Επιτραπέζια παιχνίδια: Ο διαχρονικός τρόπος ψυχαγωγίας για την πλειοψηφία

επιτραπέζια παιχνίδια
Πηγή: govastileto.gr

Επιτραπέζια παιχνίδια και σύγχρονες τάσεις: Αποτίμηση δημοσκόπησης

Μία ακόμη εβδομαδιαία δημοσκόπηση έφτασε στο τέλος της με την ανταπόκρισή σας να θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα της νεοσύστατης στήλης μας! Ήρθε εκείνη η στιγμή, λοιπόν, για την ανάλυση κι ερμηνεία των δικών σας απαντήσεων προκειμένου να αναχθούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τη διαχρονικότητα ή μη των επιτραπέζιων παιγνίων. Κύριος στόχος του άρθρου καθίσταται να σταθεί το δεύτερο, αντάξιο της ενεργού σας συμμετοχής, συνεπώς και των προσδοκιών σας… Για την πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού, η οποία και ξεπερνά τα 30 έτη, τα επιτραπέζια κρίνονται ως ο κατεξοχήν τρόπος διασκέδασης, μία αρκετά ψυχαγωγική ασχολία με αναρίθμητα οφέλη για την ψυχοσύνθεσή της. Εντούτοις, οι περισσότεροι διατείνονται ότι δε θα συνέκριναν ποτέ το συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιών με τα ηλεκτρονικά καθότι πρόκειται για εκ διαμέτρου αντίθετες δραστηριότητες με τα δικά τους, ξεχωριστά υπέρ και κατά έκαστη. Ας εξετάσουμε, όμως, το ζήτημα εκτενέστερα.

 

Ηλικία και τρόποι ψυχαγωγίας

Τα δύο πρώτα ερωτήματα της δημοσκόπησης συνδέονται άρρηκτα, γι’ αυτό και θ’ αναλυθούν συγχρόνως. Όπως προαναφέρθηκε, η πλειοψηφία των απαντήσεων (52%) αντιπροσωπεύει άτομα μεγαλύτερα των 30 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό εγγίζουν κι οι αναγνώστες της ηλικίας κάτω των 30 (48%).  Τόσο για τους μικρότερους, όσο και για τους μεγαλύτερους ενήλικες, λοιπόν, τα επιτραπέζια παιχνίδια κατακτούν πανηγυρικά την πρώτη θέση στις καρδιές αλλά και στις προτάσεις τους για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου! Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι θα τα επέλεγαν έναντι φαινομενικά δημοφιλών δραστηριοτήτων όπως το ποτό, το φαγητό ή η ταινία.

επιτραπέζια παιχνίδια
Πηγή: the-man.gr

Ενδεχομένως, οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής στο παρόν χρονικό διάστημα, λόγω του covid-19 και του εγκλεισμού που επιβάλλει το lockdown, να επηρέασαν εν μέρει τις προτιμήσεις των αναγνωστών. Οποιαδήποτε απάντηση κι αν αποτελεί την εξήγηση αυτού του αποτελέσματος, το συμπέρασμα είναι κοινό: οι άνθρωποι αποζητούν διαχρονικά τη συντροφιά των φίλων εντός ενός χαλαρού, οικείου περιβάλλοντος (όπως είναι το σπίτι ή ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος) όπου δύνανται να ξεδιπλώσουν τις ηγετικές ή συνεργατικές τους δεξιότητες, υπό το πλαίσιο της γαλήνης, της διασκέδασης και της κοινωνικότητας. Το επιτραπέζιο -σε διαφορετική μορφή κάθε φορά- αποτελεί σαφή επιλογή για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, διότι έχει να προσφέρει πλήθος συναισθημάτων κι εμπειριών στο άτομο: από την αίσθηση ικανοποίησης της νίκης μέχρι την εκμάθηση αποτελεσματικών στρατηγικών για αποδοτικότερη συνεργασία και χειρισμό προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης  Vampyr: Αιμοβόρος και απέθαντος! Η και όχι..

Επιτραπέζια παιχνίδια: διαχρονικά ή ξεπερασμένα;

Η απάντηση που προσφέρει η πλειονότητα στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα, το 88% θεωρεί τα επιτραπέζια παιχνίδια ως τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου. Τα αποτελέσματα στο εν λόγω σημείο της δημοσκόπησης μαρτυρούν μία εντυπωσιακή ροπή προς τη συγκεκριμένη κατηγορία παιγνίων, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τη θέση κατά την οποία καθίσταται μονότονη και ξεπερασμένη ασχολία.

Τα επιτραπέζια ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν κοινωνικές δεξιότητες όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση. Το άτομο διδάσκεται να ηττάται, να κατευθύνεται βάσει κανόνων αλλά και να χάνει τη σειρά του. Αποκτά αυτοπεποίθηση κι εμπιστεύεται περισσότερο τον εαυτό του. Οργανώνει μεθοδικότερα τη σκέψη του για την επίτευξη ενός στόχου, ενώ συχνά μαθαίνει να καθοδηγείται κι από το ένστικτό του. Όλα τα προαναφερθέντα προτερήματα αναδεικνύουν τα επιτραπέζια ως μια διαχρονικά παραγωγική, ωφέλιμη δραστηριότητα που ανυψώνει πνεύμα κι ήθος, σφυρηλατεί τις διαπροσωπικές σχέσεις κι ακονίζει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου.

επιτραπέζια παιχνίδια
Πηγή: epitrapaizoume.gr

Επιτραπέζια παιχνίδια VS ηλεκτρονικά

Στο τελικό ερώτημα της δημοσκόπησης κυριάρχησε η θέση κατά την οποία δεν είναι δυνατό να τίθενται υπό σύγκριση ηλεκτρονικά κι επιτραπέζια παιχνίδια. Αν και τα πρώτα δεν έχουν να επιδείξουν – χρονικά- την ίδια πορεία με τα δεύτερα, πρόκειται για δύο ξεχωριστές κι ασυσχέτιστες δραστηριότητες με διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μολαταύτα, ο προβληματισμός γεννάται σε περιπτώσεις όπου τα μεν (ηλεκτρονικά) αντικαθιστούν τα δε (επιτραπέζια). Αυτό παρατηρείται ως επί το πλείστον σε άτομα μικρότερης ηλικίας που πιθανότατα δεν έχουν ενθαρρυνθεί να προσεγγίσουν διαφορετικού είδους παίγνια πέραν των βιντεοπαιχνιδιών. Συνεπώς, περιορίζονται πνευματικά και σωματικά στις δυνατότητες που μπορεί να τους παράσχει μία οθόνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μείωσης της κινητικότητάς τους κι ώθησης σε έναν περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής ή ακόμη και στην παχυσαρκία. Επιπλέον, ενισχύονται τα επίπεδα αντικοινωνικότητάς τους και κατευθύνονται προς την πλήρη απομόνωση.

Διαβάστε επίσης  ToeJam and Earl : Back in the Groove μέσα στο 2018

Όσο για τους μεγαλύτερους, τα επιτραπέζια παιχνίδια θα μας έλκουν πάντοτε καθότι αποτελούν ενσάρκωση των παιδικών μας αναμνήσεων, μία οδό να αισθανθούμε και πάλι τη χαρά της νίκης με τον τρόπο που το πράτταμε μικροί…

 

Πηγές άρθρου:

 

 

Ονομάζομαι Ζωή κι είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Αγαπώ να εκφράζομαι και να επικοινωνώ γραπτώς. Κύριος στόχος μου καθίσταται η εκπροσώπηση - μέσω των άρθρων μου- όλο και περισσότερων φωνών. Έως τώρα, το γράψιμο αποτελούσε για εμένα ένα μέσο αντίδρασης απέναντι στα εκάστοτε δρώμενα και τις εξελίξεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που