Πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με προβλήματα όρασης με ηχητικό σύστημα

Πηγή εικόνας: econoesis.gr

Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και οι αναμνήσεις του θα μας συντροφεύουν μέχρι να έρθει το επόμενο ώστε να ευχαριστηθούμε ξανά τις καλοκαιρινές μας συνήθειες, όπως το κολύμπι στις παραλίες. Για τους περισσότερους από εμάς η πρόσβαση στη θάλασσα είναι κάτι απλό και αυτονόητο. Πόσοι από εμάς, όμως, έχουν σκεφτεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πιο συγκεκριμένα πώς θα μπορούσαν τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπουν στη θάλασσα;

Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι όχι μόνο το έχουν σκεφτεί αλλά έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε πράξεις και πλέον κανένας άνθρωπος δεν θα είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης πήρε την απόφαση να τοποθετήσει ειδικό ηχητικό σύστημα στην παραλία της Αγ. Παρασκευής προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης εκφράζει την ευγνωμοσύνη της με την ακόλουθη επιστολή:

Στην Ελλάδα συνήθως η λέξη αναπηρία συνδέεται με το αναπηρικό αμαξίδιο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό!

Advertisements
Ad 14

Τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης στερούνται την πρόσβαση στις παραλίες, το δικαίωμα για άσκηση, διασκέδαση καθώς και την κάλυψη της ανθρώπινης ανάγκης να αθλούνται και να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Για τους τυφλούς, είναι αδύνατο να προσανατολιστούν στο χώρο μιας παραλίας και μέσα στην θάλασσα. Πώς μπορούν να ξέρουν πως να κινηθούν στην παραλία ή πώς θα γνωρίζουν πώς θα βγουν από το νερό; Πώς μπορούν να βρουν πού έχουν αφήσει τα πράγματά τους εάν δεν έχουν κάποιον συνοδό;

Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στα άτομα με πρόβλημα όρασης να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα φέτος το καλοκαίρι με την τοποθέτηση ειδικού ηχητικού συστήματος Η πρωτοβουλία αυτή δίνει την δυνατότητα και τη χαρά στα άτομα με αναπηρία όρασης να κολυμπήσουν με πλήρη αυτονομία.

Η Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης εκφράζει την βαθύτατη ευγνωμοσύνη της για την πρωτοβουλία αυτή η οποία αναδεικνύει την ευαισθησία του Δήμου προς τα άτομα με αναπηρία όρασης.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος  Ο Γεν.Γραμματέας
Μποζ Ερσίν    Κουδουμάκης Σταύρος

 

Διαβάστε επίσης  Ίδρυση MindMap School, πολυχώρου εκπαίδευσης

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης έκανε την αρχή και του αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γιατί βοήθησε έμπρακτα συνανθρώπους μας, που έχουν προβλήματα όρασης, να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό αφού κάθε παραλία θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να διαθέτει κάποιο ηχητικό σύστημα ή κάτι παρόμοιο που θα διευκολύνει τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουμε τις «μικρές χαρές» της καθημερινότητάς μας, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του καθενός.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

(2020) Αλεξανδρούπολη: Ειδικό ηχητικό σύστημα θα επιτρέπει την πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με προβλήματα όρασης. Ανακτήθηκε από www.paratiritis-news.gr/ (Τελευταία πρόσβαση 22/8/2020)

(2020) Αλεξανδρούπολη: Ηχητικό σύστημα για πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με προβλήματα όρασης. Ανακτήθηκε από www.kralnews.gr (Τελευταία πρόσβαση 20/8/2020)

(2020) Υποδομές για ΑμεΑ σε παραλίες της Αλεξανδρούπολης. Ανακτήθηκε από www.gnomionline.gr (Τελευταία πρόσβαση 6/6/2020)

Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αγαπώ τα παιδιά, τα ταξίδια και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,