Γυναικεία μόδα: η εξέλιξη της στον 20ο αιώνα

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

«Οι τάσεις στη μόδα έρχονται και φεύγουν». Μία φράση που συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τον αιώνα που πέρασε.Ένα αξεσουάρ που θεωρούνταν ακαταμάχητο στη δεκαετία του ‘50 ίσως να φαινόταν παλιομοδίτικο στη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, κάθε δεκαετία κρατούσε ως “ενθύμιο” στοιχεία περασμένων δεκαετιών, τα οποία εκσυγχρονίζονταν για ένα πιο μοντέρνο στιλιστικό αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας τον δυτικό τρόπο ένδυσης των γυναικών κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, συμπεραίνουμε ότι η αρχή του αιώνα ήταν πολύ διαφορετική από το τέλος του σε κάθε επίπεδο. Και αυτό γιατί ένα φόρεμα, ένα παντελόνι ή ένα καπέλο κρύβει, στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο, ολόκληρη τη κοινωνία της δεκαετίας που αυτό φοριέται.

Η μόδα της δεκαετίας του 1910

 

μόδα
πηγή εικόνας: pinterest

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 η μόδα χαρακτηρίζονταν από στοιχεία της προηγούμενης ακόμα δεκαετίας, ενώ δειλά-δειλά είχαν ξεκινήσει να εισάγονται νέα στοιχεία που απλοποιούσαν το στυλ. Οι κορσέδες της προηγούμενης δεκαετίας είχαν αρχίσει να εγκαταλείπονται και στη θέση τους να έρχονται πιο χαλαρά υφάσματα από τη μέση και κάτω, ενώ στο κομμάτι από τη μέση και πάνω εξακολουθούσε να δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση. Ωστόσο, οι ραγδαίες αλλαγές που θα έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα της δεκαετίας, άργησαν να έρθουν λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φαρδιές και μακριές φούστες, στολές και παντελόνια έγιναν ευρέως γνωστές κατά τη διάρκεια του πολέμου.Τα ρούχα αυτά έγιναν τα πιο πολυφορεμένα της δεκαετίας καθώς ήταν απλά και πρακτικά εξυπηρετώντας τις ανάγκες της εποχής.

Η δεύτερη δεκαετία του αιώνα

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

Μέχρι το 1922 η γυναικεία μόδα είχε επιτυχώς αφήσει πίσω της τους στενούς κορσέδες του 1900. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 τα φορέματα φτιαγμένα από χαλαρά υφάσματα και αέρινη διάθεση, βοήθησαν τις γυναίκες να πετύχουν ένα πιο ανδρόγυνο λουκ, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν πολύ διάσημο. Συνήθως, τα ριχτά αυτά φορέματα συνδυάζονταν με ένα ζευγάρι γόβες με χαμηλό τακούνι. To λουκ ολοκληρώνονταν με ένα πολύ απλό καπέλο στο κεφάλι ενώ τα μαλλιά ήταν κοντά και σγουρά. Η απόλυτη τάση στη μόδα τη δεκαετία αυτή ήταν η δημιουργία μιας πιο άνετης και ταυτόχρονα μοντέρνας γυναικείας γκαρνταρόμπας. Με το πέρασμα της δεκαετίας η ανάγκη για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα οδήγησε στην επιλογή της απλότητας έναντι της επισημότητας.

Διαβάστε επίσης  Οι φωτογραφίες που άλλαξαν την Αμερική

Η δεκαετία του 1930

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

Εν αντιθέσει με τη δεκαετία του 1920, στη δεκαετία του 1930 τα εφαρμοστά φορέματα είχαν καταλάβει της καρδιές των γυναικών. Οι απλές και “θηλυκές” σιλουέτες ήταν αρκετά δημοφιλείς την εποχή εκείνη. Πολλές γυναίκες φορούσαν φορέματα με μεγάλο γιακά και με το ποδόγυρο να φτάνει στη γάμπα ή τον αστράγαλο. Ήταν συνήθως φτιαγμένα από υφάσματα με απαλά χρώματα ή πολύ διακριτικά σχέδια. Απαραίτητο αξεσουάρ ήταν η ζώνη στη μέση. Η δεκαετία αυτή επηρεάστηκε έντονα από τον αμερικάνικο κινηματογράφο ενώ φάνηκε να επιστρέφει στο συντηρητισμό προηγούμενων δεκαετιών.

Advertisements
Ad 14

Η δεκαετία του 1940

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έρχεται αυτή τη φορά να πατήσει φρένο στην εξέλιξη της γυναικείας μόδας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 πολλές γυναίκες υιοθέτησαν ένα αρκετά αυστηρό και συντηρητικό στυλ. Σακάκια τετραγωνισμένα στους ώμους και φούστες λίγο πιο κάτω από το γόνατο, ήταν πολύ συνηθισμένα. Παρά το συντηρητισμό, το 1940 έγινε λίγο περισσότερο συχνό οι γυναίκες να φορούν παντελόνια. Τις περισσότερες φορές τα μπατζάκια ήταν ιδιαίτερα χαλαρά ενώ το καβάλο πολύ σφιχτό στη μέση. Τέλος, τα παπούτσια τύπου Oxford ήταν επίσης πολύ υψηλά στις στάσεις της εποχής εκείνης.

Η μόδα στα μέσα του εικοστού αιώνα

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

μόδα
πηγή εικόνας: pinterest

 

Αν και τα φορέματα σε ίσια γραμμή με έμφαση τη μέση, δημιουργώντας έτσι τη γυναικεία σιλουέτα τύπου κλεψύδρα, εμφανίστηκαν μόλις στα τέλη της δεκαετίας του ’40, απογειώθηκαν τη δεκαετία του ‘50. Συχνά συνοδεύονταν με ασορτί κάπες ενώ τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν ήταν πολύ έντονα ή με πολύ φανταχτερά σχέδια. Κοντά γάντια και καπέλα pillbox ήταν αρκετά συνηθισμένα αξεσουάρ.O Daniel Milford-Cottam γράφει στο περιοδικό Fashion «Το πολύ εντυπωσιακό για τη δεκαετία αυτή είναι το γεγονός ότι παρά τη διαφορετικότητα και τη μεγάλη ποικιλία των στιλιστικών επιλογών, οι γυναίκες ντύνονταν πάντοτε κομψά. Δύο γυναίκες μπορεί να περπατούσαν στον δρόμο με τελείως διαφορετικά σύνολα όμως εξίσου μοδάτα».

Διαβάστε επίσης  Βασίλης Πέππας: Ένας πραγματικός φωτογράφος...

Η μόδα των sixties

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

Με την άφιξη της καινούργιας δεκαετίας  κοντές φούστες και φορέματα έκαναν την εμφάνισή τους. Τα παντελόνια έγιναν αρκετά πιο στενά από εκείνα της δεκαετίας του ’40 με πιο ζωντανά χρώματα και σχέδια. Τάση στη μόδα της δεκαετίας του 1960 αποτελούσαν και οι άσπρες μπότες που έφταναν μέχρι και τη γάμπα. Από την άλλη πλευρά, έχοντας ως στιλιστικό πρότυπο τη Τζάκι Κένεντι πολλές γυναίκες επέλεγαν τα κοστούμια. Τα χαρακτηριστικά σακάκια με τα μεγάλα κουμπιά που σετάρονταν συνήθως με φούστα του ίδιου χρώματος. Τέλος, τα χρωματιστά ή με σχέδια καλσόν ήταν ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ των γυναικών της δεκαετίας του ’60. 

Ήρθαν τα seventies

 

μόδα
πηγή εικόνας: flickr

 

Περνώντας στη δεκαετία του 1970 νέα συνθετικά υφάσματα έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να έχουν μια πιο μοντέρνα εμφάνιση. Τόσο μεγάλη ήταν η εξάπλωση τους γι’ αυτό και η δεκαετία του 70 έμεινε γνωστή ως “η δεκαετία του πολυεστέρα”. Η δεκαετία αυτή γνώρισε μία μεγάλη ποικιλία δημοφιλών στυλ. Στις αρχές τα φορέματα που είχαν επηρεαστεί από τη κουλτούρα των χίπις, στο μέσο με το φανταχτερό βραδινό ντύσιμο επηρεασμένο από τη Disco, μέχρι τα τέλη όπου το αθλητικό στυλ ήρθε στην επιφάνεια για να εδραιωθεί την επόμενη δεκαετία. Τα seventies ήταν μία δεκαετία όπου η μόδα τόλμησε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, ρίχνοντας όμως κλεφτά βλέμματα στο παρελθόν.

Η μόδα του ’80

 

μόδα
πηγή εικόνας: AP Photo

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μόδα τη δεκαετία του 1980 ήταν αρκετά τολμηρή και εκκεντρική. Από τη μία πλευρά το αθλητικό στυλ είχε εισέλθει στην καθημερινότητα των γυναικών. Αν και είχε έντονα στοιχεία υπερβολής, ο αθλητικός τρόπος ένδυσης ήταν συχνά κολεγιακός. Από την άλλη πλευρά, τα πλέον χαρακτηριστικά της δεκαετίας, οι βάτες και τα έντονα χτενίσματα στα μαλλιά, αγαπήθηκαν εξίσου κυρίως από τις εργαζόμενες γυναίκες. Τέλος, τα είδη χορού με τα κορμάκια, τα κολάν και τις γκέτες ήταν τα κατάλληλα ρούχα για να αφεθεί κανείς στους ρυθμούς του “I wanna dance with somebody” της Whitney Houston.

Διαβάστε επίσης  Tips: Buying Guide of your first DSLR Camera

Η  δεκαετία των nineties

 

μόδα
πηγή εικόνας: getty images

 

μόδα
πηγή εικόνας: artsy

 

Η τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα ήταν για τη μόδα ένα παιχνίδι δίχως τέλος μεταξύ μακρούς και στρώσεων διαφόρων υφασμάτων. Crop top μπλουζάκια σεταρισμένα με oversized σακάκια και τζιν σκισμένα ή με σχέδια. Καθώς η δεκαετία εξελίσσεται και πλησιάζει στο 2000 η γυναικεία μόδα γίνεται πιο μινιμαλιστική. Το φαινόμενο των σούπερ μόντελ φτάνει στο ζενίθ του τη δεκαετία του 90 και ανάμεσα στα πιο δημοφιλή υπήρξαν η Linda Evangelista, η Cindy Crawford, η Naomi Campbell και η Christy Τurlington. Ούσες διασημότερες και από τα ίδια τα ρούχα που διαφήμιζαν αποτέλεσαν τόσο πρότυπα ομορφιάς όσο και στιλιστικά πρότυπα, καθορίζοντας μια για πάντα τη δεκαετία.

 

Γεια σας!Είμαι η Κωνσταντίνα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να αρθρογραφώ εδώ στο MAXMAG. Αν τα άρθρα μου σας δίνουν την ποιο ασήμαντη αφορμή για να χαμογελάσετε, έχω πετύχει τον στόχο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για