Μινιμαλισμός : Ακόμα και η απλότητα απαιτεί οδηγίες χρήσεως

ΜινιμαλισμόςΟ Μινιμαλισμός, όπως και οποιοδήποτε άλλο ιδεολογικό ρεύμα, δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων. Μέσα, όμως, στην σύγχρονη και ταραχώδη καθημερινότητα, πολλοί επιλέγουν να εντάξουν την ζωή τους σε ένα μινιμαλιστικό πλαίσιο. Το να έχεις λιγότερα, να ξοδεύεις λιγότερα, να χρειάζεσαι λιγότερα, είναι από μόνος του ένας τρόπος διαφυγής. Είναι όμως εύκολη η μετάβαση σε μια μινιμαλιστική ζωή; Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η αλλαγή είναι αδύνατο να επιτευχθεί εν μία νυκτί. Η διαδρομή στο μονοπάτι της μετάβασης είναι μεγάλη και απολαυστική. Ο χρόνος που πρέπει να διατεθεί, αρκετός. Απαιραίτητος είναι και ένας χάρτης ιδεών, όπου ο καθένας, έπειτα από την δική του επεξεργασία, θα ενστερνιστεί ή και θα απορρίψει. Αυτόν τον χάρτη θα δούμε παρακάτω. Βέβαια, κανένα άρθρο δεν είναι ικανό να φέρει τον μινιμαλισμό στην ζωή μας αυτοστιγμεί. Το μόνο που, πραγματικά, μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει και να οδηγήσει σε ένα νέο μαγευτικό ταξίδι.

  • Βάλτε ξεκάθαρους στόχους και προσπαθήστε να τους πετύχετε

Ποιο θα ήταν για εσάς το ιδανικό ξεκίνημα; Ακούγοντας τον όρο Μινιμαλισμό τι ακριβώς φαντάζεστε; Εκτός από την βασική αρχή της απλότητας, δεν υπάρχει προκαθορισμένος τρόπος για μια μινιμαλιστική ζωή. Ο καθένας επιλέγει βάσει της δικής του αντίληψης και του δικού του προσωπικού ορισμού. Ο χρόνος θα διαμορφώσει αυτόν τον ορισμό. Ένας καλός τρόπος να επιλέξετε τι θα μπει στο πλαίσιο αυτού που ορίζετε μινιμαλιστική ζωή, είναι να ξεκινήσετε από αυτά που πραγματικά χρειάζεστε στην ζωή σας. Ποια είναι αυτά που σας εξελίσσουν και σας δίνουν κίνητρα; Η ουσία όλης αυτής της διαδικασίας είναι ο αναστοχασμός. Είναι αυτός ακριβώς που θα σας κάνει συνειδητοποιημένους. Βάζοντας ξεκάθαρους στόχους και προσπαθώντας να τους επιτύχετε βήμα-βήμα, θα έρθει ένα πρόγραμμα στην ζωή σας, και το πρόγραμμα θα φέρει μια τάξη. Αυτή η τάξη είναι απαραίτητη μέσα στην γεμάτη κανόνες απλότητα.

Διαβάστε επίσης  Palm Leaves - Τροπική αύρα στο σπίτι

Μινιμαλισμός

  • Απορρίψτε τα περιττά που υπάρχουν στο σπίτι σας

Είναι ίσως το δυσκολότερο από όλα τα βήματα, μιας και τα περιττά στην σύγχρονη εποχή είναι υπερβολικά πολλά. Ακόμα και εδώ όμως, δεν χρειάζεται βιασύνη. Ξεκινήστε από αυτά που είναι φανερό πως δεν έχουν καμία χρησιμότητα για εσάς και αν είναι σε καλή κατάσταση μην τα πετάξετε, δωρίστε τα! Έπειτα επιλέξτε τα αντικείμενα που μπορούν να αντικατασταθούν από κάποια άλλα που ήδη έχετε. Πρέπει πάντα να θυμάστε, πως μόνο απαλλαγμένοι από τα περιττά που κάνουν την ζωή πολύπλοκη, θα μπορέσετε να φτάσετε την απλότητα. Μια απλότητα με περισσότερη ελευθερία και λιγότερη πίεση. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μείνει στο σπίτι μία καρέκλα, ένα κρεβάτι και ένα τραπέζι. Σημαίνει περισσότερο πως πρέπει να αποφασίσετε πώς ακριβώς φαντάζεστε την μινιμαλιστική ζωή σας.

Advertisements
Ad 14

Μινιμαλισμός

  • Αναρωτηθείτε αν πραγματικά χρειάζεστε αυτό που επιθυμείτε

Πριν η παγίδα του καταναλωτισμού σας εγκλωβίσει αναρωτηθείτε “τί χρειάζομαι πραγματικά;”. Είναι μια από τις πιο χρήσιμες φράσεις της καθημερινότητας. Αρχικά, δεν θα είναι εύκολο, όμως στο τέλος, θα γίνει κατανοητό πως πολλά από αυτά που καταναλώνουμε είναι “σκουπίδια” που βαραίνουν την ζωή μας.

  • Ανακυκλώστε

Όχι μόνο με την κυριολεκτική έννοια της συλλογής πλαστικών και γυαλιού σε ξεχωριστές σακούλες. Βρείτε αντικείμενα στο σπίτι που ενδεχομένως έχουν περισσότερες από μια χρήσεις. Αναδιαμορφώστε παλιά σας έπιπλα αντί να τα αντικαταστήσετε. Αυτή η συνήθεια αποτελεί εξαιρετικό τρόπο εξερεύνησης του δρόμου προς μια πιο μινιμαλιστική ζωή.

  • Επιλέξτε την ποιότητα αντί της ποσότητας
Διαβάστε επίσης  Κυκλαδίτικα σπίτια: Λευκό, ψάθα και λιτότητα

Υπάρχουν τόσα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή μας απλά και μόνο για να αντικαταστήσουν μια μεγαλύτερη υλική “ανάγκη”. Πολλά από αυτά κατέληξαν να έχουν συνολική αξία μεγαλύτερη από αυτό που επιθυμούσαμε. Ίσως ήρθε η στιγμή η ποιότητα να υπερισχύσει της ποσότητας. Και μην ανησυχείτε, τα έξοδα σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθούν, αντιθέτως, θα περιοριστούν σε αντικείμενα λιγοστά αλλά ποιοτικά.

Μινιμαλισμός

  • Συγχωρέστε τον εαυτό σας και συνεχίστε την προσπάθεια

Πόσες φορές σε μια δίαιτα, μια παρασπονδία είναι ικανή να καταστρέψει όλη την προσπάθεια; Μα αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι η παρασπονδία που ευθύνεται, αλλά η πίεση που έπρεπε κάπως να εκτονωθεί, καθώς και η απογοήτευση. Έτσι, και στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε την ζωή μας, θα υπάρξουν παρασπονδίες από το πρόγραμμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και να το αποδεχθούμε, να αποκομίσουμε κάτι μέσα από αυτό. Είναι απλά μέρος της ανθρώπινης μας φύσης.

Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μια βαθιά ανάσα και η συνέχιση της προσπάθειας μέχρι την κορυφή!

Φοιτητής Ιστορίας και Εθνολογίας στο ΔΠΘ. Πραγματιστής εκεί που πρέπει ονειροπόλος οπουδήποτε αλλού. Αγαπώ την γνώση, την ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια, την τεχνολογία, την σημειωτική, την φιλοσοφία, την ανθρωπολογία, την φωτογραφία, μα πιο πολύ από όλα αγαπώ τους δικούς μου ανθρώπους. Για αμεσότερη επικοινωνία θα με βρείτε στο email μου: jaxri@windowslive.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και