Το αρχαιολογικό μουσείο Πάτρας είναι ένα νέο μουσείο στην πόλη της δυτικής Πελοποννήσου. Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Πάτρων – Αθηνών και κοντά στην Ανθούπολη. Με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης θα χρειαστείς περίπου 15 λεπτά. Είναι μια ιδανική εξερεύνηση για όσους μένουν ή σκοπεύουν να επισκεφθούν την πόλη. Διαθέτει ευρήματα τόσο του νομού Αχαΐας όσο και της Στερεά Ελλάδας (Μεσολόγγι, Καλυδώνα).
Άρχισε να υποδέχεται κόσμο τον Ιούλιο του 2009. Η ανέργεση του μουσείου ήταν ένα σχέδιο της βραβευμένης Ελληνίδας Μελίνα Μερκούρη, η οποία το 1981 – 1989 ήταν υπουργός πολιτισμού. Σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό έκθεμα στην πόλη μιας και η αρχιτεκτονική του χώρου είναι εντυπωσιακή.
Χώρος
Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί πωλητήριο εισιτηρίων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθετήριο, αίθουσα πολυμέσων, χώρος εξυπηρέτησης κοινού και ένα θέατρο 140 θέσεων. Επιπλέον, ο εξωτερικός χώρος διαθέτει πισίνα, έναν μεταλλικό θόλο και γρασίδι το οποίο προβλέπεται να αξιοποιηθεί σε πολιτιστικό πάρκο. Η αρχιτεκτονική του μουσείου από τον Μπομπότη Θεοφάνη είναι εξαιρετική. Στην φωτογραφία μπορείς να δεις την εξωτερική όψη του μουσείου την ώρα που ο ήλιος δύει.
Ευρήματα
Τα ευρήματα που διαθέτει το αρχαιολογικό μουσείο είναι από την Μυκηναϊκή, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική, Αρχαϊκή και Γεωμετρική εποχή. Αρκετά μωσαϊκά εκθέματα ανακαλύφθηκαν σε πολυτελής ρωμαϊκά σπίτια της Πάτρας. Μπορείς να τα δεις στην πρώτη ενότητα του χώρου με θέμα το ιδιωτικό βίο. Ενώ στην δεύτερη ενότητα υπάρχουν πολλά ευρήματα του δημόσιου βίου, όπως κοσμήματα, αγάλματα, μουσικά όργανα, ψηφιδωτά κ.ά.
Ενδιαφέρουσα ενότητα είναι και η νεκρόπολη (τρίτη ενότητα), η οποία περιλαμβάνει ευρήματα και αντικείμενα που βρέθηκαν σε τάφους του νομού Αχαΐας. Τέλος, η περιοδική ενότητα είναι μια περιοδική έκθεση στην οποία λαμβάνουν χώρα εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια και εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο αρχαιολογικό μουσείο.
Συνεπώς, το αρχαιολογικό μουσείο Πατρών είναι ένα νέο μουσείο στην πόλη με σπουδαία ευρήματα της Ρωμαϊκής -και όχι μόνο- εποχής.
Πληροφορίες
Τοποθεσία: Nέα εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 38-40
Τηλ. επικοινωνίας: 2613 616100 & 2613 616177
Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο site του αρχαιολογικού χώρου εδώ.