Τροχόσπιτο: Ιστορία, εξέλιξη και διακόσμηση

Το πρώτο τροχόσπιτο

Η ιστορία ξεκινάει για πολλούς το 1870 στο Outer Banks της Αμερικής. Οι κάτοικοι μετακινούσαν με άλογα τις παραθαλάσσιες αγροικίες τους, ώστε να αποφύγουν την παλίρροια. Ωστόσο, εξ’ ορισμού η λέξη «Τροχόσπιτο» περιγράφει ένα χώρο διαμονής χτισμένο σε σταθερό πλαίσιο, ή αλλιώς σασί, με ενσωματωμένες ρόδες. Συνεπώς, τα πρώτα ενδεικτικά τροχόσπιτα, γνωστά ως Conestoga Wagons, έκαναν την εμφάνισή τους το 1717 στην Αμερική και αποτέλεσαν τη βάση για τη μετέπειτα ραγδαία εξέλιξη της κατηγορίας.

Η δημιουργία των τροχόσπιτων δεν εισήγαγε απλά τους ανθρώπους σε μια νέα εποχή, αλλά εξομάλυνε ακόμα και τις ταξικές διαφορές της κοινωνίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα η χρήση του τρένου για τη μετακίνηση των ανθρώπων στις θερινές κατοικίες τους αποτελούσε αποκλειστικό πλεονέκτημα της μεσαίας και ανώτερης τάξης. Όμως, με την προσθήκη των αυτοκινήτων στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, ακόμα και η εργατική τάξη απέκτησε μια νέα καλοκαιρινή συνήθεια, η οποία γρήγορα έγινε γνωστή ως «auto-camping», δηλαδή κάμπινγκ στο αυτοκίνητο.

Σήμερα, αυτή η ενδιαφέρουσα ιστορία συνεχίζει να εκτυλίσσεται με θριαμβευτικό τρόπο. Πλέον, η δημιουργία των τροχήλατων σπιτιών έχει ως γνώμονα την άνεση και το στυλ. Η σχεδίαση τους συνδυάζει τη λειτουργικότητα και την καλαισθησία σε τέτοιο βαθμό, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν ανταλλάζουμε το σταθερό μας σπίτι με ένα τροχήλατο, ώστε να γυρίσουμε τον κόσμο. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί εύκολα να είναι αρνητική μέχρι να βρεθεί κανείς μπροστά σε ένα μοντέρνο και πλήρως λειτουργικό τροχόσπιτο, το οποίο συνοδεύεται φυσικά με τη δυνατότητα να μείνετε, κυριολεκτικά, οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή εικόνας: Tiny Eco House UK

Τροχήλατα σπίτια με φαντασία

Με απτά παραδείγματα καταλαβαίνουμε, πως η έλλειψη χώρου σε ένα τροχόσπιτο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διαμόρφωσή του. Αντιθέτως, με την άριστη διαχείριση του εκάστοτε χώρου, οι σχεδιαστές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μικρογραφίες σπιτιών, με πλήθος αποθηκευτικών χώρων, ικανά να φιλοξενήσουν μέχρι και πολυπληθείς οικογένειες. Ξεχωριστά δωμάτια σε διαφορετικούς ορόφους με εκτενείς παροχές, όπως τηλεόραση, κουζίνα ή φούρνο, διακρίνουν αυτήν την κατηγορία τροχήλατου από τα συνήθη τροχόσπιτα, που συναντάμε στα κάμπινγκ.

Διαβάστε επίσης  5 λόγοι για να σπουδάσεις αρχιτεκτονική
Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: Incredible Tiny Home
Πηγή εικόνας: Westcoast Outbuildings
Πηγή:Little Lou Tiny House

Τα έπιπλα, που εξυπηρετούν σε αυτές τις κατασκευές είναι πολυμορφικά. Συνεπώς, στα πλαίσια της εξοικονόμησης χώρου, μια ντουλάπα μπορεί να κρύβει ένα αναδιπλούμενο κρεβάτι, καθώς και ένα τραπέζι. Φυσικά, κάθε κομμάτι του σπιτιού συμφωνεί με το desing που έχουν επιλέξει οι σχεδιαστές ή οι ιδιοκτήτες. Η αίσθηση, που μπορεί να προκαλέσει το εσωτερικό ενός τροχόσπιτου είναι εξίσου σημαντική με εκείνη ενός κανονικού σπιτιού και δίνουν μεγάλη βάση σε αυτή δεδομένου ότι ένα τροχόσπιτο μπορεί να αποτελέσει τη μόνιμη κατοικία ενός αγοραστή. Υπάρχουν, λοιπόν, τροχόσπιτα που είναι μοντέρνα, minimal ή παραδοσιακά και εκπέμπουν ζεστασιά, χλιδή ή οτιδήποτε άλλο εκφράζει τον ενδιαφερόμενο.

Τροχόσπιτο χωρίς περιορισμούς

Ωστόσο, για μια ολοκληρωμένη εικόνα σπιτιού, πολλοί προσδίδουν ταυτότητα στο τροχόσπιτό τους διαμορφώνοντας και το εξωτερικό τμήμα του. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, υπάρχει δυνατότητα διακόσμησης αλλά και επέκτασης, χωρίς περιορισμούς. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες προσθέτουν εξωτερικά πλαίσια για τη διαμόρφωση βεράντας, είτε μεταμορφώνουν τους εξωτερικούς τοίχους σε τοίχους αναρρίχησης. Ακόμα, διακοσμούν την οροφή αλλά και τα παράθυρα ανάλογα με την αισθητική τους. Οι δυνατότητες της εξωτερικής διακόσμησης είναι αμέτρητες. Ένα πράγμα που συναντάμε στα περισσότερα τροχόσπιτα είναι τα φωτοβολταϊκά για μερική ενεργειακή αυτονομία στα πλαίσια της πράσινης ενέργειας.

Πηγή εικόνας: Tiny Heirloom

Ωστόσο, όποιο τρόπο διαβίωσης και αν ακολουθείτε, το σημαντικότερο κομμάτι είναι το ταξίδι. Υπάρχει πια η δυνατότητα να διατηρούμε την άνεση του σπιτιού μας σε καινοτόμα τροχόσπιτα, ενώ παράλληλα ταξιδεύουμε. Με άλλα λόγια μπορούμε να πάρουμε το μικρό μας σπίτι και να φύγουμε. Υποθέτω, λοιπόν, πως κάποιος το 1717 είπε τη φράση “Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο” και την έκανε πράξη. Έτσι, δημιούργησε για όλους εμάς έναν εύκολο τρόπο να γυρίσουμε τον κόσμο. Το αν θα αξιοποιήσετε εσείς αυτό τον τρόπο είναι στο χέρι σας, εγώ απλά λέω!

Διαβάστε επίσης  Τα διασημότερα Serpentine Gallery του Λονδίνου
Πηγή εικόνας: Paradise Tiny Homes
Πηγή εικόνας: Paradise Tiny Homes

Πηγές Άρθρου:

Jasta, H., 2022. 50 Best Tiny Houses on Wheels That are Downright Inspiring. Homecrux. Ανακτήθηκε από https://www.homecrux.com/40-most-inspiring-tiny-houses-onwheels/93990/ (τελευταία πρόσβαση 11.06.2022)

The History Of Mobile Homes Is Fascinating -Mobile Home Living, 2011. Updated on April 28, 2019 Ανακτήθηκε από https://mobilehomeliving.org/the-history-of-mobile-homes/(τελευταία πρόσβαση 11.06.2022)

Γράφοντας διαβάζεις και διαβάζοντας μαθαίνεις. Ας μάθουμε, λοιπόν, όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη