Ινδία: ΜodSkool, ένα ειδικό σχολείο

Ινδία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Δελχί λειτουργεί αφιλοκερδώς η Social Design Collaboration Lab. Πρόκειται για μία κοινοτική αρχιτεκτονική, σχεδιαστική αλλά και πρακτική οργάνωση, της οποίας το έργο επικεντρώνεται στην εύκολη και άμεση πρόσβαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό καθώς και στην υλοποίηση έργων σε κοινότητες που πλήττονται από υψηλά επίπεδα φτώχειας και χαμηλή πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Κοινότητα και φιλοσοφία

Η ίδια η κοινότητα αναφέρει:

«Πιστεύουμε σε μια διεπιστημονική προσέγγιση, η οποία δουλεύει μέσω κοινοτικών οργανώσεων, λειτουργών, ακτιβιστών, ακαδημαϊκών, δικηγόρων και κυβερνητικών οργανισμών κατανοώντας παράλληλα τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων φορέων. Ο σχεδιασμός μπορεί να αντιμετωπίσει και να επιλύσει πολλές προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Οι διαδικασίες αλληλεπίδρασης της κοινότητας και μάθησης μέσω πράξης αποτελούν σημαντικό κομμάτι της προσέγγισης μας στον σχεδιασμό πάνω σε τελικά χρηστικά προϊόντα ή αρχιτεκτονικά αντικείμενα. Τα κτιριακά μας έργα αναπτύσσονται και αλλάζουν με τους ανθρώπους που τα κατασκευάζουν, χρησιμοποιούν ή συντηρούν αντί να γίνονται στατικές ή άκαμπτες οντότητες».

Ινδία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

ModSkool

Με βάση την παραπάνω συλλογιστική και φιλοσοφία δημιουργήθηκε στο Δελχί στην Ινδία το ΜodSkool, ένα σχολείο για τον τοπικό οικισμό που στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες εκμάθησης διακοσίων περίπου παιδιών.

Συμμετοχή

Σπουδαστές, προσωπικό και τοπική κοινότητα βοήθησαν στην κατασκευή του ModSkoοl που διήρκεσε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Το γεγονός αυτό εκτός της δυνατότητας παροχής εκπαίδευσης, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί μια αίσθηση ιδιοκτησίας και υπερηφάνειας στην κοινότητα για τη δημιουργία αυτού του κέντρου.

Ινδία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Κατασκευή

Το ΜodSkool στην Ινδία είναι κατασκευασμένο από φτηνά υλικά, όπως μπαμπού και με τεχνικές ύφανσης, όπως η Charpai, μια τοπική κοινή τεχνική και επομένως οικονομική.

Διαβάστε επίσης  Το σπίτι Δράκος του Βελγίου

Η βασική δομή του είναι ένα χαλύβδινο πλαίσιο επιστρωμένο με μπαμπού, ξύλο και αποξηραμένο χορτάρι, υλικά δηλαδή που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή.

Το εξωτερικό μέρος του σχολείου είναι μιας σειρά περιστρεφόμενων οθονών μπαμπού επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπάρχει στην τάξη φυσικός αερισμός.

Τέλος μια απλή επικλινής οροφή από κυματοειδή χάλυβα προστατεύει τον χώρο από τις βροχοπτώσεις.

Ελπίδα για το μέλλον

Το ΜodSkool στην Ινδία είναι μια απλή κατασκευή που μετουσιώνεται σε μια ευγενική χειρονομία χωρίς υπερβολές και περιττές σπατάλες, η οποία προορίζεται για ουσιαστική παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους μας που για διάφορους οικονομικούς, πολιτιστικούς και άλλους λόγους ή συγκυρίες δεν έχουν τις «ευκολίες» του σύγχρονου κόσμου και του δυτικού τρόπου ζωής.

Ινδία
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Interior & industrial designer με αφετηρία την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τομέα της Εσωτερικής Διακόσμησης έχω αναλάβει πλήθος έργων. Από το 2012 & έπειτα συμμετέχω σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί με δικές μου δημιουργίες . Παράλληλα έχω διδάξει σχέδιο διακόσμησης σε δημόσιο ινστιτούτο. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου ως designer, θέτω ως άμεσο στόχο τον σχεδιασμό & την δημιουργία καλαίσθητων αντικείμενων καθημερινής χρήσης, τα οποία θα ομορφαίνουν τον χώρο μας & κατά επέκταση & την ζωή μας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του