Ευρωζώνη: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2017

Η ανεργία στην Ευρωζώνη έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 σαν συνέπεια μιας αναπάντεχα καλής οικονομικής χρόνιας το 2017. Σε αντίθεση με όσα ακούμε στην Ελλάδα για την Ευρωζώνη, η οικονομική ανάπτυξη και με ότι αυτή συνεπάγεται, δημιουργεί περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Eurostat η ανεργία στην Ευρωζώνη έπεσε στο 8,7% τον Νοέμβριο, σε σχέση με το 8,8% του 2009 όταν δηλαδή η κρίση από την Αμερική έφτασε στην Ευρωζώνη. Η πτώση της ανεργίας σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του 2017 ξεπεράστηκαν οι στόχοι που είχαν θέσει οι αρμόδιοι στην αρχή της χρονιάς καθώς η ανεργία έπεσε κατά 1,1%.

Μείωση της ανεργίας στην Ιταλία

Βασική πρωταγωνίστρια στη μείωση της ανεργίας υπήρξε η Ιταλία της oποίας η ανεργία μειώθηκε στο 11% για πρώτη φορά μετά το 2012, ενώ η ανεργία στους νέους έπεσε στο 32,7% σημειώνοντας νέα χαμηλά ρεκόρ στην περίοδο της κρίσης. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η αντιπολίτευση, το κίνημα των πέντε αστέρων, χάνει έδαφος στη μάχη για τις εκλογές που θα γίνουν στις 4 Μαρτίου του 2018. Σίγουρα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως Γερμανία και Μάλτα, η ανεργία της Ιταλίας κάθε άλλο παρά φυσιολογική φαίνεται, καθώς οι άλλες δυο χώρες έχουν ανεργία κοντά στο 3,6%. Σαφώς αυτή η διαφορά της Ιταλίας σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες ερμηνεύεται από το γεγονός ότι η Ιταλία δεν γλίτωσε από την οικονομική κρίση, καθώς η ισχυρή εξαγωγική της οικονομία επλήχθη από τη μειωμένη ζήτηση των προϊόντων. Επιπλέον το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια και τον επικείμενο ερχομό του «κινήματος των Πέντε Αστέρων» αποθάρρυνε επενδύσεις, κάτι που μεταφράστηκε σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στην καρδιά του ρομαντισμού (μέρος 2ο)
Η ανεργία των νέων στην Ιταλία έπεσε κατά 1,3% το 2017

Η Γερμανική οικονομική μηχανή

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά είχε και αυτή αναπάντεχα καλά νέα, καθώς είδε την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 3,4% τον περασμένο Νοέμβριο. Η αναπάντεχη αυτή αύξηση είναι η μεγαλύτερη από το 2009 και σε σχέση με το 1,8% της πρόβλεψης στην αρχή της χρονιάς. Σε λίγες μέρες η Γερμανία θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017 καθώς και το πόσο μεγάλωσε ο ιδιωτικός τομέας. Οι προβλέψεις μιλάνε για μια αύξηση της τάξεως του 2,4% το 2017, κάτι που ενδεχομένως να ανατραπεί και η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν συμβεί αυτό, τότε η Ευρωζώνη με βασικό άρμα της, την Γερμανία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα νέα για ανάκαμψη ισχυρών οικονομιών του Νότου (Ιταλίας), θα στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στους επενδυτές.

Advertisements
Ad 14

Business Confidence στην Ευρωζώνη

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η Ευρωζώνη δείχνει να ανακάμπτει δυναμικά και να αφήνει πίσω της τα σκοτεινά χρόνια της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα μεγαλώσει κατά 2,4%. Όλα αυτά έρχονται να ενισχύσουν τον δείκτη του business confidence, που δείχνει ουσιαστικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά ο δείκτης αυτός είναι στα υψηλότερα σημεία από την ίδρυση της Νομισματική Ένωσης.

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Του αρέσει ο εθελοντισμός και ως εκ τούτου συμμετέχει σε αρκετές ομάδες. Στον ελέυθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και να βλέπει videos στο YouTube. Τα ενδιαφέροντα του, ξεκινούν από τα οικονομικά και φτάνουν μέχρι την αστροφυσική και την επιστημονική φαντασία. Είναι ο τύπος με τον οποίον μπορείς να συζητήσεις για τα πάντα, εκτός από τις τέχνες και το θέατρο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της