Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών διέξοδος της τέχνης

Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών

Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών είναι ένα κομμάτι της τέχνης που θα το λατρέψουμε. Αγαπάμε, μοιραζόμαστε και εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη. Η πρωτοτυπία και η διαφορετικότητα είναι στοιχεία που απαρτίζουν αυτό το νέο εγχείρημα. Μπορεί να μας ταξιδέψει αλλά και να μας φέρει πιο κοντά στο θαλασσινό στοιχείο.

Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών φιλοξενεί έργα του Jason Decaires Taylor και άνοιξε μόλις πριν από λίγες μέρες. Είναι ένα μουσείο που βρίσκεται στην θάλασσα της Μεσογείου. Προσκαλεί όλους αυτούς που θέλουν να παρευρεθούν σε μία νέα πρόκληση, σε έναν νέο όμορφο κόσμο να το επισκεφτούν.

Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών
www.iefimerida.gr

Τα έργα τέχνης

Advertisements
Ad 14

Τα συγκεκριμένα έργα τέχνης που “στεγάζονται” στο Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών δέχονται επισκέπτες στην θάλασσα της Μεσογείου με στολή δύτη. Υπόσχεται μία ασφαλή κατάδυση για να θαυμάσει κανείς κάτι το τόσο μοναδικό και ξεχωριστό. Οι φιλότεχνοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν μάσκες έξι μνημειωδών διαστάσεων, με ύψος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και βάρος δέκα τόνων. Είναι τοποθετημένες σε βάθος από δύο έως τρία μέτρα πάνω στην άσπρη άμμο του πυθμένα της θάλασσας σε ένα προστατευμένο κομμάτι της νήσου Saint-Margueritte.

Είναι ένα μοναδικό καλλιτεχνικό εγχείρημα καθώς είναι πρωτοβουλία και παραγγελία του δημάρχου David Lisnard και μάλιστα χρηματοδοτήθηκε η εγκατάσταση από το Δημαρχείο Καννών. Χρειάστηκαν 4 χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου και το αποτέλεσμα δικαιώνει την όλη προσπάθεια. Μία αποκάλυψη είναι ότι ο Βρετανός καλλιτέχνης αποδίδει στα 6 έργα του προτρέτα που απεικονίζουν την τοπική κοινότητα. Ξεκινάει από τον ογδοντάχρονο ψαρά Μορίς και φτάνει μέχρι και την εννιάχρονη μαθήτρια δημοτικού, Ανούκ.

Διαβάστε επίσης  Artworks και 4ο Πρόγραμμα Υποστήριξης καλλιτεχνών
Το Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών
www.vradini.gr

Η ιστορία

Η παρουσίαση και μόνο των φωτογραφιών μάς μεταφέρουν σε έναν άλλον κόσμο, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Μας κάνει να φανταστούμε πόσο μοναδικό είναι να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με ένα τέτοιο μουσείο και πόσο πρωτότυπη είναι μία τέτοια εξερεύνηση. Μάλιστα υπάρχει μία ιστορία και εξήγηση πίσω από τις μάσκες αυτές, την οποία μας παρουσίασε ο Jason Decaires Taylor. Ο καλλιτέχνης υποστηρίζει ότι στο Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών τα έργα που αντικρίζουμε παρουσιάζουν πρόσωπα εκ των οποίων κάθε πρόσωπο αποτελείται από δύο τμήματα, με το εξωτερικό τμήμα να μοιάζει με μάσκα. Το θέμα της μάσκας συνδέεται απευθείας με την ιστορία της νήσου Sainte-Margueritte, γνωστή ως τόπου φυλάκισης του << Ανθρώπου με το Σιδηρούν Προσωπείο >>.  Επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η σχισμένη στα δύο μάσκα λειτουργεί και ως μεταφορά για τον ωκεανό. Το ένα τμήμα της απεικονίζει την δύναμη και την ανθεκτικότητα ενώ το άλλο την ευθραυστότητα και την αποσύνθεση.

Ο Jason Decaires Taylor υπογραμμίζει ότι << Από την μία στεριά, βλέπουμε την επιφάνεια (της θάλασσας), ήρεμη και γαλήνια ή δυνατή και μεγαλοπρεπή >>. Ενώ τέλος επισημαίνει ότι << Αυτή είναι η θέα της μάσκας της θάλασσας. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένα εύθραυστο οικοσύστημα σε λεπτή ισορροπία –  ένα οικοσύστημα που για χρόνια υποβαθμίζεται και ρυπάινεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα >>.

Μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες για τους λάτρεις του πολιτισμού και της τέχνης και ένα από τα πιο αξιόλογα έργα των τελευταίων ετών.

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του άρθρου:

Οι πρώτοι επισκέπτες με στολή δύτη στο Υποβρύχιο Μουσείο των Καννών, ανακτήθηκε από www.culturenow.gr, τελευταία επίσκεψη 10/2/2021

Διαβάστε επίσης  Όταν τα παιδιά δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης

Φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λάτρης των ξένων γλωσσών και των ταξιδιών. Κολλημένη με τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τον ελεύθερο μου χρόνο τον αφιερώνω στους φίλους μου, στις σειρές και στα βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για