Εργαζόμενοι με αναπηρία εν μέσω Κορωνοϊού

Πηγή Εικόνας: GRTimes

Επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε η ΕΣΑμεΑ παρατηρώντας πως δεν υπάρχει καμία διάταξη προστασίας για εργαζομένους με κάποια αναπηρία ή κάποια χρόνια πάθηση. Αυτό το γεγονός επί του πρακτέου σημαίνει πως καρκινοπαθείς, άτομα με ανασοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ κλπ. πρέπει να βρίσκονται κανονικά στις δουλειές τους σε νοσοκομεία, αεροδρόμια ή σε οποιοδήποτε άλλο πόστο.

Εργαζόμενοι με αναπηρία καταγγέλλουν…

Οι επιστολές που έχει στείλει η ΕΣΑμεΑ στα αρμόδια Υπουργεία για τη προστασία των εργαζομένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τον κορονοϊό δεν έχουν ληφθεί υπόψιν συνολικά γεγονός που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στο χώρο της αναπηρίας. Η ΕΣΑμεΑ καταθέτει εκ νέου προτάσεις και ζητά να παρθούν μέτρα για τη φροντίδα των ατόμων αυτών όπως και εκείνων που τους φροντίζουν. Συγκεκριμένα ζητά:

  • Προστασία όλων των εργαζομένων με αναπηρία ή κάποια χρόνια πάθηση οι οποίοι εργάζονται σε πρώτη γραμμή, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο ή ακόμη και την αποχή από την εργασία τους και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους.
  • Στο άρθρο 4 παρ. 3 δ) της Π.Ν.Π. σημειώνεται πως για να κάνει χρήση της ειδικής άδειας σκοπού ο γονέας, πρέπει ο άλλος γονέας που δεν εργάζεται να είναι άτομο με αναπηρία και να παίρνει κάπου είδους επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. Δεδομένου πως η πλειάδα των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση δεν λαμβάνουν κάποιο επίδομα θα ήταν καλό να απαλειφθεί αυτός ο περιορισμός.
  • Άδεια ειδικού σκοπού θα πρέπει να έχουν και οι εργαζόμενοι που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Στο άρθρο 5 παρ.1, η άδεια ειδικού σκοπού στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση θα πρέπει να χορηγείται ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας και το είδος δομής που είναι ενταγμένο το τέκνο των δημοσίων υπαλλήλων και θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα ειδική πρόβλεψη.
  • Όπως σωστά αναφέρει και η διάταξη του άρθρου 17 της Π.Ν.Π. αναφορικά με τη δυνατότητα παράτασης του επικουρικού προσωπικού στους εποπτευόμενους φορείς από το Υπουργείο Υγείας, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων υγείας, είναι απαραίτητο να ισχύσει το ίδιο και για τις δομές κλειστής περίθαλψης που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Οι τρίμηνες συνταγές των χρονίως πασχόντων να μπορούν να εκτελεστούν όλες μαζί μια φορά στα φαρμακεία με σκοπό να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ατόμων αυτών.
Διαβάστε επίσης  Διορισμοί γονιών παιδιών με αναπηρία κοντά στη μόνιμη κατοικία

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το άλλο κορίτσι

Το άλλο κορίτσι: Ένα μυθιστόρημα γροθιά για τη γυναικεία κακοποίηση

Το άλλο κορίτσι της Ελένης Βαρδάκη κυκλοφορεί από τον Μάϊο
The Red Queen Kills Seven Times

«The Red Queen Kills Seven Times»: Όταν ο γοτθικός τρόμος συνάντησε το giallo

Το «Red Queen Kills Seven Times» εισάγει ένα σκηνικό από