Κήπος Feng Shui: Απλοί τρόποι για την δημιουργία μιας μεγάλης ή μικρής όασης

Κήπος Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Είτε έχουμε αυλή, κήπο, μπαλκόνι ή ακόμα και ένα παράθυρο στην διάθεσή μας, μπορούμε πολύ εύκολα να ακολουθήσουμε ορισμένες από τις αρχές του Feng Shui για να δημιουργήσουμε μια πολύ όμορφη αλλαγή, με καλή ενέργεια στον χώρο μας. Η φύση προσφέρει τόσα θετικά στην ζωή μας και στις μέρες μας, σπάνια αφιερώνουμε τον χρόνο για να την θαυμάσουμε, πόσο μάλλον να την αξιοποιήσουμε προς όφελος μας. Ο κήπος Feng Shui, εκτός του ότι μας προσφέρει θετική και ισορροπημένη ενέργεια στο συνολικό μας σπίτι, δημιουργεί ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο θα χαιρόμαστε εμείς και οι καλεσμένοι μας.

Κήπος Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Τα πέντε στοιχεία

Στο Feng Shui υπάρχει η θεωρία των πέντε στοιχείων. Αυτά είναι η φωτιά, το νερό, το ξύλο, το μέταλλο και η γη. Σημαντικό είναι λοιπόν, ο κήπος να έχει, έστω και σε μικρή κλίμακα και τα πέντε στοιχεία. Για παράδειγμα, λουλούδια και φυτά σε πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα για την φωτιά, πισίνα ή τεχνητή λιμνούλα για το νερό, δέντρα για το ξύλο, ένα μπρούτζινο στοιχείο για το μέταλλο και χώμα για την γη. Μπορούμε ακόμα να φυτέψουμε λουλούδια που να συμβολίζουν με το χρώμα και τις ιδιότητές τους τα πέντε στοιχεία.

Κήπος Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Βασικός κανόνας είναι ότι όλα τα στοιχεία καλό είναι να διαμορφώνουν καμπύλες και όχι ευθείες γραμμές. Επίσης, σημαντική είναι η συμμετρία των μεγεθών.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Κήπος Feng Shui

Πάντα προτιμάμε φυσικά υλικά, όπως η πέτρα, το ξύλο και τα καλάμια, σε οποιαδήποτε στοιχεία στον κήπο μας, ακόμα και για τα καθίσματα και τα τραπέζια. Αποφεύγουμε οπωσδήποτε το πλαστικό, γιατί εκτός του ότι δείχνει φτηνό, προωθεί το κακό Feng Shui. Αντιαισθητικά στοιχεία, όπως κάδοι, θα πρέπει πάντα να κρύβονται με φυτά ή φράχτες γιατί διαταράσσουν την ηρεμία της φύσης.

Διαβάστε επίσης  Therme Bucharest Park: Ένα Υδάτινο Πάρκο μέσα στην πόλη
Advertisements
Ad 14
Κήπος Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Άμα έχουμε μονοπάτια στον κήπο μας, σημαντικό είναι να έχουν μαλακές καμπύλες και να πλαισιώνονται από γήινα υλικά. Όπως και οι φράχτες και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, θα πρέπει να κατασκευάζονται από φυσικά υλικά και να αποφεύγονται οι τελείως ευθείες γραμμές.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Τα δέντρα θεωρούνται ιδανικά για τον κήπο Feng Shui, καθώς κουβαλάνε πολύ θετική ενέργεια, αφήνοντάς τα να μεγαλώνουν στο φυσικό τους σχήμα. Καλό είναι όμως, να μην φυτεύονται μπροστά από την κύρια είσοδο, ούτε να επισκιάζουν και να ακουμπάνε το σπίτι.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Το νερό είναι πολύ ευεργετικό για το Feng Shui, καθώς βοηθάει την ενέργεια να κινηθεί εύκολα. Επίσης, ζωντανεύει τον κήπο και βοηθάει σε ένα καλύτερο design. Για παράδειγμα, μια τεχνητή λιμνούλα με χρυσόψαρα, μόνο καλό μπορεί να φέρει στο σπίτι.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Τα βράχια, θα μπορούσαν να είναι ακόμα μία προσθήκη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια μικρή περίφραξη για τα φυτεμένα λουλούδια αλλά και σαν διακοσμητικά. Τέλος, τα αναρριχώμενα φυτά, ειδικά άμα έχουν χρωματιστούς ανθούς που συμβολίζουν τα πέντε στοιχεία, συμβάλλουν στην καλή ενέργεια.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Με την αλλαγή των εποχών είναι καλό να αλλάζουμε και την διαρρύθμιση του κήπου μας για να συμβαδίζει με την ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, τοποθετούμε ορισμένα από τα φυτά σε κυκλικές γλάστρες για να μετακινούνται εύκολα και να αναδιαμορφώνουν τον χώρο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, για τον κήπο Feng Shui, χρησιμοποιούμαι τους κύκλους σε οποιοδήποτε στοιχείο και όχι ακανόνιστα γραμμικά σχήματα. Φυσικά, πρέπει να διατηρείτε πάντα καθαρός και περιποιημένος.

Διαβάστε επίσης  Φεμινισμός και design: οι ξεχάσμενες γυναίκες της Bauhaus
Πηγή εικόνας: Pinterest

Αυλή Feng Shui

Όσον αναφορά την αυλή, επειδή είναι μικρότερου μεγέθους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία μικρή όαση και εκεί. Στρώνοντας όλο τον χώρο με χώμα ή με χαλίκια, έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώσουμε καμπύλα δρομάκια ή παρτέρια. Στις γωνίες και στους τοίχους καλό είναι τοποθετούμε γλάστρες, αναρριχώμενα φυτά ή αγάλματα για να διακόψουμε τις άχαρες ευθείες γραμμές.

Αυλή Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μια ακόμα ιδέα είναι να έχουμε γλάστρες με αρωματικά βότανα, τόσο για την μυρωδιά, όσο και για την χρήση τους στην κουζίνα.

Αυλή Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το ξύλο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε, για να καλύψουμε αντιαισθητικές επιφάνειες ή για να φτιάξουμε καθίσματα. Ένα μικρό σιντριβάνι, θα δώσει ακόμη περισσότερη ζωή και θετική ενέργεια σε έναν περιορισμένο χώρο.

Αυλή Feng Shui
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μπαλκόνι ή περβάζι Feng Shui

Μην ξεχνάμε όμως, ότι ακόμα και αν μένουμε σε ένα διαμέρισμα με μικρό μπαλκόνι, ή ακόμα και να έχουμε μόνο ένα παράθυρο στην διάθεσή μας, μπορούμε εφαρμόσουμε όλες τις παραπάνω αρχές σε μικρότερη κλίμακα, σε οποιοδήποτε σπίτι, ανάλογα τον χώρο. Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουμε όλοι την πολυτέλεια του κήπου ή της αυλής.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Μπορούμε, για παράδειγμα, να στοχεύσουμε στο να ενσωματώσουμε και τα πέντε στοιχεία στον μικρό μας, εσωτερικό, κήπο. Αρκεί να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά εσωτερικού χώρου ανάλογα με το σπίτι μας, διακοσμώντας τα με καμπυλωτά κασπώ από μέταλλο ή τσιμέντο. Μάλιστα, φυτά όπως το Αγλαόνημα “Crete” ή το Φυλλόδεντρο Imperial Red, περιέχουν το κόκκινο της φωτιάς και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία, μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική αίσθηση ισορροπίας στο χώρο. Και μην ξεχνάμε ότι πέρα από το Feng Shui, τα φυτά έχουν πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία! Σύμφωνα με το happyplants.gr, συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην απομάκρυνση των ρύπων από το χώρο, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του στρες.

Διαβάστε επίσης  Η φύση στη διακόσμηση... Για όσους αγαπούν το φθινόπωρο
Πηγή εικόνας: happyplants.gr

Πηγή εικόνας: happyplants.gr

Ακόμα και ένας πολύ μικρός, εσωτερικός κήπος Feng Shui, είναι καλύτερος από το τίποτα. Όχι μόνο θα ομορφύνουμε τον χώρο μας, αλλά θα καλυτερέψουμε την διάθεση μας και την ενέργεια που προσλαμβάνουμε. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, τη δύναμη των στοιχείων της φύσης, ώστε να επιτύχουμε εσωτερική ισορροπία και καλύτερη διάθεση, ειδικά στη παρούσα περίοδο που είναι πιο απαραίτητη από πότε!

Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγή εικόνας: Pinterest

Πηγές:

www.happyplants.gr (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)

How to Make a Feng Shui garden | Feng Shui Plants and Garden Design. Ανακτήθηκε από https://balconygardenweb.com/how-to-make-a-feng-shui-garden-feng-shui-plants/ (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)

Regan, S. (2020). Feng Shui Your Garden With These Expert-Approved Tips. Ανακτήθηκε από https://www.mindbodygreen.com/articles/feng-shui-your-garden-the-top-dos-and-donts (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)

Staff, Α. (2020). How to Create Good Feng Shui in Your Garden. Ανακτήθηκε από https://www.thespruce.com/create-good-feng-shui-in-your-garden-1275303  (τελευταία πρόσβαση 17.04.2021)

Είμαι η Αφροδίτη και είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, με κατεύθυνση στη Σκηνογραφία και στην Ενδυματολογία. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα Fashion Styling & Image Consulting, καθώς και σεμινάρια Βιώσιμης και Ηθικής Μόδας. Ευτυχισμένη με κάνουν τα ταξίδια, τα καλά βιβλία, οι γάτες, η φύση, το καλό φαγητό, η υψηλή αισθητική και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι. Τα όμορφα πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν