Η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης μάλλον δε χρειάζεται και πολλές-πολλές συστάσεις. Ο δεσμός της πόλης με το φαγητό είναι άρρηκτος, με τις γευστικές της προτάσεις να δημιουργούν έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της γαστρονομίας, τους foodies, -για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται- τους καλοφαγάδες. Μολονότι, λοιπόν, έχουμε τη βεβαιότητα πως έχεις ήδη ανακαλύψει τους γνωστούς αλλά και κρυμμένους θησαυρούς γεύσης και απόλαυσης, αποφασίσαμε να σου αποκαλύψουμε ποια είναι τα 10 πολυ-βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μπορείς να επιστεγάσεις τις απόψεις σου με τη γνώμη των ειδικών!
Ποια 10 ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολλά και πολυ-βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη;
1. Salonica Restaurant: το εστιατόριο-κόσμημα του Makedonia Palace
- Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 2
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Διεθνής
- Signature Πιάτα: Αστακός, Κακαβιά
- Εύρος Τιμών: 40 €-50€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://makedoniapalace.com/el/gastronomy/#salonica-restaurant-and-bar
Το ξενοδοχείο-σήμα κατατεθέν της πόλης, το Makedonia Palace, κρύβει μέσα του όχι απλά ένα από τα πλέον βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό το οποίο έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία! Κατέχοντας Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, Χρυσό Σκούφο και άλλες διακρίσεις, το εστιατόριο διαθέτει ανάμεσα στα μεγάλα ατού του τη μαγική θέα. Με το Θερμαϊκό να διακρίνεται πέρα ως πέρα στον ορίζοντα και, με λίγη τύχη, τον Όλυμπο να στέκει μαγικός στη μακρινή, απέναντι όχθη, αρχικά λίγη σημασία θα δώσεις στο μενού. Ξεπερνώντας, ωστόσο, τις πρώτες εντυπώσεις, θα παρατηρήσεις την open-kitchen, που λαχταρά να σε κάνει μέρος της όλης διαδικασίας. Το ξεκίνημα της τελετουργίας του σερβιρίσματος, στη συνέχεια, θα σου αποκαλύψει μια υπέροχη κακαβιά ή κρεατόσουπα αντίστοιχα, χειροποίητα ζυμαρικά με φρέσκο ψάρι ή ίσως το εξαιρετικό ραγού του, τα χουνκιάρ μάγουλα ή το siganture αστακό με χυλοπίτες. Θαλασσινές γεύσεις, κρεατοφαγικές δημιουργίες και fusion επιδόρπια συγκροτούν μία από τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της πόλης.
2. Χαρούπι: η κρητική awarded κουζίνα
- Διεύθυνση: Δόξης 4
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Κρητική
- Signature Πιάτα: Γαμοπίλαφο, Ραβιόλια από χαρούπι
- Εύρος Τιμών: 30 €-40€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: http://www.xaroupi.gr/
Fine-dining, γκουρμέ, εκλεπτυσμένη και κρητική κουζίνα πάνε μαζί; Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο αμφιβάλλεις, το Χαρούπι θα σε πείσει για του λόγου το αληθές! Αν πάλι χρειάζεσαι και τη γνώμη των ειδικών, το μαγαζί μετρά και το βραβείο Top Notch των Χρυσών Σκούφων 2022 στο ενεργητικό του. Τι πρέπει να περιμένεις από το μενού του; Την απλότητα και φρεσκάδα των κρητικών γεύσεων, οι οποίες αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο οι σύγχρονες μαγειρικές τάσεις και η αστείρευτη έμπνευση του σεφ μεγαλουργούν! Αξίες κλασικές, όπως οι χοχλιοί μπουμπουριστοί, τα καλιτσούνια, το γαμοπίλαφο και το κουνέλι, μπλέκονται με πιάτα σαν το καρπάτσιο απάκι, το σωτέ αρνίσιο συκώτι και τα ραβιόλι από χαρούπι (για να δικαιώνει και την ονομασία) και το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο συναρπαστικό!
3. Clochard: ένας άστεγος ανάμεσα στα βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη!
- Διεύθυνση: Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Γαλλική
- Signature Πιάτα: Λαχανοντολμάδες, Tournedos Rossini
- Εύρος Τιμών: 40 €-50€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.clochard.gr/home-el.php
Το εστιατόριο με την πλέον παράδοξη ονομασία (Clochard, με λίγα λόγια, άστεγος ελληνιστί!) είναι ένας από τους πιο διάσημους, γκουρμέ χώρους της πόλης. Έχοντας αποδείξει επανειλημμένα την αξία του και με πάνω από 40 χρόνια στο ιστορικό του, μετρά πολυάριθμους Χρυσούς Σκούφους, βραβεία και διακρίσεις, με το μεγαλύτερο εξ’ αυτών να είναι η αφοσιωμένη και αέναη προτίμηση των Θεσσαλονικέων -και όχι μόνο. Δε θα το βρεις πια στην ήσυχη Προξένου Κορομηλά αλλά στο ισόγειο του ξενοδοχείου Exelsior, σε έναν πλήρως ανανεωμένο χώρο, κινούμενο φυσικά στη γνωστή και αγαπημένη “α λα γαλλικό μπιστρό” φιλοσοφία του Clochard. Το μενού κλέβει όπως πάντα τα καλύτερα από τις ξένες κουζίνες, έχοντας βέβαια ως σημείο αναφοράς του την ελληνική. Έτσι οι λαχανοντολμάδες και η αγιορείτικη σφυρίδα με σάλτσα κακαβιάς, ο μουσακάς χουνκιάρ και ο τραχανάς με short rib black angus συνυπάρχουν με σεβίτσε, κοπές και το θεϊκό Tournedos Rossini (φιλέτο Limousine με τρούφα και φουαγκρά), ενώ η -ακόμα πιο- προσεγμένη wine list ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς wine tasters!

4. Duck Private Cheffing: η διαφορετική εκδοχή του fine-dining
- Διεύθυνση: Χάλκης 3
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Διεθνής
- Signature Πιάτο: Παστιτσάδα αστακού
- Εύρος Τιμών: 35€-40€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/duckprivatecheffing
Στο Duck τα πάντα ξεκινάνε από το χώρο. Ο ρουστίκ χαρακτήρας, η επιμελώς homey διακόσμηση, η open kitchen και το χρώμα που είναι διακριτικά τρυπωμένο παντού δημιουργούν αυτό το cosiness που συνήθως δε συναντάς παρέα με τη fine-dining φιλοσοφία. Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς. Είναι πριβέ, με τα ελάχιστα τραπέζια του να αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα υψηλής γαστρονομίας και συγχρόνως, είναι ζεστό και αποπνέει θαλπωρή. Ο κατάλογός του, η τέλεια πρόσμιξη μαμαδίστικων, παραδοσιακών αλλά και ευρωπαϊκών, γκουρμέ γεύσεων, αλλάζει αέναα, προσπαθώντας ακατάπαυστα να βελτιώσει τον εαυτό του. Χωρίς πολλά-πολλά λόγια, το πολλάκις βραβευμένο Duck (με πιο πρόσφατη προσθήκη το αστέρι στα FNL Best Restaurant Awards) έχει κατορθώσει κάτι μοναδικό: την απόλυτη ταύτιση της fine-dining και casual εμπειρίας.
5. Το Μανιτάρι: η ελληνική κουζίνα σε στιγμές κορυφαίας δημιουργίας
- Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Sofouli Center, 2ος όροφος)
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτο: Ριζότο λαχανοντολμά
- Εύρος Τιμών: 20€-30€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.to-manitari.gr/
Έχοντας κατακτήσει μια θέση στα κορυφαία εστιατόρια της πόλης, με τα βραβεία του να ωχριούν μπροστά στις γεύσεις του, το Μανιτάρι βρίσκεται καλά κρυμμένο στο δεύτερο όροφο του μικρού εμπορικού κέντρου της Σοφούλη. Ο χώρος συχνά αιφνιδιάζει όσους τον επισκέπτονται για πρώτη φορά. Ο επιτυχημένος συνδυασμός του μοντέρνου design με ρετρό στοιχεία, εν μέρει τη μπιστρό φιλοσοφία και σίγουρα τον urban προσανατολισμό και την elegant αισθητική είναι κάτι που ενδεχομένως δεν περιμένεις να συναντήσεις σε ένα συνοικιακό εμπορικό. Οι ίδιες αρχές φαίνεται να διατρέχουν και το γαστρονομικό του χαρακτήρα. Απλό και συνάμα δυναμικό, γνήσια ελληνικό αλλά και με γερές δόσεις fusion, στο μενού του θα βρεις το λαχανοντολμά σε ριζότο, το παστίτσιο διανθισμένο με γλυκάδια, τη φάβα Σαντορίνης με αυγό ποσέ με κρούστα πάνκο, το ταρτάρ μοσχαρίσιου κρέατος να ενδύεται με ασιατικό στυλ και το γιουβετσάκι να συνάπτει γνωριμία με τα μανιτάρια πορτσίνι.
6. Dome Real Cuisine: η real εμπειρία δε θα μπορούσε παρά να ανήκει στα βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Ασκληπιού 16-18
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Διεθνής
- Signature Πιάτα: Κοπές, Χειροποίητα ραβιόλια
- Εύρος Τιμών: 45€-60€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.dome-restaurant.com/
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Nikopolis έχει μια ξεκάθαρη αποστολή: θέλει να αναδείξει τη γκουρμέ κουζίνα στην πιο ελληνική αλλά και απλή εκδοχή της. Στοχεύοντας στο “real”, το Dome επιθυμεί να απομακρυνθεί από περιττές φιοριτούρες και να σου δώσει την υψηλή γαστρονομία απεκδυόμενη από τις υπερβολές και τον πολύ “θόρυβο”. Η αποστολή προφανώς εξετελέσθη, μιας και έχει να περηφανεύεται για πολλές διακρίσεις, με την Top Notch διάκριση των Χρυσών Σκούφων να είναι μόνο η τελευταία εξ’ αυτών. Με προορισμό την κορυφαία κρεατοφαγία, στο Dome Real Cuisine οφείλεις να περιηγηθείς στον κόσμο του κρέατος, καθώς το εστιατόριο διαθέτει μέχρι και δικό του ωριμαντήριο, ενώ και οι ψαροφαγικές επιλογές δε λείπουν από τον κατάλογο, τόσο στην κάρτα των ορεκτικών όσο και στο κυρίως μενού.
7. Grada Nuevo: ένα premium oyster restaurant στη Θεσσαλονίκη
- Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Δημιουργική, Θαλασσινά
- Signature Πιάτα: Γαύρος μαρινάτος, Φιλέτο συναγρίδας
- Εύρος Τιμών: 40€-50€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://gradanuevo.gr/
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, ένα βήμα μακριά από το θόρυβο της Μητροπόλεως και τη βουή της Αριστοτέλους και της Πλατείας Ελευθερίας, το Grada Nuevo στέκεται ήσυχα και περιμένει να σου χαρίσει απλόχερα τον κόσμο της θάλασσας στην πιο εξαίσια μορφή του. Τα βραβεία που έχει λάβει ανά καιρούς απλά επιβεβαιώνουν το οφθαλμοφανές: οι θαλασσινές γεύσεις εδώ βρίσκονται στα καλύτερά τους. Από τα όστρακα και τις ωμές επιλογές (καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ και το θεσπέσιο μπαρμπούνι με πορτοκάλι να ξεχωρίζει) μέχρι τις γαρίδες σωτέ και το καπνιστό χέλι, και από το εξαίσιο φιλέτο σφυρίδας και τη γλώσσα βουτύρου μέχρι το σιταρότο με θαλασσινά, το Grada Nuevo αποδεικνύει περίτρανα τις ικανότητές του στη ψαροφαγία. Από την άλλη πλευρά, τα εξίσου δημιουργικά επιδόρπιά του αλλά και η wine-list με τις 270 ετικέτες κρασιών και τα siganture cocktails εγγυώνται μια πλήρως ολοκληρωμένη εμπειρία.
8. Ambrosia Restaurant: σύγχρονα ελληνικά πιάτα στην καρδιά του Hyatt Regency
- Διεύθυνση: 13 km Θεσσαλονίκης -Περαίας
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Λαχανοντολμάδες, Ραβιόλια με αστακό
- Εύρος Τιμών: 50€-60€
- Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/ambrosiadinning/
Το εστιατόριο Ambrosia φωλιάζει στην αγκαλιά του 5-άστερου Hyatt Regency και προσφέρει την ελληνική κουζίνα προσεκτικά διανθισμένη με μεσογειακές νότες και, μέσα από το δημιουργικό οίστρο του σεφ, φτασμένη στην υπέρτατη μορφή της. Τα βραβεία που έχει λάβει ανά καιρούς ήρθαν απλά για να αποδείξουν την επιτυχία ενός εγχειρήματος “καταδικασμένου” να πετύχει. Πιάτα, όπως το καπνιστό χταπόδι, οι λαχανοντολμάδες, τα ραβιόλια με αστακό και το λαβράκι φιλέτο, ακολουθούνται από ένα εξαιρετικό όσο και εκτενές μενού επιδορπίων, και όλα αυτά -καιρού επιτρέποντος- σερβίρονται στη βεράντα με θέα στους “τροπικούς” κήπους του Hyatt.
9. Μεζέν: από το Βόλο με αγάπη
- Διεύθυνση: Ρογκότη 3
- Είδος κουζίνας: Ελληνική
- Signature Πιάτα: Κοκορέτσι θράψαλο, Κοπανιστή Βόλου
- Εύρος Τιμών: 20€-30€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://mezen.gr/
Ένα από τα πλέον hot-spot της πόλης, το Μεζέν, έχει φέρει το Βόλο στην οδό Ρογκότη, γνωστή στους παλιότερους για τα σουτζουκάκια της, και μαζί μ’ αυτόν (τι άλλο;) την τσιπουρο-φιλοσοφία του, και μάλιστα στην πιο updated και φρέσκια μορφή της. Ένα απλό τσιπουράδικο φιγουράρει περήφανα ανάμεσα στα βραβευμένα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη; Εν προκειμένω τίποτα δεν είναι απλό. Με συγκλονιστικούς μεζέδες που ισορροπούν οριακά ανάμεσα στην παράδοση και τη γκουρμέ τεχνοτροπία, το Μεζέν θα σου σερβίρει το καλύτερο τσίπουρο συνοδεία μεζέ. Κάθε νέα παρτίδα ισοδυναμεί με νέες γεύσεις, που συχνά δεν είναι ίδιες ούτε καν από τραπέζι σε τραπέζι, αλλά ως δια μαγείας πάντα κουμπώνουν πάνω στο γαστρονομικό στυλ του κάθε πελάτη. Από την άλλη, αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων, ένα μικρό αλλά θαυματουργό α λα καρτ μενού θα σε απομακρύνει ελαφρώς από την αυθεντική βολιώτικη φιλοσοφία αλλά καθόλου από τη γενικότερη γευστική εμπειρία.
10. Μαύρη Θάλασσα: εκεί που η ψαροφαγία μετρά έναν αιώνα ζωής
- Διεύθυνση: Νικ. Πλαστήρα 3
- Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
- Signature Πιάτα: Ταραμοσαλάτα, Καρπάτσιο ψαριού
- Εύρος Τιμών: 40€-70€
- Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://mavri-thalassa.gr
Η οικογένεια της Μαύρης Θάλασσας ταΐζει από το 1926 του καλοφαγάδες της πόλης που ψάχνουν εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες. Ξεκινώντας από ένα καφενείο, η Μαύρη Θάλασσα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και εξελίχτηκε σε fine-dining εστιατόριο και μάλιστα σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στη Θεσσαλονίκη. Το εξαιρετικό σέρβις εδώ αντανακλά πλήρως το επίπεδο υπηρεσιών, ο χώρος είναι εκλεπτυσμένος αλλά μακριά από δήθεν στοιχεία και λεπτομέρειες υπερβολής και το μενού στοχεύει στις γεμάτες γεύσεις, αγαπώντας συνάμα τις λιτές συνταγές. Από το καρπάτσιο, τον ταραμά και την αστακοσαλάτα μέχρι τα φρέσκα ψάρια και την αστακομακαρονάδα, η Μαύρη Θάλασσα προσφέρει τον πλούτο των θαλασσινών γεύσεων σε όλο το μεγαλείο αλλά και την απλότητά του.