Τραυλισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση

Πηγή εικόνας: Τραυλισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Τραυλισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον τραυλισμό και θα παρουσιάσει τις αιτίες και την αντιμετώπισή του.

Τί είναι ο τραυλισμός;

Ο τραυλισμός, ή αλλιώς το γνωστό σε πολλούς από εμάς κεκέδισμα, είναι μία διαταραχή του λόγου (της παραγωγής) που εκδηλώνεται με ασυντόνιστες κινήσεις του μυϊκού συστήματος της αναπνοής. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται, πιο συχνά, από επαναλήψεις ή επιμηκύνσεις λεκτικών ήχων, συλλαβών ή λέξεων και από διακοπές στη φυσιολογική ροή της ομιλίας, γνωστές και ως μπλοκαρίσματα. Το άτομο που αντιμετωπίζει τη διαταραχή ξέρει επακριβώς τι θέλει να πει, αλλά αντιμετωπίζει μία δυσκολία στο να παράγει φυσιολογική ροή λόγου. Αρκετά συχνά παρατηρούμε στα άτομα αυτά ότι η δυσκολία αυτή συνοδεύεται και από μία κινητική πράξη, παραδείγματος χάριν το τρέμουλο των χειλιών ή το πετάρισμα των βλεφάρων, πράξη που υποδηλώνει ότι το άτομο πασχίζει να εκφράσει αυτό που επιθυμεί.

Ο τραυλισμός συχνά αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επικοινωνία και φαίνεται να επιδρά αρνητικά σε διάφορους τομείς της ζωής του ατόμου, όπως στις διαπροσωπικές σχέσεις, στις κοινωνικές επαφές και στον εργασιακό χώρο. Όλα αυτά να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση και στην αυτοπεποίθηση του ατόμου με τραυλισμό.

Τα είδη του τραυλισμού

Υπάρχουν τρία βασικά είδη τραυλισμού:

Advertising

Advertisements
Ad 14

  1. Αναπτυξιακός τραυλισμός: Παρατηρείται κυρίως στην παιδική ηλικία (από 2 έως 5 έτη) και σχετίζεται με την καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού σε σχέση με την χρονολογική του ηλικία και την ωρίμανση της σκέψης. Έρευνες αναφέρουν ότι ο αναπτυξιακός τραυλισμός πιθανόν να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, σε έρευνα του National Institute of Deafness and Other Communication Disorders του 2010, εντοπίστηκαν τέσσερα διαφορετικά γονίδια, μεταλλάξεις των οποίων φαίνεται να σχετίζονται με τον τραυλισμό.
Διαβάστε επίσης  Γνωρίζοντας την ιπποθεραπεία

  1. Νευρογενής τραυλισμός: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαταραχή προκύπτει έπειτα από τραύμα του εγκεφάλου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον συντονισμό διαφορετικών κέντρων του εγκεφάλου, των νεύρων και των μυών, που έχουν σχέση με την παραγωγή της ομιλίας.

  1. Ψυχογενής τραυλισμός: Η τελευταία κατηγορία η οποία φαίνεται να είναι και η πιο σπάνια, μπορεί να προκύψει συνήθως έπειτα από ψυχικό τραύμα. Κάποτε θεωρούνταν ότι ο τραυλισμός είναι καθαρά ψυχογενής, όμως στη σύγχρονη εποχή, η άποψη αυτή δεν υποστηρίζεται από τα ερευνητικά ευρήματα.

 

Τα αίτια του τραυλισμού

Παρόλο που ο τραυλισμός έχει γίνει γνωστός εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παρόλο που έχουν γίνει πολλές έρευνες για αυτή τη διαταραχή, δεν έχει καταστεί δυνατό να δοθεί μία συγκεκριμένη και σαφής αιτιολογία. Οι παράγοντες που επιδρούν, όπως είδαμε και παραπάνω στα είδη του τραυλισμού, είναι πολλαπλοί. Μπορεί να σχετίζεται με οργανικούς παράγοντες (όπως η κληρονομικότητα), γλωσσικούς, περιβαλλοντικούς ή ψυχολογικούς.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα αίτια που ενεργοποιούν τον τραυλισμό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από τα αίτια που τον συντηρούν ή και πολλές φορές τον επιδεινώνουν.

Υπάρχει θεραπεία για τον τραυλισμό;

Ακριβώς επειδή ο τραυλισμός, με βάση τα παραπάνω, είναι μία πολυσύνθετη διαταραχή φαίνεται ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία που να μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις που με αποτελεσματικότητα μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα, να βελτιώσουν σημαντικά τη ροή του λόγου και το συνολικότερο επικοινωνιακό αποτέλεσμα του προφορικού λόγου. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται και η ψυχική υγεία του ατόμου με τραυλισμό.

Advertising

Καθώς κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, θα πρέπει η θεραπευτική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη τους επικοινωνιακούς στόχους του κάθε ατόμου. Η έγκαιρη και ενδελεχής αξιολόγηση και παρέμβαση είναι τα πρώτα σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Διαβάστε επίσης  Παντοκαφενές: Το διαφορετικό καφέ στο Φάληρο περνά δύσκολες ώρες

Βιβλιογραφία

Τραυλισμός: Τι είναι, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση. (Δεκέμβριος 2022). ΚΕ.ΨΥ.Π.Ε. Ανακτήθηκε 27 Μαίου 2025 από https://kepsype.gr/news/traulismos-ti-inai-simptomata-antimetopisi

 

Stuttering. (Μάρτιος 2017). National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Ανακτήθηκε 27 Μαΐου 2025 από https://www.nidcd.nih.gov/health/stuttering#:~:text=Developmental%20stuttering%20occurs%20in%20young,meet%20the%20child’s%20verbal%20demands.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο νομό Χανίων στην όμορφη Κρήτη. Σπούδασα Κοινωνική Λειτουργός στο ΤΕΙ του Ηρακλείου Κρήτης και έπειτα ολοκλήρωσα ένα μεταπτυχιακό με θέμα την Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Από το Σεπτέμβριο του 2024 εργάζομαι σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία. Αγαπώ το διάβασμα, τη μουσική, τη γυμναστική και τα ταξίδια. Η απόφαση μου να ασχοληθώ με την αρθρογραφία ήταν για να βάλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες στον κόσμο που αγαπά να διαβάζει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πολυγλωσσία και εκτελεστικές λειτουργίες στη ΔΑΦ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πολυγλωσσία και εκτελεστικές λειτουργίες στη

Χάσμα στα μαθηματικά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Χάσμα στα μαθηματικά μεταξύ αγοριών