Για ποιούς λόγους θα ήθελα να ταξιδέψω στην Κίνα. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

21 Ιουνίου 2018

Ταξίδι στην Κίνα

[punica-dropcap]Τ[/punica-dropcap]α ταξίδια είναι ένα όνειρο ζωής που θα ήθελα πάρα πολύ κάποια στιγμή να υλοποιηθεί. Θα ήθελα να επισκεφτώ πολλές χώρες, διότι θεωρώ πως τα ταξίδια διευρύνουν τον πνευματικό κόσμο ενός ανθρώπου, αυξάνουν τις γνώσεις του και καλλιεργούν μέσα του το σεβασμό για τη διαφορετικότητα. Μέσα από την επαφή με καινούργιους ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας, μαθαίνεις να σέβεσαι περισσότερο το διαφορετικό και να μην το φοβάσαι, καλλιεργείς την ικανότητα να ενσωματώνεις μέσα σου στοιχεία που αξίζουν και να απορρίπτεις άλλα που θεωρείς πως δεν τιμούν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Μία από τις χώρες που έχω όνειρο ζωής να επισκεφτώ είναι η Κίνα. Μία χώρα με μία ιστορία αιώνων, με έναν πολιτισμό που επηρέασε σημαντικά την ανθρωπότητα και με μία γλώσσα η οποία ανήκει στις πέντε περισσότερο ομιλούμενες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στις δυσκολότερες ως προς την ανάγνωση και τη γραφή. Η Κίνα, αυτή η μακρινή και αχανής χώρα, κρύβει μέσα της πολλούς θησαυρούς, μνημεία που θεωρούνται διαχρονικά και ιστορικά, με ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν την πολιτική καταπίεση που έχουν δεχτεί και να δημιουργήσουν ελεύθερα και απερίσπαστα.

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες στις οποίες ανήκει η προέλευση των πιο δημοφιλών πολεμικών τεχνών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι περίφημες αυτές τέχνες μάχης – Kung Fu, Tai Chi, Wing Chun, όπως και διάφορες άλλες – καλλιεργήθηκαν από τους διάφορους μοναχούς που έμεναν στα μοναστήρια, ως ένας τρόπος με τον οποίο προστάτευαν τον εαυτό τους από τις επιθέσεις διάφορων ληστών που συνήθιζαν να κάνουν επιδρομές για να κλέψουν διάφορες προμήθειες και πολύτιμα αντικείμενα του ναού. Οι τέχνες αυτές προσπαθούσαν να αντιγράψουν διάφορες στάσεις ζώων γι’ αυτό και πολλές τεχνικές τους φέρουν την ονομασία κάποιου εντόμου ή ζώου. Μαζί με την Ιαπωνία και την Κορέα, η Κίνα αποτελεί μία από τις βασικές χώρες προέλευσης αυτών των τεχνών που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς στη Δύση εξαιτίας της αυτοάμυνας και του στέρεου πνευματικού τους υπόβαθρου.

Διαβάστε επίσης  Η ιστορία των θρησκειών 2: Βουδισμός

Η Κίνα διαφοροποιείται σε πολλά βασικά στοιχεία από το δικό μας δυτικό πολιτισμό – θρησκεία, κουλτούρα, διατροφή. Η γνωριμία με μία χώρα τόσο μακρινή και το άνοιγμα στη διαφορετικότητα μας μαθαίνουν να μην είμαστε εχθρικοί με κάτι που δε γνωρίζουμε, επειδή τελικά ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε μας κάνει τόσο εχθρικούς απέναντί του. Ο Βουδισμός είναι μία θρησκεία που διαφοροποιείται από τις Αβρααμικές – Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλαμισμός – αλλά ερευνά εξίσου με φιλοσοφικό και διερευνητικό τρόπο τη φύση του ανθρώπου αλλά και το πώς εκείνος μπορεί να αφομοιώσει μέσα του καλύτερα την αρετή.

Η Κίνα, σίγουρα για όσους την έχουν ήδη επισκεφτεί αλλά και για όσους θα την επισκεφτούν, θα είναι μία αξέχαστη εμπειρία, μία επαφή με μία από τις πιο μεγάλες και μαγευτικές χώρες του κόσμου.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας: ποιες χώρες διαθέτουν;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους

Barbie: η εξέλιξη της στα χρόνια στο Design Museum του Λονδίνου

Barbie: Η εξέλιξη της στα χρόνια. Το Design Museum του