Ο διαχρονικός «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα

Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα, με τις τρέλες και τις αταξίες του, παραμένει μέχρι και σήμερα διαχρονικός. Η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε το μυθιστόρημα το 1932 περιγράφοντας ένα καλοκαίρι που πέρασε με τα αδέρφια της στη Καστέλα. Η συγγραφέας μας μεταφέρει στο κλίμα μιας άλλης εποχής τότε που τα ήθη και τα έθιμα ήταν εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά. Τα παιχνίδια, οι σκανταλιές και η ανεμελιά δείχνουν την ζωή των παιδιών σε ένα εξαιρετικά αυστηρό οικογενειακό πλαίσιο.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Η ιστορική πένα της Πηνελόπης Δέλτα περιγράφει τα προσωπικά της βιώματα σε μια εποχή όπου ήταν δύσκολο να αποτυπωθούν. Η γλώσσα της απλή και πλούσια μιας και η ίδια έγραψε τα βιβλία της στη δημοτική γλώσσα. Ο «Τρελαντώνης» κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο «Τρελαντώνης» είναι ένας δυνατός και θαρραλέος χαρακτήρας. Δεν το βάζει κάτω σε όποια αναποδιά και να τύχει. Τα αδέρφια του τον θαυμάζουν για τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα του. Αν και ζημιάρης δεν λέει ποτέ ψέματα. Είναι μια ευγενική ψυχή με ήθος δείχνοντας την πνευματική ωριμότητα και την σωστή διαγωγή που απέκτησε από τους γονείς του.

Μέσα από την ιστορία και τις περιπέτειες των παιδιών κατανοούμε την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας καθώς τα παιδιά διαμένουν στο σπίτι των θείων τους στην Καστέλα που τότε ήταν εξοχή. Τα αρχοντικά σπίτια που είχε χτίσει ο Τσίλερ όπου σε ένα από αυτά διέμενε η Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν από τους στενούς συγγενείς της οικογένειας και τη σκληρή και αυστηρή Αγγλίδα γκουβερνάντα των παιδιών μέχρι τον Μπαρμαγιάννη Κανατά. Ο «Τρελαντώνης» είναι μια ιστορία που πρέπει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δυο αντίτυπα του βιβλίου “Χωρίς δεύτερη σκέψη” της Γεωργίας Εφαπλωματά

Περίληψη βιβλίου

Ο Αντώνης και τα αδέλφια του -η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά και ο μικρός Αλέξανδρος – περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο σπίτι των θείων τους στην Καστέλα. Ατίθασος και άτακτος, μόνιμος μπελάς στα μάτια των ενηλίκων, παράτολμος, ελεύθερος, κάποιες φορές ηρωικός στα μάτια των παιδιών, ο Αντώνης – ο αδελφός της συγγραφέως, Αντώνης Μπενάκης – αναστατώνει την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Advertisements
Ad 14
Τρελαντώνης
Αντώνης Μπενάκης, ο αδελφός της Π. Δέλτα για τον οποίο έγραψε το βιβλίο «Τρελαντώνης». Πηγή εικόνας: in.gr

Η ζωηρή φαντασία του, η τόλμη και η αστείρευτη εφευρετικότητα του στις σκανταλιές τον κάνουν πρωταγωνιστή στα παιδικά παιχνίδια, ενώ η ακεραιότητα και η ευθύτητα του χαρακτήρα του εξασφαλίζουν τον θαυμασμό των υπόλοιπων παιδιών.

Η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Το 1995 παντρεύτηκε τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα και απέκτησε τρις κόρες. Το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Για την πατρίδα», εκδόθηκε το 1909. Ακολουθούν έργα όπως «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τρελαντώνης», «Μάγκας», «Τα μυστικά του βάλτου», «Ρωμιοπούλες» κ.α.

Τρελαντώνης
Πηνελόπη Δέλτα. Πηγή εικόνας: sansimera.gr

Άμεσα επηρεασμένα από την Μεγάλη Ιδέα και τις εθνικές διεκδικήσεις της εποχής, τα βιβλία της είναι γραμμένα σε ζωντανή δημοτική γλώσσα και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την καταγραφή μαρτυριών και τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού που αφορά σημαντικά ιστορικά γεγονότα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Η Πηνελόπη Δέλτα έδωσε τέλος στη ζωή της το 1941, την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης  Οι νικητές για τα δυο αντίτυπα του βιβλίου "Οδηγός φόνων" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι