Photography Books: Η μάθηση μέσω της παρατήρησης

Τα Photography books είναι βιβλία που έχουν μέσα φωτογραφίες από ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ κάποιου φωτογράφου. Αυτή είναι η απλοποιημένη περιγραφή, του συγκεκριμένου είδους βιβλίου. Η δημιουργία των photo books γίνεται συνήθως μετά από μια έκθεση, αλλά τα τελευταία χρόνια, πολλοί φωτογράφοι τα δημιουργούν, χωρίς να υπάρχει κάποια έκθεση των πρότζεκτ τους. Παρακάτω θα εξηγήσω την ουσιαστική χρήση των photography books.

Η χρήση των Photography books

Συνήθως έχουμε ως ιδέα, ότι για να μάθεις φωτογραφία, πρέπει να διαβάσεις “τρελή” θεωρία, που έχει αμέτρητους κανόνες, και μέσω αυτής της εκμάθησης, να βγεις καλύτερος φωτογράφος. Δυστυχώς, αυτό δεν σε κάνει φωτογράφο. Έχω περάσει ώρες, διαβάζοντας αλλά αυτό, με έκανε περισσότερο ανασφαλή, για την δικιά μου ικανότητα να φωτογραφίζω με το δικό μου στυλ.

Εδώ έρχεται και η μελέτη των photography books. Ή αλλιώς τα βιβλία φωτογραφίας. Όχι δεν είναι βιβλία, που σου αναλύουν την έννοια της φωτογραφίας. Είναι βιβλία που κάποιοι φωτογράφοι έχουν δημιουργήσει. Συνήθως βάζουν τις φωτογραφίες τους, από κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ, και γράφουν και κάποια στοιχεία, όπως την τοποθεσία, τον χρόνο, μπορεί και κάποια ιστορία που “κρύβεται” πίσω από την φωτογραφία.

Θα με ρωτήσεις λοιπόν, γιατί αυτά τα βιβλία είναι πιο σημαντικά για έναν φωτογράφο, από ο,τι ένα θεωρητικό βιβλίο. Για αρχή δεν είναι βαρετά. Αλλά πιο σημαντικός λόγος, είναι πως αυτά τα βιβλία, μέσω της παρατήρησης, μπορούν να προσφέρουν καλύτερη γνώση, από οποιοδήποτε βιβλίο φωτογραφίας. Τα photography books, είναι βιβλία που σε βοηθάνε να καταλάβεις, πως μπορείς να χρησιμοποιείς το φως, την τοποθεσία, τους ανθρώπους. 

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Vintage style: Το νέο Instagram trend
Ad 14

Κάποιοι μπορεί, να το δείτε ως αντιγραφή. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτά τα photography books, σε βοηθάνε να γίνεις καλύτερος φωτογράφος. Ο τρόπος; Με το να σου προσφέρουν έμπνευση. Όχι για να δημιουργείς τις ίδιες φωτογραφίες, αλλά για να καταφέρεις να έχεις το δικό σου στυλ. 

Ο Νίκος Οικονομόπουλος, που έχω γράψει την διαδρομή τους, προς την φωτογραφία, εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την φωτογραφία, όταν είδε το photography book του Henri Cartier- Bresson. Και πριν ξεκινήσει καν, να φωτογραφίζει, έκατσε και μελέτησε πολλά photography books.

Για αυτό σήμερα αποφάσισα, να σας προσφέρω μια λίστα από photography books, που θεωρώ είναι σημαντικά για όλους τους φωτογράφους. Τα συγκεκριμένα photography books είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα Issuu, και είναι εντελώς δωρεάν.

 

Saul Leiter – Early Colors

Πηγή εικόνας: https://pbs.twimg.com

Ο Saul Leiter είναι ένας από τους μεγάλους φωτογράφους και καινοτόμους στην φωτογραφία με χρώμα. Συνήθως φωτογράφιζε την Νέα Υόρκη, και σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε την χρήση του χρώματος που είχε στις φωτογραφίες του.

Vivian Maier a photographer found

Πηγή εικόνας: http://cdn.vivianmaier.com/

Η αγαπημένη φωτογράφος που αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια από τον θάνατο της. Ήταν νταντά, που είχε ως χόμπι την φωτογραφία. Μετά τον θάνατό της, βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες της, σε κάποιο μπαζάρ, όπου και ο John Maloof αγόρασε μεγάλο μέρος των φωτογραφιών και τις έκανε ένα ενδιαφέρον photo book. Βέβαια υπάρχουν δυο photography books στην αγορά, αλλά το συγκεκριμένο το θεωρώ το καλύτερο.

Philip-Lorca diCorcia: el lenguaje del narrador

Πηγή εικόνας: https://www.hoyesarte.com

Ο diCorcia είναι ένας Ιταλό-Αμερικάνος που η δουλειά του δεν μπορεί να μπει σε μόνο μια κατηγορία. Φωτογραφίζει σε χρώμα, και σε αυτό το book θα δείτε μια μίξη της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; 

Διαβάστε επίσης  ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : BEINGS OF FEELINGS

Ansel Adams Mural Project

Πηγή εικόνας: https://issuu.com/

Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον Adams,όσοι αγαπάνε την φωτογραφία τοπίου, τον γνωρίζουν ήδη. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με τοπία που ο φυσιολάτρης Adams επέλεξε να μας δείξει.

Anna Fox Book

photography books

Πηγή εικόνας: https://cdn.shopify.com/

Η Fox είναι κυρίως γνωστή για την χρήση του φλας στο φώτο-ρεπορτάζ που κάνει, όπως και θα δείτε σε αυτό αλλα και σε πολλά άλλα photography books της.

 

Πηγές:

https://issuu.com/phoba/stacks/c49d2999bf644cd5bb30aacee88f93b5

https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Fox

http://www.artnet.com/artists/philip-lorca-dicorcia/

http://www.artnet.com/artists/saul-leiter/

https://en.wikipedia.org/wiki/Photo-book

 

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού .
Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι