Δεν σου αρέσει η δουλειά που κάνεις; Φύγε όσο είναι νωρίς.

25 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν σου αρέσει η δουλειά

Τι συμβαίνει όταν χάνεις το ενδιαφέρον σου για το επάγγελμα που κάποτε αγαπούσες; Μετά από χρόνια ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη εργασία φτάνεις σε ένα σημείο κορεσμού με αποτέλεσμα να μη βρίσκεις κανένα ενδιαφέρον στην δουλειά σου. Αρχίζεις να κάνεις μια καταναγκαστική εργασία χωρίς ενθουσιασμό, πάθος αλλά και κίνητρο να συνεχίσεις. Τι να κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Σταμάτα την δουλειά σου και βρες κάτι εναλλακτικό και κυρίως περισσότερο ενδιαφέρον. Με το παραπάνω δεν εννοώ απαραίτητα να παραιτηθείς αμέσως, αλλά να δραπετεύσεις για λίγο από την μονοτονία που σε περιβάλει, να σκεφτείς και να αποφασίσεις τι σε ενθουσιάζει, τι σε εξιτάρει και ποια είναι αυτή η δουλειά που θα φέρει πίσω τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια που ένιωθες καθώς εργαζόσουν.

Στην χειρότερη, άλλαξε εντελώς επαγγελματικό προφίλ. Δεν είναι απαραίτητο να παραιτηθείς από την παρούσα δουλειά σου αλλά παράλληλα μπορείς να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας σε ένα νέο τομέα της επιλογής σου και σταδιακά να το εξελίξεις στην κύρια εργασία σου και την κύρια πηγή εσόδων σου δίνοντας σου την ευκαιρία να παραιτηθείς από την μονότονη δουλειά που έκανες αλλά κυρίως να βρεις τον χαμένο σου ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνεις.

Αλλά ας εστιάσουμε λίγο στους λόγους που σε κάνουν να βαριέσαι στη παρούσα θέση εργασίας σου:

Advertising

Advertisements
Ad 14

– πιθανότατα να έχεις επιτύχει όλους του στόχους που συνδέονται με τη δουλειά σου και να μη βρίσκεις τίποτα το ενδιαφέρον ή κάτι που να σε ενθαρρύνει επιτύχεις περισσότερα.

– η φιλοσοφία και οι στόχοι της εταιρίας σου να έχουν αλλάξει και να μην συμπίπτουν με τους δικούς σου.

– τείνεις να βαριέσαι κάνοντας καθημερινά τα ίδια πράγματα και το περιεχόμενο της δουλειά σου σε κάνει να χάνεις όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον σου γι’ αυτήν

– έχεις χάσει την ισορροπία μεταξύ της ζωή σου και της δουλειάς σου. Νιώθεις ότι η εργασία που κάνεις απαιτεί υπερβολικό χρόνο κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το χρόνο που αφιερώνεις για την δικιά σου ζωή και τις υπόλοιπες έξω-επαγγελματικές ασχολίες σου.

Advertising

Μόλις αρχίσεις να ανησυχείς για το μέλλον σου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να σκεφτείς ένα διαφορετικό τρόπο δράσης. Με το που νιώσεις ότι έχεις φτάσει σε ένα επαγγελματικό αδιέξοδο άλλαξε πορεία στην καριέρα σου. Προσπάθησε να σκεφτείς τους λόγους που νιώθεις έτσι όσο αφορά την επαγγελματική σου πορεία, αναλογίσου τι στόχους είχες τι ζητούσες εσύ από την εργασία σου τι έλαβες τελικά και κατά πόσο είσαι ικανοποιημένος με την επαγγελματική σου πορεία για αρχή αλλά και για την πορεία της ζωής σου εν συνεχεία.

Διαβάστε επίσης  Βρες την δουλειά των ονείρων σου

Αλλά μην εστιάσεις στο να υπεραναλύεις όσα έχεις περάσει κι όσα δεν κατάφερες ή δεν σε ικανοποιούν. Εστίασε σε ορισμένα ουσιαστικά σημεία που θα σε βοηθήσου όχι μόνο να δεις που είσαι αλλά και να καθορίσεις την πορεία σου από εδώ και πέρα. Ορισμένα σημεία που αξίζει να εστιάσεις είναι τα παρακάτω:

Δεν σου αρέσει η δουλειά

1. Να πάρω μια άδεια από την δουλειά μου ή ένα 3ήμερο διάλειμμα.

Το να σταματήσεις να εργάζεσαι τόσο έντονα μέρα με τη μέρα είναι ένα πρώτο βήμα. Μπορείς να πάρεις μια ολιγοήμερη άδεια, έτσι θα χεις την ευκαιρία να σκεφτείς περισσότερο για την προσωπική σου ζωή και να αδειάσεις το μυαλό σου από περιττές σκέψεις που σου προκαλεί το εργασιακό σου περιβάλλον. Προσωπικά θα σου πρότεινα να πας ένα ταξίδι 2-3 ημερών σε ένα μέρος που θα είσαι μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας, μόνος σου. Έτσι θα χεις την ευκαιρία να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και να σκεφτείς πιο καθαρά.

2. Να κάνω μια ψυχική ενδοσκόπηση με τον αυτό μου.

Ρώτα τον εαυτό σου τι πήγε στραβά τελικά; Σκέψου τους λόγους που σε οδήγησαν σε μια επαγγελματική αγανάκτηση. Ανέλυσε το με σκοπό να καταλήξεις σε νέες εναλλακτικές και ένα νέο εναλλακτικό πλάνο δράσης.

Advertising

3. Να προσπαθήσω να διορθώσω προσωρινά κάποια προβλήματα μου και να δω τι αλλαγές θα έχει αυτό.

Μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες εναλλακτικές λύσεις σε προσωρινό επίπεδο και να δεις τα αποτελέσματα αυτού, π.χ. ξεκίνα να ασχολείσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας με κάτι που σου αρέσει, ξεκίνα να συνεργάζεσαι με μια συμβουλευτική επιχείρηση ή δούλεψε εσύ σαν ένας πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών, κάνε μαθήματα σε άλλους βάσει των επαγγελματικών σου προσόντων και ικανοτήτων, ή αλλιώς δοκίμασε μια part time εργασία. Αυτό θα σε κάνει να αποφασίσεις αν τελικά αξίζει και πρέπει να σταματήσεις την παρούσα δουλειά που κάνεις. Πολλές φορές η μονοτονία είναι αυτή που κάνει τα πράγματα βαρετά και μια αλλαγή είναι η μόνη που μπορεί να επαναφέρει τον ενθουσιασμό σου και την ορθή σου κρίση.

Διαβάστε επίσης  10 Πράγματα που πρέπει να κάνεις ως φοιτητής που θα απογειώσουν την μελλοντική σου καριέρα

Δεν σου αρέσει η δουλειά

4. Ρώτα τον εαυτό σου αν θέλει να μάθει κάτι νέο ή να προσαρμοστεί σε κάτι υπάρχον.

Εσύ και μόνο εσύ θα αποφασίσεις αν θες να μάθεις κάτι νέο ή να κάνεις κάτι διαφορετικό με τα ήδη διαθέσιμα προσόντα σου. Αν καταφέρεις να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που θες να κάνεις και επιδιώκεις τότε θα σου είναι ευκολότερο να βρεις τον τρόπο και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις για να επιτύχεις τους στόχους σου.

5. Μπορώ να κάνω περισσότερα από ένα πράγμα ταυτόχρονα.

Αυτό θα βοηθήσει αν αποκτήσεις περισσότερο ενθουσιασμό και ευελιξία στην καριέρα σου, ενώ παράλληλα θα σε διατηρεί σταθερό οικονομικά. Και σε πιο γενικό επίπεδο, αυτό θα είναι που θα σε κάνει να αποφασίσεις αν θέλεις μια ριζική αλλαγή στη ζωή σου.

Advertising

Μέχρι την επόμενη φορά… “think outside the box and inside your soul!”

Δεν σου αρέσει η δουλειά

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γλωσσική ανάπτυξη: Η θετική επίδραση της μεγαλύτερης αδελφής

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο εστιάζει στη θετική επίδραση

Αναπτυξιακά ορόσημα και δείκτης νοημοσύνης

Το παρόν άρθρο Μπορεί ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών προσχολικής