καθιερωμένη επιλογή για μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Κλεισούρας 11
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Μουσακάς παραδοσιακός, Ρεβιθοσουτζουκάκια
- Εύρος Τιμών: 12€-20€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://mamastaper.gr/el/
Αν, όπως τα λέγαμε και πριν, ονειρεύεσαι το κλασικό μαμαδίστικο φαγητό, το Mama’s taper θα σε κερδίσει ήδη από το όνομα. Προχωρώντας, ωστόσο, και στο “ψητό”, θα ανακαλύψεις ποικιλία και γεύση σε έναν ανέλπιστα επιτυχημένο συνδυασμό, που ικανοποιεί από “δύσκολους” πελάτες μέχρι ψαγμένους foodies και vegatarians. Αγνές πρώτες ύλες, αγάπη για την ελληνική κουζίνα και ένας ευχάριστος και προσεγμένος χώρος έχουν δώσει στο Mama’s taper τα εφόδια ώστε να αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές της πόλης. Τόσο ώστε να αναλαμβάνει και μεγάλα events, φέρνοντας το κορυφαίο μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη στο γιορτινό τραπέζι ή στο πάρτι σου!
2. Η Κουζίνα της Αγλαΐας: με ρετρό διαθέσεις και το καλύτερο μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Φραγκίνη 5
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Σουτζουκάκια σμυρνέικα, Συκώτι μοσχαρίσιο με κρεμμύδια
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/aglaiaskitchen/
Με διαθέσεις άκρως…οικογενειακές, η Κουζίνα της Αγλαΐας αποτελεί άλλη μία από τις τοπ προτάσεις της πόλης στο σπιτικό φαγητό. Η συνεργασία της με ντόπιους παραγωγούς αλλά και οι “μυστικές” συνταγές της οικογένειας έχουν δημιουργήσει ένα μενού στο οποίο δύσκολα θα πεις όχι. Από την άλλη, ο χώρος είναι τόσο-όσο παραδοσιακός, με σύγχρονες πινελιές όμορφα τοποθετημένες ενδιάμεσα, και όλα αυτό το feeling του σύγχρονου καφενείου έρχεται να δέσει υπέροχα με τη “σπιτική” κοσμοθεωρία του μαγαζιού. Αν θέλεις, λοιπόν, να φας γευστικά και σπιτικά, άσε την Κουζίνα της Αγλαΐας να κάνει τα μαγικά της!
3. Sofi’s House: τα μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη που έχουν ιστορία
- Διεύθυνση: Αντιγονιδών 4
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Μοσχαράκι νουά με άσπρη σάλτσα, δενδρολίβανο καιμανιτάρι γεμιστό με λαχανικά, Κοτόσουπα
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/sofishouserestaurant/
Με πάνω από 60 χρόνια στο χώρο, το Sofi’s House στεγάζεται στο ισόγειο ενός υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου στην περιοχή του Βαρδάρη, και διατηρεί όλη αυτή την αίγλη -ανάμικτη με τη ζεστασιά και θαλπωρή ενός οικογενειακού εστιατορίου- και στο εσωτερικό του. Θα απολαύσεις κάθε λεπτό της διαμονής σου στο “σπίτι της Sofi”, τόσο για τη φιλοξενία όσο και για το μενού που θα έρθει στο τραπέζι σου. Με την εμπειρία των τόσων χρόνων λειτουργίας εμφανή, ο κατάλογος παίζει στα δάχτυλα μαγειρευτά και ορεκτικά, χωρίς να υστερεί καθόλου σε πολυάριθμες επιλογές της ώρας.
4. Σπιτική Κουζίνα: το αγαπημένο μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη σε λατρεμένες τιμές
- Διεύθυνση: Λέοντος Σοφού 2
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπύρας – σύκου, Λαχανοντολμάδες
- Εύρος Τιμών: 8€-15€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://spitikikouzina.gr/
Δε θα βρεις ένα αλλά τρία καταστήματα με τα καλύτερα μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη. Η Σπιτική Κουζίνα είναι όνομα και πράγμα και με σημαία της μαγειρικής της φιλοσοφίας τον Τσελεμεντέ, υπόσχεται όχι μόνο τις αγαπημένες, comfort γεύσεις στην υπέρτατη εκδοχή τους αλλά και σε τιμές που δελεάζουν το ίδιο. Μπορεί, λοιπόν, εδώ να μη βρεις το περιβάλλον του παραδοσιακού ταβερνείου που ίσως ψάχνεις καθώς λειτουργεί σε περισσότερο street-food λογική, θα βρεις όμως σίγουρα τα πιάτα, την ποιότητα και τις τιμές που…λιγουρεύεσαι!
5. Χρυσό Παγώνι: το σήμα κατατεθέν για το μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Αλ. Σβώλου 42
- Είδος κουζίνας: Ελληνική
- Signature Πιάτα: Μοσχάρι κοκκινιστό, Κεμπάπ
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://xryso-pagoni.gr/
Αν η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το καλό της φαγητό και αν η ελληνική κουζίνα ανήκει αδιαμφισβήτητα στο τοπ των προτάσεών της, το Χρυσό Παγώνι είναι ένα από τα κορυφαία μαγαζιά που θα στη σερβίρουν. Σήμα κατατεθέν στην περιοχή του κέντρου, το Χρυσό Παγώνι έχει ζήσει χρυσές εποχές, έχοντας ταΐσει κόσμο και κοσμάκη, -όλους όσους ήθελαν καλό μαγειρευτό και ήξεραν πού να το βρουν στην καρδιά της πόλης. Συνεχίζοντας επάξια την παράδοση αυτή, λοιπόν, εξακολουθεί να προσελκύει βλέμματα και να κερδίζει τις εντυπώσεις, με ένα μενού που διαφοροποιείται καθημερινά αλλά με μία λεπτομέρεια που μένει σταθερά ίδια: η προσήλωση στη γεύση και την ποιότητα των πιάτων του.
6. Το Μικράκι: μικρό στο όνομα, τεράστιο στις μαγειρικές επιδόσεις
- Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 2
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Ντολμαδάκια, Κεφτέδες με σάλτσα
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/mikraki.gr/
Μαγειρεύοντας τις πιο σπιτικές γεύσεις και εμπλουτίζοντας τον κατάλογο και με μεζέδες, σαλάτες και ορεκτικά αλλά και μπόλικα θαλασσινά ιδανικά για το τσιπουράκι σου, το Μικράκι είναι καθιερωμένη αξία στο κέντρο της πόλης και η μαγειρική του δεινότητα δε χωράει αμφισβήτηση. Αν παρόλα αυτά εσένα αυτό δε σου αρκεί για να το ξεχωρίσεις από την υπόλοιπη (ομολογουμένως τοπ των τοπ) δεκάδα, αλλά θέλεις και το feeling του χώρου το ανάλογο, μάθε ότι το Μικράκι θα κερδίσει τόσο το μάτι όσο και το στομάχι σου, μιας και η ζεστή, super cozy σάλα του θα σε κάνει να αισθανθείς “like home”.
7. Taperaki: τα καλύτερα μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη έρχονται σε…ταπεράκι
- Διεύθυνση: Οδός Θέρμης – Πανοράματος, Θέρμη
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Παστίτσιο, Αγιορείτικος γαλέος σαγανάκι
- Εύρος Τιμών: 15€-20€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.taperakiskg.gr/
Όπου ακούς “ταπεράκι”, κινείσαι με τη βεβαιότητα πως θα απολαύσεις το σωστό το μαμαδίστικο φαγητό. Άνοιξε, λοιπόν, πανιά για το Taperaki, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης (αλλά εσχάτως και στη Νέα Παραλία) για να γευτείς το ωραίο το μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη και να το αγαπήσεις τόσο ώστε να μπεις στον πειρασμό να το πάρεις και σε…ταπεράκι σπίτι σου. Όλες οι συνταγές οι λατρεμένες κάνουν κολλητή παρέα με επιλογές τύπου σπαγγέτι aglio olio e peperoncino, αγιορείτικο γαλέο σαγανάκι και μελιτζάνα με μοτσαρέλα και pesto βασιλικού, ενώ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου θα διεκδικήσουν το προφιτερόλ και το cheesecake καραμέλα που θα δώσουν στο γεύμα σου το ιδανικό ending.
8. 92: η κλασική επιλογή για μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη, στα Ανατολικά
- Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 92
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Πατσάς, Αρνί φρικασέ
- Εύρος Τιμών: 8€-15€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/profile.php?id
Κλασική επιλογή για κάθε καλοφαγά που σέβεται τον εαυτό του, το 92 φημίζεται κατεξοχήν για τον πατσά και τα λοιπά “σουποειδή” του, χωρίς να υπολείπεται σε μενού, γεύση και ποιότητα και στις υπόλοιπες μαγειρευτές επιλογές του. Ο χώρος απλός και λιτός, σε μήκος κύματος κλασικού ταβερνείου, δε χρειάζεται και πολλά πολλά καθώς εδώ τον πρώτο λόγο έχει το μενού. Λαδερά, όσπρια και ζυμαρικά, μπιφτέκια, κοτόπουλα, μοσχάρι και χοιρινό σε πιάτα πολλά, έρχονται στο τραπέζι σου μαγειρεμένα όπως ακριβώς τα σπιτικά.
9. Tessera: τα μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη έχουν την urban εκδοχή τους
- Διεύθυνση: Πιττακού 4
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Μοσχάρι λεμονάτο, Παπουτσάκια
- Εύρος Τιμών: 12€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/tessera.restaurant/
Urban περιβάλλον με σύγχρονες επιρροές και αρκετά homey στοιχεία και ένα άκρως ενδιαφέρον και άλλο τόσο γευστικό μενού συγκροτούν το εστιατόριο Tessera, μία από τις κορυφαίες προτάσεις για μαγειρευτό φαγητό στη Θεσσαλονίκη. Όλα τα κλασικά και πατροπαράδοτα φαγητά ετοιμάζονται μαεστρικά και εμπλουτίζονται με μπόλικες προτάσεις σε ψαρικά και ορεκτικά, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να απολαύσεις το γεύμα σου εξαιρετικά.
10. Άτακτα Πιρούνια: τα πιο “ανυπάκουα” μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Δημητσάνας 43
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Χοιρινό με λάχανο, Κανελόνια με κιμά
- Εύρος Τιμών: 12€-20€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/ataktapirounia/
Οι “comme-il-faut” καλοφαγάδες, όσοι δεν τρώνε απλά το φαγητό τους αλλά αναγάγουν την όλη διαδικασία σε ιεροτελεστία, θα βρουν το στέκι τους στα Άτακτα Πιρούνια. Εδώ θα μπορέσουν να επιδοθούν απερίσπαστα στην όλη ασχολία και να φερθούν όσο ανυπάκουα επιθυμούν, ενώ τα στο-ίδιο-μήκος-κύματος Άτακτα Πιρούνια όχι απλά δε θα σταθούν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους αλλά θα τους επιβραβεύσουν με τα πιο καλομαγειρεμένα φαγητά, προετοιμασμένα με μεράκι και εξαιρετικά. Προσφέροντας μια εξίσου λαχταριστή ποικιλία σε κρεατικά και θαλασσινά, το μαγαζί φημίζεται για τη φιλοξενία και την οικογενειακή του ατμόσφαιρα. Είσαι, λοιπόν, κι εσύ ένα κάπως “άτακτο” παιδί; Πάρε τη θέση σου στη σάλα ή στην όμορφη αυλή από τα Άτακτα Πιρούνια και περίμενε να δεις τις συνέπειες!