Ξύλο και έπιπλα: τι ακριβώς αγοράζω και γιατί;

ξύλο
Είναι αληθινό ξύλο το έπιπλο, μασίφ ξύλο; Όχι, δηλαδή, θα μου χαλάσει; Πόσες φορές έχετε κάνει αυτές τις ερωτήσεις ή είχατε αυτές τις απορίες; Πήρατε απαντήσεις και αν ναι, τις καταλάβατε; Αυτό το άρθρο θα μιλήσει για το ξύλο ως υλικό ελπίζοντας ότι θα το θεωρήσετε ενδιαφέρον και ενημερωτικό! Οι επαγγελματίες που ανήκουμε στο χώρο του επίπλου, της διακόσμησης, του design, της οργάνωσης χώρων έχουμε την υποχρέωση να μορφώνουμε τον καταναλωτή για αυτό που εμείς γνωρίζουμε καλά και να τον βοηθάμε να κάνει τις σωστές επιλογές κατανοώντας τι πρόκειται να αγοράσει. Με λύπη ομολογώ ότι αρκετοί επαγγελματίες αφήνουν τον πελάτη τους στην άγνοια του, για διάφορους λόγους. Το αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν από τι υλικό είναι τα έπιπλα τους και σε τι αξίζει να επενδύσουν τα χρήματα τους.

ξύλοΌταν μιλάμε για ξύλο εννοούμε την οξιά, το δρυς (βελανιδιά), την καρυδιά, την κερασιά κτλ. Έπιπλα από ξύλο μασίφ, κοινώς παίρνω τον κορμό του δέντρου και τον κάνω έπιπλο. Μύθος; Όχι! Υπάρχουν έπιπλα που κατασκευάζονται από πραγματικό ξύλο όπως οι καρέκλες λόγω του τρόπου κατασκευής τους και της ανθεκτικότητας που χρειάζεται να έχουν τα πόδια τους για να αντέξουν το βάρος του ανθρώπου. Τα περισσότερα πόδια τραπεζιών είναι από ξύλο, ανάλογα με το σχέδιο και το πάχος του ποδιού. Ξύλο χρησιμοποιείται σε διάφορα, τα πιο σημαντικά, σημεία στήριξης και ένωσης στους καναπέδες και στις πολυθρόνες, τα πόδια τους όμως είναι μόνο από καθαρό ξύλο.ξύλο        

Αν λοιπόν είναι μόνο αυτά από ξύλο μασίφ, τα υπόλοιπα έπιπλα, ντουλάπες, κρεβάτια, επιφάνειες τραπεζιών,συνθέσεις, βιβλιοθήκες, από τι είναι φτιαγμένα; Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει τη λέξη μοριοσανίδα (mdf), αυτό το υλικό από  πεπιεσμένο πριονίδι και τρίμματα ξύλου που όλο μαζί γίνεται μια ολόκληρη πλάκα «ξύλου». Στην επιφάνεια αυτού κολλείται ένα λεπτό φύλλο αληθινού επεξεργασμένου φλοιού (ο ονομαζόμενος καπλαμάς ξύλου). Γιατί να χρησιμοποιείται αυτό το υλικό και για όλα σχεδόν τα έπιπλα; (Δεν θέλω να σας κουράσω και δεν θα αναφερθώ στις μελαμίνες και στα νοβοπάν) Γιατί είναι πολύ δύσκολο να δουλευτεί το ξύλο και να δώσει τις μορφές που απαιτεί το design στη σύγχρονη εποχή.

Διαβάστε επίσης  Οι 7 καλύτεροι εργασιακοί χώροι για το 2017

Επίσης όλα τα έπιπλα θα είχαν το τριπλάσιο βάρος από ότι έχουν τώρα κάνοντας τα δυσκίνητα στην κατασκευή, μεταφορά, τοποθέτηση κλπ. Το κόστος τους θα ήταν απαγορευτικό, ούτε ο καταναλωτής θα μπορούσε να τα αγοράσει αλλά και ο κατασκευαστής δεν θα πληρωνόταν τη δουλειά του. Το πιο σημαντικό είναι όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται με την κατασκευή επίπλων από μασίφ. Τις περισσότερες φορές η υγρασία που διατηρείτε μέσα στο ξύλο, ακόμα και αν έχουν μείνει στοιβαγμένα για μήνες ή έχουν περάσει από ξηραντήρια, είναι αρκετή για να στραβώσει ή να σκίσει τις μεγάλες ξύλινες επιφάνειες. Πως θα σας φαινόταν αν ξαφνικά βλέπατε, ακόμα και μετά από χρόνια, ένα άνοιγμα στην επιφάνεια της ντουλάπας σας; ‘Επίσης παρατηρήσατε ποτέ, συνήθως σε καρέκλες, να εμφανίζεται μια τρυπούλα, ίσως τρίμματα ξύλου στο πάτωμα….ναι σωστά, το ξύλο μπορεί να εμφανίσει σκουλήκι στο εσωτερικό του το οποίο τρέφεται από αυτό! Δεν μπορεί να προβλεφτεί ούτε να αντιμετωπιστεί πριν από την κατασκευή του επίπλου. Επιπλέον η ομοιομορφία που επιθυμούν οι καταναλωτές σε επιφάνειες και χρωματισμούς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επεξεργασίες στο φλοιό. Το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τη δική του ανατομία, με ατέλειες, με ρόζους, με πόρους κτλ που τις πιο πολλές φορές ο αγοραστής τα χαρακτηρίζει ως ελαττώματα και τα αντιπαθεί!

Ναι, η αλήθεια είναι ότι μετά από πολλά χρόνια το design έχει επαναφέρει τα τραπέζια (και τα κρεβάτια) με επιφάνειες από μασίφ όμως οι κατασκευές τους είναι συγκεκριμένες και ο καταναλωτής γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά. Προσέξτε ότι όλες οι επιφάνειες έχουν ανοίγματα και όλες τις υπέροχες ατέλειες του πραγματικού ξύλου!

Διαβάστε επίσης  «Νέο αίμα» στα μουσεία το 2019

ξύλοξύλο

ξύλο

ξύλο

Αναρωτιέστε αν τα έπιπλα σας λοιπόν αξίζουν, αν θα αντέξουν στο χρόνο, αν είναι «καλά» όπως λένε οι περισσότεροι… κανένα έπιπλο δεν θα πάθει τίποτα αν του φερθούμε καλά και το προσέχουμε, είτε πρόκειται για μασίφ ξύλο είτε όχι! Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι θέλετε να αγοράσετε, τι πραγματικά αγοράζετε και τι πληρώνετε για αυτό. Έμπιστευτείτε σωστούς επαγγελματίες που θα σας ενημερώσουν και θα σας κατατοπίσουν σωστά, κάντε την έρευνα σας αλλά όχι με μόνο γνώμονα την φθηνότερη τιμή. Μην διστάζετε να εκφράσετε τις απορίες σας και να ζητήσετε παραπάνω λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το τόσο ξεχωριστό και υπέροχο υλικό αξίζει την εκτίμηση μας!

Απόφοιτη του University of Hertfordshire σε σπουδές Business&Management.
Ασχολούμαι επαγγελματικά στον τομέα της διακόσμησης και επίπλωσης χώρων. Μου αρέσει να βλέπω τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά! Τα ταξίδια και η θάλασσα είναι βαθειές ανάσες, οι όμορφοι χώροι ξεκούραση...Πιστεύω ότι όλοι δικαιούνται να ζούνε σε όμορφους χώρους και προσπαθώ να το προσφέρω με τη δουλειά μου και τις γνώσεις μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του