Κώδικας Braille: ψηλαφίζοντας τις λέξεις

Κώδικας Braille
Πηγή εικόνες: in2life.gr

Για σένα μπορεί να είναι απλώς κουκκίδες , μα για κάποιον άλλον είναι γράμματα, λέξεις, φράσεις. Είναι βιβλία, είναι ο τρόπος του να εκφράζεται γραπτώς, είναι μια γέφυρα στην γνώση, είναι ο,τι μπορεί να διαβάσει μετατρέποντας την όραση σε αφή , είναι ο τρόπος του να μπορεί να συμμετέχει στην ζωή ανεξάρτητα. Είναι ο κώδικας Braille.

Τι είναι o κώδικας Braille?

Ο κώδικας Braille (⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎  ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎  ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛)  είναι το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Κάθε σύμβολο σχηματίζεται μέσα σε ένα κελί Braille το οποίο αποτελείται από έξι κουκκίδες οργανωμένες ανά τρεις, σε δυο κάθετες παραλλήλους. Υπάρχουν 63 διαφορετικοί συνδυασμοί κουκκίδων και καθένας από αυτούς αντιπροσωπεύει ένα γράμμα, έναν αριθμό, ένα σημείο στίξης, ένα κομμάτι μιας λέξης ή και μια ολόκληρη λέξη.

Πώς εφευρέθηκε ο κώδικας Braille?

Ο πρώτος κώδικας Braille αναπτύχθηκε για την γαλλική γλώσσα από τον νεαρό τότε Louis Braille το 1824 και αποτέλεσε εξέλιξη του κώδικα  “Ecriture Nocturne” (νυχτερινή γραφή). Αυτή εφευρέθηκε από τον λοχαγό του γαλλικού στρατού Charles Barbier και σκοπός της ήταν η ανάγνωση μηνυμάτων από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κατά την διάρκεια της νύχτας χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό. Οι πρώτες προσπάθειες για μια ελληνική έκδοση του κώδικα Braille έγιναν το 1882 στην Κέρκυρα από τον ιατρό Αντώνιο Παλατιανό. Η επίσημη καθιέρωση του επιτεύχθηκε το 1948.

Κώδικας Braille
Πηγή: timesnews.gr

 

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία…

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization – WHO), υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι τυφλοί δεν γνωρίζουν την χρήση του Κώδικα Braille. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων με τύφλωση που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον Κώδικα μειώνεται συνεχώς. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης χρήσης των λογισμικών αναγνώρισης φωνής, ηχητικών βιβλίων κ.α. για να διαβάσουν και να γράψουν.

Διαβάστε επίσης  Εμένα μου αξίζει. Σε αυτόν, όμως;
Advertising

Advertisements
Ad 14

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δύο «επίσημες» εκδοχές του Κώδικα, των οποίων η εκμάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορα κέντρα, ένα από αυτά, ο φάρος τυφλών Ελλάδος. Η πρώτη από αυτές είναι γνωστή ως «Κώδικας Braille της ελληνικής γλώσσας» και χρησιμοποιείται στην καθημερινή επικοινωνία, ενώ η δεύτερη, γνωστή ως «Διεθνής Κώδικας Braille της ελληνικής γλώσσας» χρησιμοποιείται στην αναπαράσταση των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου στις ξένες γλώσσες και στα μαθηματικά. Ο αντίστοιχος Κώδικας Braille για τα μαθηματικά ονομάζεται Κώδικας Nemeth. Εφευρέθηκε το 1946 από τον Abraham Nemeth και αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων Braille που βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης στην ανάγνωση και γραφή των μαθηματικών.

Αν ο καθένας μας πάρει λίγο χρόνο να σκεφτεί πόσα πράγματα διαβάζει ή γράφει καθημερινά χρησιμοποιώντας τα σπουδαία εργαλεία της γλώσσας και της όρασης θα κατανοήσει πόσα θα στερηθεί αν ζει με την απώλεια τους. Έτσι, μπορείς κι εσύ να κατανοήσεις την τεράστια σημασία αυτού του κώδικα. Γιατί ο κώδικας Braille δεν μεταφράζει μόνο γράμματα και λέξεις στην «γλώσσα των τυφλών». Μεταφράζει και την γνώση, την ανάγκη για γραφή και ανάγνωση,την επιθυμία για ανεξαρτησία από τρίτους. Ακούμπα λοιπόν κι εσύ τα χέρια στο χαρτί και νιώσε αληθινά τις λέξεις…

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!