12 και κάτι γραμμάρια μουσικής

26 Σεπτεμβρίου 2016

archio-lipsis-2

Η θεωρία των 21 γραμμαρίων (εκτός της γνωστής ταινίας) υπήρξε μια απόπειρα του γιατρού Duncan MacDougall να μετρήσει την μάζα που χάνεται από το ανθρώπινο σώμα την στιγμή του θανάτου. Η εικασία ότι η ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια, εν τέλει, αμφισβητήθηκε. Αν παρομοιάσουμε για λίγο, για όσο κρατά η ανάγνωση αυτού του μικρού κειμένου, την μουσική με την ψυχή, τότε από αυτήν την σχεδόν παραμυθένια αλληγορία θα προκύψει μια δική μας προσπάθεια ζυγίσματος της μουσικής. Ως δόκτωρ MacDougall της δικής μας θεωρίας ορίζω, λοιπόν, την μάζα της μουσικής ως 12 και κάτι γραμμάρια, ένα γραμμάριο για κάθε μήνα του έτους μας και κάτι ψιλά έτσι επειδή είμαστε λάρτζ. Βολευτείτε στην θεσούλα σας, ανοίξτε μια «νέα καρτέλα» στην οθόνη του υπολογιστή σας και αυξήστε κατά ένα τόσο δα ντεσιμπέλ την ένταση των ηχείων σας. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε αν όντως ο καλλιτεχνικός θεσμός έχει σκεφτεί να εμπνευστεί από τα μηνιαία τεμάχια του χρόνου.

Νο1: Ιανουάριος
Το 2009 οι The Avett Brothers, αυτή η folk rock μπάντα από το Κόνκορντ της Βόρειας Καρολίνα, θα κυκλοφορήσουν το άλμπουμ τους με τίτλο “I and Love and You”. Ανάμεσα στα τραγούδια ακούμε το January Wedding σε στίχους από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Seth Avett, από το πρώτο γάμο του οποίου ήταν και εμπνευσμένο το τραγούδι. Μετά το διαζύγιό του, φαίνεται πως η μπάντα αποφεύγει διακριτικά την συχνότητα αναπαραγωγής του κομματιού.
Twist plot: το ίδιο συγκρότημα θα μπορούσε να μας προλάβει και στη θέση Νο2 με το τραγούδι “February Seven” που κυκλοφόρησε το 2012 στο άλμπουμ The Carpenter.

Νο2: Φεβρουάριος
Εδώ συναντάμε το κομμάτι “February από την καλλιτέχνη Ritsu Katsumata. Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ότι φαίνονται. Πρόκειται για ένα instrumental κομμάτι (χωρίς στίχους δηλαδή) που θυμίζει ημι-dubstep αλλά δεν είναι. Μάλλον ως ένα κράμα στοιχειών robot dance, street dance και popping, συντέθηκε και εκτελέστηκε από την  Ritsu Katsumata (ηλεκτρονικό βιολί) μαζί με τους Gbatokai Dakinah (μπάσο) και Flemming Rothaus (ντραμς). Ηχογραφήθηκε το 1997 στην Ν. Υόρκη από τον παραγωγό Pete Wetherbee.

Advertising

Advertisements
Ad 14

No3: Μάρτιος
Όχι, δεν θα γίνει αναφορά στα εμβατήρια των εθνικών μας παρελάσεων παρά θα γίνει λόγος για το κομμάτι  “March winds gonna blow my blues all away από το συγκρότημα παραδοσιακής αμερικανικής folk μουσικής Carter Family. Το συγκρότημα δομούταν αρχικά από τον Alvin Pleasant “AP” Delaney Carter , την σύζυγό του Sara Dougherty και την κουνιάδα του Maybelle Addington Carte. Το κομμάτι, αν και ηχογραφήθηκε πολύ νωρίτερα, κυκλοφόρησε το 1998  με την υπογραφή της Victor Records.

Διαβάστε επίσης  Linkin Park - Μια μπάντα που δε θα ξεχαστεί

No4: Απρίλιος
Πόσο θα ήθελα να υπήρχε ένα ομότιτλο τραγούδι της γνωστής μας Avril Lavigne (Avril= Απρίλιος στα γαλλικά) αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Αυτό μας κάνει να αρκούμαστε στο “April in Paris ένα δημοφιλές τραγούδι σε σύνθεση Vernon Duke και στίχους EY Harburg που δημιουργήθηκε το 1932 για το Broadway μιούζικαλ “Walk a Little Faster”. Πρώτη εκτέλεση έγινε το 1933 από τον Freddy Martin ενώ το κομμάτι αργότερα το επανεκτέλεσαν ποικίλοι άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες μεταξύ αυτών ο Louis Armstrong ,ο Count Basie για την ταινία Blazing Saddles , ο Bill Evans , ο Charlie Parker , ο Coleman Hawkins , ο Φρανκ Σινάτρα και πολλοί-πολλοί άλλοι.
Εναλλακτικά: Το 1964 ο Paul Simon, ο ένας εκ των δύο του αμερικάνικου μουσικού ντουέτου Simon & Garfunkel,  όντας στην Αγγλία γράφει τους στίχους του τραγουδιού “April Come She Will”, το οποίο και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ  Sounds of Silence (1966). Το τραγούδι μιλά για την μεταβαλλόμενη φύση των εποχών ως μεταφορά για την αλλαγή στις διαθέσεις ενός κοριτσιού. Έμπνευση για το τραγούδι αποτέλεσε μια κοπέλα που συνάντησε ο Simon.

No5: Μάιος
Στην θέση νούμερο 5 συναντάμε το Δανικής καταγωγής indie rock ντουέτο The Raveonettes που αποτελείται από τους Sune Rose Wagner και Sharin Foo. Το τραγούδι τους που μας καλύπτει για τον μήνα Μάιο ακούει στον τίτλο The rains of May”. Κυκλοφόρησε το 2014 ενσωματωμένο στον έβδομο δίσκο του συγκροτήματος με το περίεργο τίτλο “Pe’ahi”. «Μου λείπει η συγκίνηση της άνοιξης» ακούμε στον πρώτο στίχο και κάπως έτσι μελαγχολικά ολοκληρώνεται μουσικά και ο τελευταίος μήνας της άνοιξης.
Εναλλακτικά: μπορείτε να καείτε λίγο και να ακούσετε το «Το ημερολόγιο»  του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Θα νιώσετε μουσικά στο πετσί σας κάθε μία μέρα του Μαΐου.

Νο6: Ιούνιος
Σε πρώτη εκτέλεση του Αμερικάνου συνθέτη, πιανίστα, τραγουδιστή και ηθοποιού Hoagy Carmichael και σε στίχους του Paul Francis Webster το τραγούδι Memphis in June βρίσκεται στην επόμενη στάση. Το σκηνικό στήνεται σε καλοκαιρινή ατμόσφαιρα στο Μέμφις του 1945. Το κομμάτι πετυχαίνει τους στίχους του σε μια βεράντα, μια Κυριακή του Ιουνίου με την ξαδέρφη Μιράντα να φτιάχνει πίτα βατόμουρο. Μπορώ να κλείσω τα μάτια και να γευτώ το βατόμουρο. Εσείς; Το κομμάτι έχει επανεκτελεστεί επίσης από καλλιτέχνες, όπως η γνωστή μας Nina Simone, η Annie Lennox και λοιπούς άλλους.
Εναλλακτικά: υπάρχει αυτή η γνωστή-άγνωστη Καναδή καλλιτέχνιδα ονόματι Alannah Clark με το πολύ γλυκό  τραγούδι της Dear June.Μάλλον αξίζει να ψαχουλέψετε κι άλλα τραγούδια της στο ίδιο ύφος.

Advertising

Νο7: Ιούλιος
Έτσι για την ιστορία, στις 4 Ιουλίου, όπως είναι γνωστό, γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ. Με φόντο, λοιπόν, την νύχτα της 4ης Ιουλίου και τα πυροτεχνήματα οι Fall Out Boy με το τραγούδι τους “4th of July μας εξιστορούν το μουσικό ραντεβού ενός ζευγαριού. Το διάσημο συγκρότημα κυκλοφόρησε το τραγούδι του το 2015 στο έκτο άλμπουμ τους “American Beauty/American Psycho” με την υπογραφή της Island Records.
Εναλλακτικά: Από την Αμερική θα ταξιδέψουμε μέχρι την Αγγλία για να συναντήσουμε το hard rock συγκρότημα Uriah Heep. Ένα πρωινό του Ιουλίου ψάχνουμε μαζί τους την αγάπη και την «ημέρα της επίλυσης» με το τραγούδι “July Morning”. Ακόμη πιο εναλλακτικά: παίρνουμε το μοχίτο μας και πηγαίνουμε νοερά σε κάποιο από τα όμορφα μεσογειακά νησιά και ακούμε το house κομμάτι “July Flame” της Laura Veirs. Παραλία και ηλιοβασίλεμα!

Διαβάστε επίσης  Playgrounded: «Μας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουμε τη μουσική με τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον προς τη δουλειά μας»

Νο8: Αύγουστος
Τι να κάνουμε που, όπως το “Wake me up when…” (ουπς αυτό ήταν λίγο spoiler alert),  έτσι και το «Αύγουστος», τέλος πάντων, του Ν. Παπάζογλου θα είναι πάντοτε το τραγούδι κατατεθέν του τελευταίου καλοκαιρινού μήνα, τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες.  Στίχος, σύνθεση και ερμηνεία του Ν. Παπάζογλου.
Εναλλακτικά: Η Julie London ίσως μας είναι γνωστή από το τραγούδι της “Cry Me a River”, το οποίο έφθασε στον αριθμό εννέα στο Billboard Hot 100 το 1955 και το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα βασικά Soundtracks της ταινίας “V for Vendetta”. Σε αυτήν την περίπτωση συναντάμε το τραγούδι της Time For August (1956) «Και τώρα που ήρθε ο Αύγουστος, έχω τριάντα μέρες να λάμπουν» μας τραγουδά η γνωστή τραγουδοποιός. Μία επιπλέον αυγουστιάτικη μουσική επιλογή είναι  το τραγούδι “August”  της indie band από το Los Angeles, Rilo Kiley . Το τραγούδι κυκλοφόρησε στον δίσκο “Take Offs and Landings” του 2001.

Νο9: Σεπτέμβριος
Πριν καν σκεφτώ να ολοκληρώσω την λέξη «Σεπτέμβριος» έχω ήδη σκεφτεί πως είναι να τελειώνει αφού το τραγούδι
Wake me up when September Ends του, προσωπικά αγαπημένου μου, συγκροτήματος Green Day έχει φροντίσει για αυτό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά punk rock συγκροτήματα της γενιάς μας εγγυήθηκε για την ανεξίτηλη μουσική προσφορά του με το συγκεκριμένο τραγούδι που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2005  με τον δίσκο  “American Idiot” . Το τραγούδι γράφτηκε από τον τραγουδιστή Billie Joe Armstrong για τον θάνατο του πατέρα του. Το τραγούδι συνδέθηκε αφενός με τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος και είχε λάβει χώρα λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, και αφετέρου θεωρήθηκε από κάποια μερίδα του ακροαστικού κοινού ότι ήταν αφιερωμένο στα θύματα της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Το επίσημο μουσικό βίντεο κλιπ απεικονίζει ένα ζευγάρι που διαλύεται εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.  Το τραγούδι υπήρξε το τέταρτο single του συγκροτήματος που έγινε πλατινένιο και φυσικά οι πωλήσεις του παγκοσμίως υπήρξαν πάρα πολύ καλές και η διαχρονικότητα του διατηρήθηκε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.
Εναλλακτικά: συναντάμε το September του γνωστού αμερικάνικου ροκ  συγκροτήματος Daughtry από τον δίσκο με τίτλο “Leave This Town” που κυκλοφόρησε το 2009. Το τραγούδι γράφτηκε από τον  Chris Daughtry ενώ ήταν σε περιοδεία με τον Bon Jovi.
Το επίσης τραγούδι September των Earth, Wind & Fire, ενός αμερικάνικου συγκροτήματος που συνδυάζει μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, μας μιλά με λίγο πιο χορευτικούς ρυθμούς για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο βιογραφικό του συγκροτήματος.

Διαβάστε επίσης  Ας γνωρίσουμε τους Nothing But Thieves!

archio-lipsis-1

Advertising

No10: Οκτώβριος
Χωρίς να υπάρχουν λόγια για την μουσική προσωπικότητα της Amy Winehouse, η δέκατη θέση μας βρίσκει να λικνιζόμαστε απαλά στην μουσική αύρα του τραγουδιού της Blue October. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2003 με το άλμπουμ Frank. Έχετε πιάσει κι εσείς τον εαυτό σας να σας λείπει η φωνή της;

Νο11: Νοέμβριος
Έτσι εύκολα περνάμε σε ένα μυθικό συγκρότημα που ακούει στο όνομα Guns N’ Roses και μας έχει χαρίσει τόσο όμορφα κομμάτια όπως και το  “November Rain”. Η ροκ αυτή μπαλάντα γράφτηκε από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Axl Rose και κυκλοφόρησε ως single από το άλμπουμ Use Your Illusion το 1992. Το κομμάτι δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στο νούμερο 3 του Billboard Hot 100 chart στις ΗΠΑ και από την κυκλοφορία του έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Εναλλακτικά: δεν μπορώ να αντισταθώ στο soundtrack της ταινίας “Sweet November”. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι το “Only Time” της τραγουδίστριας Enya.

Νο12: Δεκέμβριος
«Αν τα καταφέρουμε μέχρι τον Δεκέμβρη, όλα θα είναι μια χαρά» μας λέει το τραγούδι “If We Make It Through December” του Αμερικάνου τραγουδιστή της country,Merle Haggard. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1973 ως το πρώτο single του άλμπουμ  “Merle Haggard’s Christmas Present”.

Το μουσικό ημερολόγιο κάπως έτσι ολοκληρώθηκε. Φαίνεται πως πολλοί καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί όχι μόνο από την αλλαγή των εποχών του έτους μας αλλά ακόμη πιο συγκεκριμένα από κάθε μήνα ξεχωριστά. Τώρα πείστηκα για τον υπολογισμό της μουσικής: είναι πράγματι 12 και κάτι γραμμάρια. Μόνο που δεν θα μπω ποτέ στον κόπο να ζυγίσω τις σκέψεις και τα αισθήματα που μας γεννά η μουσική κάθε χρόνο, κάθε εποχή, κάθε μήνα, κάθε μέρα και ούτω καθεξής.

Advertising

Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Βόλου (κι ακόμα απορώ γιατί). Από μικρή μου άρεσε να γράφω και γρήγορα ανακάλυψα ότι μου ήταν πιο εύκολο να εκφράζομαι μέσω της ποίησης. Εκτός από την ποίηση και την λογοτεχνία, δύο άλλες μεγάλες μου λατρείες είναι το ποδήλατο και ο καφές. Μου αρέσει να ανακαλύπτω όμορφα στέκια και να τα μοιράζομαι με την δεύτερη οικογένειά μου, την παρέα μου. Οι νερντουλίστικες συζητήσεις για μουσική, σειρές, ταινίες, βιβλία και ταξίδια φυσικά είναι τρόπος ζωής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ορθογραφικές παρεμβάσεις στη δυσλεξία

Το παρόν άρθρο Δυσλεξία και ορθογραφικές δυσκολίες Το παρόν άρθρο

Η ταινία «Listen» ταξιδεύει πάλι!

«Listen – Άκουσέ με», μια ταινία που παρουσιάστηκε πρώτη φορά